Психология и психотерапия

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 31 Май 2013, 15:52

Здравейте, в тази рубрика можете да задавате вашите въпроси относно:
• Психологическо консултиране
• Помощ и подкрепа при стрес, страх и безпокойство
• Панически пристъпи и депресивни състояния, трудни ситуации, когнитивно–поведенчески проблеми. фобии, зависимости
• Развиване на личностния потенциал
• Развиване на емоционална интелигентност
• Обучение за овладяване и управление на емоциите
• Обучение за поставяне и реализиране на цели
• Възстановяване на енергийния баланс чрез техники за прогресивно мускулно отпускане, насочени визуализации, емоционална свобода, дихателни техники и др
• Регресии и прогресии
Повече за мен и моята практика можете да научите от профила ми в Справочник Фрамар
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Pavlina.1978 » 02 Авг 2013, 12:30

Здравейте! От близо година половина страдам от така неприятното заболяване ОКР. В началото мислех , че имам проблем с паметта и доста се притесних, защото мислех , че не помня скорошните си действия и сигурно се разболявам от алцхаймер. Но след преглед при личната си лекарка разбрах, че проблема ми не е от паметта. Тя ми даде направление за психиатър мислейки , че може би съм в депресия. Психиатъра ми каза , че най- вероятно болестта ми е Обсесивно- компулсивно -разтройство и ми предписа пароксетин , който пих доста време , но от него нямаше кой знае какъв ефект. Записах си час и при психо-терапевт. Той също потвърди тази диагноза , но след няколко сеанса и при него нямаше кой знае какъв ефект. Направо съм се отчаяла . Не мога да върша нормално никакви ежедневни неща , но с къпането проблема ми е най- голям . Преди стоях с часове в банята мислейки , че не съм се изкъпала и повтарях по няколко пъти . Сега карам мъжа ми да влиза с мен в банята и да ми помага за да не стоя с часове , но докога ще продължавам по този начин. Омръзна ми да преповтарям и препроверявам действията си и постоянно да се чувствам тревожна и нещастна! Доста е изморително , а и постоянно ми се плаче.Като , че ли някой друг ръководи мислите и действията ми . Изчетох много литература за тази болест , но не мога да се справя с нея. Имам чувството , че няма лечение. Моля за отговор . Благодаря предварително!
Pavlina.1978
 
Мнения: 4
Регистриран на: 24 Юли 2013, 21:29

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 09 Авг 2013, 20:06

Здравейте Павлина,
От писмото Ви разбирам, че имате поставена диагноза ОКР от около една година с назначено медикаментозно лечение
Това състояние нарушава Вашето нормално функциониране в ежедневието, което Ви причинява отчаяние, умора и тревожност.
Определяте като най-голям проблемът с къпането и имате усещане за външен контрол върху мислите и действията Ви.
Обсесиите и компулсиите могат да бъдат наистина много мъчителни - една от причините е, че хората напълно осъзнават своите натрапливости, но не могат да се справят заради "зациклянето": т.е. човек непрекъснато моноторира изхода от действието и се връща все в началото.
Бих Ви помолила да се върнете в мислите се преди началото на това състояние и да си спомните: Какво се случи във Вашия живот - с Вас или с друг човек?
Има ли подобни психични състояния при вашите родители или други членове на семейството Ви?
ОКР се овладява с Когнитивно Поведенческа Терапия плюс медикаменти, като подобрението ще настъпи след 6 - 8 седмици.
Вече сте приемали пароксетин, но дали сте минали такава терапия?
Нормалната семейна среда е от голямо значение, затова участието на съпруга Ви помага да излизате от зациклянето.
Друго важно нещо е да се занимавате с дейност, където да се чувствате оценена.
Проблемът ще е далеч от Вас, когато можете да работите, да обичате и да се наслаждавате.
Необходимо е да започнете да приемате, харесвате и обичате себе си такава, каквато сте, да разпръсквате тази обич около себе си, да изградите себеуважение и самочувствие, да не правите ненужни сравнения между себе си и другите, да се ангажирате активно с личното си щастие, а не да чакате то да дойде при Вас, да не сте "дете на обстоятелствата".
Тогава ще забележите и позитивните промени.
Знанията и уменията, които са Ви необходими, за да се освободите от страданието си и да се справяте в ежедневието, можете да овладеете с помощта на психолог, който владее Когнитивно-поведенческа терапия.

Поздрави, Ели Ноева
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот ani074 » 20 Авг 2013, 16:22

Здравейте,
Получавах панически пристъпи, но след като започнах да приемам Ципралекс 10 мг. пристъпите изчезнаха и в момента се чувствам нормално, но ме е страх, че ако го спра пристъпите ща започнат отново. Може ли да се замени с някакъв друг медикамент за който няма да е необходима рецепта и естествено след време да го махна и него?
ani074
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Май 2011, 13:48

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 21 Авг 2013, 19:45

Здравейте,
Към настоящия момент пристъпите Ви са овладени с помощта на ципралекс.
От колко време го приемате?
Спирането на медикамента може да стане в съответствие със схемата, определена от лекуващия лекар.
Вашият страх от рецидив след това е напълно разбираем, като се имат предвид изживените мъчителни моменти по време на пристъпите.
Точно затова трябва да знаете, че след прекратяване на медикаментозното лечение, тези състояния могат да се овладяват и предотвратяват с:
- когнитивно поведенческа психотерапия;
- дихателни техники;
- релаксиращи, визуализиращи и др. техники.
Този вид лечение трябва да започне 3-4 седмици преди да спрете приема на ципралекс и да го продължите до 6 месеца.
През тези 6 месеца ще се научите да дишате бавно и дълбоко и да освобождавате безпокойството, да се възстановявате с автотренинг, да спирате автоматичните мисли - вътрешния диалог и как да повишите увереността в своите сили.
Тези нови знания и умения ще Ви осигурят живот без медикаменти.
Поздрави, Ели Ноева
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Елена 123 » 29 Авг 2013, 22:03

Здравейте,
Аз сам на 29 г.имам депресия или поне така ми казаха специалисти.Преди 10г. ми изписаха Сероксат и Ривотрил и досега вече 10 години ги пиех,но ги спрях както си му е редът при психиатър по схема.Сероксата го спрях преди 6 месеца,а Ривотрила преди 3 месеца вече станаха,но положението никак не е розъво.Всичко беше добре докато не започнах да спирам Ривотрила.Ходих на психиатър,но не помогна(каза,че съм имала проблеми със самочувствието и физическите ми проблеми били от ниска самооценка,била съм объркана и да изчакам те нещата щели сами да се наредят),направих си изследване на щитовидната жлеза,но сам в перфектна норма.Усещах едно напрежение в стомаха (сякаш непрекъснато правех коремни преси) докато не отидох на море и вече там стана ужас.От целия ми престой нямах един ден в който да не ми е лошо.Усещам сякаш лимфните жлези са ми подути,едно налягане към ушите,тежест в задната част на тила,замаяност,изтръпване на крайниците,спя много неспокойно-леко,разплаквам се много лесно и при хубаво и лошо(много убострена емоционалност),когато легна на една страна сякаш сърцето ми ще се пръсне,пулсът ми се ускорява.Искам да попитам дали е нормално след такъв дълъг прием на медикаменти нещата да са така(не съм пила антидепресантите дори и при криза-само валерян и глог на капки,но не помагат),да ли съм за психиатър и евентуално да ми кажете какви изследвания да си направя,защото моят личен лекар не може да ме насочи, а на мен вече взе да ми омръзна да ходя по лекари и никъде нищо,все съм здрава.Всеки ден мисля какво изследване да си направя само и само да не се върна към лекарствата и да се открие причина или някакво решение,но не и депресията от преди 10 години.Благодаря предварително!
Елена 123
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Авг 2013, 21:27

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 31 Авг 2013, 15:55

Здравейте Елена,
От писмото Ви разбирам, че сте имали диагноза депресия и сте били лекувани 10 г., че вече не приемате двата медикамента, а след спиране на Ривотрила сте почувствали физически и психически дискомфорт, че сте изследвали щитовидната си жлеза и тя функционира в нормата.
Питате дали е възможна появата на промени в настроението и в тялото след толкова дълго лечение и какви други изследвания бихте могли да си направите?
Първо нека Ви поздравя за това, че не искате да се върнете отново към лекарствата и депресията.
Ако се бяхте обърнали към психолог 3-4 месеца преди да спрете лечението със Сероксат и Ривотрил, Вашето състояние можеше да бъде значително подобрено.
Тъй като не съобщавате нищо за консултиране с психолог, следователно това не се е случило до настоящия момент.
Бихте могли да помислите за такава възможност - да потърсите практикуващ психолог или център за психично здраве, където:
- ще се обсъдят страховете и тревогите Ви;
- ще се работи с мислите и емоциите;
- ще се променят начините за отреагиране и за справяне в ежедневието.
Необходимо е:
- да се идентифицират нездравословните негативни мисли и действия и да се заместят с по-здравословни;
- да се изследва стреса, тревожността и проблемните модели на поведение;
- да се подобрят уменията за общуване и да се повиши самооценката Ви;
- да се постигне ново равновесие на телесните системи, с помощта на релаксиращи и дихателни техники, съчетани с подходяща системна физическа активност и здравословно хранене.
Може да участвате и в групова терапия за хора с проблеми, сходни на Вашите.
Може да обсъдите с личния си лекар възможността да се направят кръвни изследвания за оценка състоянието на черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези, за анемия или инфекции, които могат да причиняват депресивни симптоми.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот kamelia_ivelin » 04 Сеп 2013, 21:19

piq cipralex ot 10 mg iskam da popitam kolko cipralex ot 10 mg na kolko siropram 20 mg se ravnqva zashtoto bili na edna i sashta osnova
kamelia_ivelin
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Сеп 2013, 21:13

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 05 Сеп 2013, 21:53

Здравейте Камелия,
Отговор на този въпрос може да получите от лекуващия си лекар - този, който е назначил лечението с Ципралех.
Като психолог не предписвам лечение с медикаменти.
С уважение, Ели Ноева.
Eli Noeva
 
Мнения: 102
Регистриран на: 31 Май 2013, 15:49

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот krass67 » 08 Сеп 2013, 15:50

ЗДРАВЕЙТЕ НА 42 ГОДИНИ СЪМ .ОТ 16 ГОДИНИ СЪМ С ПАНИЧЕСКО РАСТРОЙСТВО ПОЛУЧИ СЕ СЛЕД РАЖДАНЕТО НА ПЪРВОТО СИ ДЕТЕ .ЛЕКУВАХА МЕ С АНАФРАНИЛ И РИВОТРИЛ ТАКА 4-5 ГОДИНИ НО СПРЯХ ЛЕКАРСТВАТА ОТ САМО СЕБЕ СИ ЗАЩОТО СЕ ЧУВСТВАХ ПАРЦАЛ И НЕ МОЖЕХ ДА СЕ ГРИЖА ДОБРЕ ЗА ДЕТЕТО СИ ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ МАЙКА МИ .СЛЕД ТОВА НЕЗНАМ КАКВО СЕ СЛУЧИ НО АЗ БЯХ ДОБРЕ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е ИМАЛО .ТАКА 2 ГОД. ЗАБРЕМЕНЯХ СЪС ВТОРОТО СИ ДЕТЕ РОДИХ НОРМАЛНО ВСИЧКО БЕШЕ ДОБРЕ НЕ МИСЛЕХ ЗА СТРАХОВЕТЕ СИ .НО КОГАТО МАЛКАТА СТАНА НА 1 ГОД .МАЙКА МИ ПОЧИНА ВНЕЗАПНО И ОТ ТАМ ВСИЧКО НА НОВО И ДО ДЕН ДНЕШЕН ВЕЧЕ 8 ГОД .СЕ ВЪРТЯ В ЕДИН ОМАГЬОСАН КРЪГ .ХОДИХ НА НЕВРОЛОЗИ СКЕНЕРИ НА ГЛАВАТА ХОРМОНИ ВСЕКИ КАЗВА НИЩО ТИ НЯМА НО АЗ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ДОБРЕ .ПИХ РАЗЛИЧНИ ЛЕКАРСТВА РИВОТРИЛ НЕ ПИЯ ВЕЧЕ 1 ГОД.СЕГА СЪМ НА ЕСЦИТИЛ И КСАНАКС .ПОСТОЯННО МИ Е ЛОШО ВИЕ МИ СЕ СВЯТ СХВАЩАМИ СЕ ВРАТА ГЛАВОБОЛИЕ ГАДЕНЕ ОТПАДНАЛОСТ КАТО СТОЯ ПРАВА ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЩЕ ПАДНА КАТО СЕДНА ЗАПОЧВАМ ДА ПОТЪВАМ . КОГАТО ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗА ОТ КЪЩИ САМО ПРИ МИСЪЛТА ЗАПОЧВА ДА МИ СЕ СТЯГА ЦЯЛОТО ТЯЛО .ОПИТВАМ СЕ ДА СЕ СПРАВЯ САМА НО НЕ МОГА .ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАК ДА ИЗЛЯЗА ОТ ТОВА.
krass67
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 22:04

Следваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта