Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Тук можете да зададете въпроси към лекар специалист, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар.
Проф. д-р Боряна Делийска

Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот Dr Boriana Delijska » 22 Фев 2017, 12:41

Ако страдате от птоза на бъбрека (подвижен или плаващ бъбрек), в тази тема може да задавате вашите въпроси и да получите онлайн консултация. На вашите въпроси ще отговаря Проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н.


Повече за Проф. д-р Боряна Делийска и нейната практика, можете да откриете в Справочник Фрамар!
Dr Boriana Delijska
 
Мнения: 51
Регистриран на: 22 Фев 2017, 10:45

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот bubolina80 » 17 Авг 2017, 17:03

Здравейте проф. Делийска!
От години ( може би 20), имам периодични болки в левия бъбрек, ту постоянни и тъпи, ту с коликоообразен характер, като при бъбречна криза. Преди доста години, само веднъж изкарах малко камъче, оттогава не излиза нищо..остават само болките. Преди месец лежах във вътрешно отделение по повод същите болки, този път придружени с парене при уриниране, а и като цяло, постоянно усещане за парене в пикочния мехур, с диагноза хроничен обострен пиелонефрит, за което бях лекувана с инжекции терцеф, бисептол, неоренал форте, цистостоп хроно, спазмолитици. В болницата се направи ехография на коремни органи, която потвърди хроничен обострен пиелонефрит, без задръжка на урина. Стерилната урина не дава растеж! Изписаха ме в същото положение, с препоръка за консултация с АГ- специалист, който ми пусна отново стерилна урина и тест за хламидии. Стер.урина отново без растеж, хламидия тест- положителен, за което ми бе изписано лечение с азитрокс по схема. Болките ми продължават, почти постоянни са, като на моменти се изострят и от ляво отпред към корема болезнения участък, където според мен се проектира бъбрека се втърдява като камък! Уринирането зачестява до през две минути буквално, като количеството на урина е сякаш завишено. Често болките се засилват след прием на храна и кафе. Преди години, при преглед на ехограф ми беше казано, че имам птоза на левия бъбрек ( на което аз, както и лекаря не обърнахме внимание) и повече не е коментирано при последващите прегледи. Аз съм жена на 36 години, с ръст 163 см., 47 кг. Според Вас дали оплакванията може да са свързани с това спадане на бъбрека и какви изследвания препоръчвате за категоричното доказване или отхвърляне на диагнозата? Съгласна съм, да бъда хоспитализирана в клиника по нефрология за диагностично уточняване на състоянието ми.Също- възможна ли е ( т.е. има ли смисъл ) операция на такъв проблем, без преди това да се опитвам да покачвам теглото си ,тъй като аз цял живот съм си била с такава структура и телосложение.

Благодаря Ви предварително!
bubolina80
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2017, 21:20

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот Dr Boriana Delijska » 02 Сеп 2017, 10:14

Здравейте
Болките в кръста могат да са причиненио от различини бъбречни заболявания, но не винаги те са бъбречни, а могат да са и от други органи разположени в този участък. Явно Вие сте слаба жена и е възможно да имате болки от по-ниско разположен бъбрек, но е уместно да се изключат и промени на други органи-например колит, дискова херния и др, които могат да имитират бъбречни болки.. Тъй като многократно урината Ви е стерилна не Ви препоръчвам да продължавате лечение с антибиотик. Уместно е да се насочите за консултация към компетентен нефролог, който да Ви насочи и към други образни изследвания на бъбреците, както и към други консултанти, ако се окаже, че болката не е бъбречна
Dr Boriana Delijska
 
Мнения: 51
Регистриран на: 22 Фев 2017, 10:45

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот ваня75 » 01 Фев 2018, 21:41

Здравейте
Как се лекува плаващ бъбрек със хидронефроза и малък камък в него
Благодаря предварително
ваня75
 
Мнения: 9
Регистриран на: 26 Юни 2013, 10:39

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот Dr Boriana Delijska » 09 Фев 2018, 08:06

Здравейте,
По принцип "плаващ бъбрек" или както още се нарича "смъкнат", "птозиран" или "подвижен" обикновено не налага лечение. Във Вашия случай има хидронефроза и камък. Трябва да се прецени дали бъбрекът е толкова ниско разпологен, че в легенчето му да се задържа урина, а също да се прецени хидронефрозата тежка ли е, налага ли лечение, както и дали няма друга причина за задръжката на урина.
Предлагам Ви да се обърнете към компетентен нефролог, който да постави точна диагноза и да препоръча най-подходящото лечение
Dr Boriana Delijska
 
Мнения: 51
Регистриран на: 22 Фев 2017, 10:45

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот АнаK » 31 Май 2018, 14:04

Здравейте,

Миналата година след продължително задържане на урина цветът на урината ми стана по-ярко жълт от обикновено и започнах да ставам да пикая през нощта. Два месеца по-късно се появи тъпа и обхватна болка в областта на десния бъбрек и черния дроб, която след около седмица изчезна. Оттогава до преди около два месеца тази година продължих да ставам през нощта по малка нужда. В последните два месеца (особено през първия) независимо какво количество вода пиех, се събуждах в пот през нощта, за да пикая. През повечето време усещах тежест в бъбреците и се появи и усещане за подпиране в областта на черния дроб. Нямам парене или болка при уриниране, само тежест в единия или и двата бъбрека, когато не успея да отида до тоалетна навреме. След първия от тези два месеца отидох на преглед при нефролог, като точно 2 дни преди прегледа напрежението в бъбреците изчезна и започнах да ставам по-рядко през нощта. Нефрологът установи, че имам птоза на десния бъбрек, но според нея това не е причина за притеснение. При прегледа с ехограф не откри нищо притеснително в бъбреците, черния дроб и далака.
Това са резултатите от изследванията на урината:

Албумин 30.0 mg/l 0 20 H
Протеин Отр. mg/l 0 150
Глюкоза Отр. mg/dl 0 50
Билирубин Отр. mg/dl 0 0.5
Уробилиноген Неувеличен umol/L 0 16.0
Кетони Отр. mg/dl 0 10
рН 6.0 pH 5 8
Кръв Отр. mg/dl 0 0.04
Нитрити Отр.
Относително тегло 1.018 . 1.005 1.030
Левкоцити Следи Leuc/ul 0 5
Креатинин 8.8 mmol/l 4.4 17.7
Съотношение Албумин/ Креатинин 17.0 mg/mmol 0 8.5 H
Съотношение Протеин/ Креатинин Норма mg/mmol 0 17.0
Седимент-ориентировъчен
левкоцити 3 p/ul 0 9
еритроцити 4 p/ul 0 5
хиалинни цилиндри -
патологични цилиндри -
кристали -
плоски епителни клетки Пол. 1+ H
кръгли епителни клетки -
бактерии Пол.1+ H
дрожди -
слуз Пол.+ H
други -
Изследване на урина за урокултура

Вид материал: Урина
Резултат от посявка: Посявките останаха стерилни.

Според нефролога количеството албумин е прекалено малко, за да буди притеснения. Резултатите от чернодробните изследвания са в норма. Освен това имам и нисък хемоглобин и желязо, но не знам това дали има значение за проблема.
След този преглед досега усещането за подпиране в дясното подребрие се превърна в леко остра болка и усещане за напрежение (особено в последната седмица). Болката не е непоносима, но стана почти постоянна. Преди я усещах, предимно когато не можех да отида до тоалетна при първите позиви за уриниране. Този понеделник ходих при гастроентеролог по предписание на нефролога, но тя каза, че не съм за нея. Прегледа ме с ехограф и каза, че имам редуциран паренхим на десния бъбрек, но това не е включено в амбулаторния лист. Според това, което пише в него, всичко е в норма. Според личния лекар проблемът е мускулен, защото успя да напипа нещо, там където усещах подпирането. Спрях да правя коремни преси и да ходя повече и усещането за подпиране изчезна, но остана леката болка, която преди усещах много по-рядко.
Въпросът ми е към какъв точно специалист да се обърна, защото всички тези смущения продължават прекалено дълго, за да не им обръщам внимание.
Благодаря предварително за вниманието.
АнаK
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Май 2018, 13:36

Re: Птоза на бъбрека, известна още като подвижен или плаващ бъбрек - онлайн консултация

Мнениеот Dr Boriana Delijska » 25 Юни 2018, 07:30

Здравейте, трудно ми е да дам конкретен отговор на така описаните проблеми. Бих Ви посъветвала да се обърнете към компетентен нефролог, който би Ви помогнал.Птозата на бъбрека е често срещана и не може да се свърже изцяло с оплакванията Ви. Поздрави.
Проф. Б. Делийска
Dr Boriana Delijska
 
Мнения: 51
Регистриран на: 22 Фев 2017, 10:45


Назад към Урология и нефрология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта