Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Тук можете да зададете въпроси и да споделите мнение за проблемите с костите, мускулите и ставите.

Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот FramarLekari » 05 Мар 2014, 16:04

В тази тема можете да задавате въпроси, свързани с реактивен артрит и синдром на Рейтер.

На Вашите въпроси ще отговаря медицинския екип на "Фрамар"

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот dan4o_87 » 05 Мар 2014, 17:45

Здравейте, боледувам от доста време от реактивен артрит, който започна от силно парене (уретрит), докато личната ми лекарка ми обясни, че не знае какво точно имам мислеше, че е цистит пих известно време антибиотик, но не помогна много след около 3 седмици получих страшна дърпаща болка от кръста към крака, диагнозата на лекарката ми беше дискова херния, след като се минаха 3 месеца и половина всичко си мина уж от самосебе си, 3-4 месеца бях здрав докато пак ме изненада болестта реактивен артрит, започнах с Индометацин, който не ми помогна много, пих го два месеца, след което ми предписаха Сулфасалазин, който изключително ми помогна на състоянието, пия го вече 6 месеца по изследванията, които казаха, че са много добри, остана болката в крака ми долу около глезена. Възможно ли е да си подпомогна крака с някакви лекарства или нещо друго ако може да ми помогнете с мнение и съвет. След 1 месец ме чака работа и не знам какво да правя. Плюс това имам и генитални брадавици, които са от доста време и се чудя дали влияят върху организма ми и с това да се боря с реактивния артрит?
dan4o_87
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Мар 2014, 17:35

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 05 Мар 2014, 22:02

dan4o_87 » 05 Мар 2014, 16:45
Здравейте, боледувам от доста време от реактивен артрит, който започна от силно парене (уретрит), докато личната ми лекарка ми обясни, че не знае какво точно имам мислеше, че е цистит пих известно време антибиотик, но не помогна много след около 3 седмици получих страшна дърпаща болка от кръста към крака, диагнозата на лекарката ми беше дискова херния, след като се минаха 3 месеца и половина всичко си мина уж от самосебе си, 3-4 месеца бях здрав докато пак ме изненада болестта реактивен артрит, започнах с Индометацин, който не ми помогна много, пих го два месеца, след което ми предписаха Сулфасалазин, който изключително ми помогна на състоянието, пия го вече 6 месеца по изследванията, които казаха, че са много добри, остана болката в крака ми долу около глезена. Възможно ли е да си подпомогна крака с някакви лекарства или нещо друго ако може да ми помогнете с мнение и съвет. След 1 месец ме чака работа и не знам какво да правя. Плюс това имам и генетални брадавици, които са от доста време и се чудя дали влияят върху организма ми и с това да се боря с реактивния артрит?

Здравейте,
Диагнозата Реактивен Артрит /синдром на Райтер/ е едно от малкото заболявания в Рематологията, които могат да бъдат трайно излекувани. Но първо тази диагноза е необходимо да бъде потвърдена със сигурност от лекар Ревматолог. Необходимо е да се направят пълни кръвни изследванияр както и микробиологични изследвания, с цел откриване на патогенен причинител. Да се направи антибиограма и да се подбере правилното антибиотично лечение. При засягане на половите органи е уместна консултация с Дерматолог-Венеролог и е много препоръчително да се изследва и партниора, като при необходимост се проведе аналогично лечение. В противен случай се получава пинг-понг ефект. Единият партниор се лекувар а другият не, след нов полов контакт се получава повторно заразяване и проблема прогресира.
Относно болката в областта на крака, е необходимо да ви прегледа лекар, за да прецени какъв точно е проблема.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот dan4o_87 » 06 Мар 2014, 09:48

Здравейте, отново, диагнозата ми е потвърдена, реактивен артрит в мбал. Пловдив. Окръжна болница лежах същото в гръцка болница, поради преминалия период не може да се определи точната причина за реактивния артрит, но ми откриха колит. Взимам дълго време salazopyrin. От страна на колита нямам никакви оплаквания все едно го няма, друго което може би е оказало влияние, имам проблеми със зъбите, тоест изкривяване на челюстта до дни ще сложа протезата. Колко до лекарствата които взимам meloxicam 15 mg (най-много от 20 -30 дни го приемем), salazopyrin 3x1 в продължение на 3 месеца, след което направих изследвания, които излезнаха доста добри и ми увеличиха дозата на 2 сутрин и 2 вечер. Това, че съм в ремисия добре ли е? Имам предвид очаква се излекуване, имам доста голямо облекчение, но имам периодично хрущене, пукане на ставите в стъпалото? Това нормално ли е? Мога да каже, че водя здравословен начин на живот и се интересувам дали може да се излекува реактивния артрит? Има ли определен начин на хранене за реактивния артрит? Също прочетох наскоро, че salazopyrina не действа както трябва при консумация на мляко, спанак и т.н.
dan4o_87
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Мар 2014, 17:35

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 11 Мар 2014, 14:20

dan4o_87 написа:Здравейте, отново, диагнозата ми е потвърдена, реактивен артрит в мбал. Пловдив. Окръжна болница лежах същото в гръцка болница, поради преминалия период не може да се определи точната причина за реактивния артрит, но ми откриха колит. Взимам дълго време salazopyrin. От страна на колита нямам никакви оплаквания все едно го няма, друго което може би е оказало влияние, имам проблеми със зъбите, тоест изкривяване на челюстта до дни ще сложа протезата. Колко до лекарствата които взимам meloxicam 15 mg (най-много от 20 -30 дни го приемем), salazopyrin 3x1 в продължение на 3 месеца, след което направих изследвания, които излезнаха доста добри и ми увеличиха дозата на 2 сутрин и 2 вечер. Това, че съм в ремисия добре ли е? Имам предвид очаква се излекуване, имам доста голямо облекчение, но имам периодично хрущене, пукане на ставите в стъпалото? Това нормално ли е? Мога да каже, че водя здравословен начин на живот и се интересувам дали може да се излекува реактивния артрит? Има ли определен начин на хранене за реактивния артрит? Също прочетох наскоро, че salazopyrina не действа както трябва при консумация на мляко, спанак и т.н.


Здравейте,
Правилното решение е да изясните проблема със зъбите в кратки срокове. При наличие на локален възпалителен процес в устна кухина, това може да дава възпалителен тласък на общото състояние. Специфичен хранителен режим при пациенти с Реактивен Артрит не е наложителен. Салазопирин е подходящ медикамент в конкретния случай. Намлението на оплакванията е добър показател. Но е много желателно в динамика да ви наблюдава ревматолог.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот marchelka4 » 11 Апр 2014, 10:26

Здравейте ,аз съм на 38години,през 2011г. ми поставиха диагноза Реактивен артрит с множествена локализация и придружаващо заболяване хроничен гастрит.Доста време ходих по доктори докато ми поставят правилната диагноза.Диагнозата ми я установиха в клиниката по ревматология в гр.Пловдив като ми направиха всички необходими изследвания.Лечението,което ми беше назначено:Афламил-10дни.,Омепразол и Сулфасалазин ЕН,в началото 2×1,след това 2×2.Пия Сулфасалазина вече 2 години,състоянието значително ми се подобри,имам болки ,но много по слаби и много по рядко.Искам да попитам колко дълго мога да приемам Сулфасалазина,тъй като се притеснявам,че ако го спра или намаля болката ще започне отново и изпадам в ужас от това.Благодаря предварително за отговора и отделеното от Вас време.
marchelka4
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Апр 2014, 09:58

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 15 Апр 2014, 11:29

dan4o_87 написа:Здравейте, боледувам от доста време от реактивен артрит, който започна от силно парене (уретрит), докато личната ми лекарка ми обясни, че не знае какво точно имам мислеше, че е цистит пих известно време антибиотик, но не помогна много след около 3 седмици получих страшна дърпаща болка от кръста към крака, диагнозата на лекарката ми беше дискова херния, след като се минаха 3 месеца и половина всичко си мина уж от самосебе си, 3-4 месеца бях здрав докато пак ме изненада болестта реактивен артрит, започнах с Индометацин, който не ми помогна много, пих го два месеца, след което ми предписаха Сулфасалазин, който изключително ми помогна на състоянието, пия го вече 6 месеца по изследванията, които казаха, че са много добри, остана болката в крака ми долу около глезена. Възможно ли е да си подпомогна крака с някакви лекарства или нещо друго ако може да ми помогнете с мнение и съвет. След 1 месец ме чака работа и не знам какво да правя. Плюс това имам и генитални брадавици, които са от доста време и се чудя дали влияят върху организма ми и с това да се боря с реактивния артрит?


Здравейте,
Реактивният артрит е много често предаван по полов път. При наличие на брадавички по половите органи е желателно да си направите изследване за ХЛАМИДИЯ и ако резултата е положителен да се приложи съответното лечение, тъй като това е рисков фактор за активиране на Реактивният артрит. Относно болката, може да се обмисли курс с НСПВС медикамент, но за целта е препоръчително да си направите консултация с личният лекар или специалист Ревматолог.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот marchelka4 » 20 Фев 2015, 09:30

Здравейте д-р Горчев ,аз съм на 38години,през 2011г. ми поставиха диагноза Реактивен артрит с множествена локализация и придружаващо заболяване хроничен гастрит.Доста време ходих по доктори докато ми поставят правилната диагноза.Диагнозата ми я установиха в клиниката по ревматология в гр.Пловдив като ми направиха всички необходими изследвания.Лечението,което ми беше назначено:Афламил-10дни.,Омепразол и Сулфасалазин ЕН,в началото 2×1,след това 2×2.Пия Сулфасалазина вече 2 години,състоянието значително ми се подобри,имам болки ,но много по слаби и много по рядко.Искам да попитам колко дълго мога да приемам Сулфасалазина,тъй като се притеснявам,че ако го спра или намаля болката ще започне отново и изпадам в ужас от това.Благодаря предварително за отговора и отделеното от Вас време.
marchelka4
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Апр 2014, 09:58

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 05 Мар 2015, 14:33

marchelka4 написа:Здравейте д-р Горчев ,аз съм на 38години,през 2011г. ми поставиха диагноза Реактивен артрит с множествена локализация и придружаващо заболяване хроничен гастрит.Доста време ходих по доктори докато ми поставят правилната диагноза.Диагнозата ми я установиха в клиниката по ревматология в гр.Пловдив като ми направиха всички необходими изследвания.Лечението,което ми беше назначено:Афламил-10дни.,Омепразол и Сулфасалазин ЕН,в началото 2×1,след това 2×2.Пия Сулфасалазина вече 2 години,състоянието значително ми се подобри,имам болки ,но много по слаби и много по рядко.Искам да попитам колко дълго мога да приемам Сулфасалазина,тъй като се притеснявам,че ако го спра или намаля болката ще започне отново и изпадам в ужас от това.Благодаря предварително за отговора и отделеното от Вас време.


Здравейте,
При така описаните оплаквания и диагноза, лечението е напълно правилно и трябва да продължи максимално дълго време. Заболяването Ви е с хроничен характер и затова е необходимо и хронично лечение. Уместно е периодично да се правят контролни изследвания и да се следи хода на болестта и спрямо динамиката в лабораторните показатели, да се определени и динамиката в терапевтичната схема.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Реактивен артрит - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Annaz » 01 Окт 2015, 17:33

Здравейте.
След прекарана пикочна инфекция,юни месец тази година,получих леки болки в дясно коляно.Отдадох го на умора и започнах да мажа с разни кремчета.На 27ми юни се прибрах в България (живея в Англия) и болката се увеличи.Веднага отидох на ортопед,който даде диагноза разкъсан минискус.Отидох за второ мнение при друг ортопед,който определи течност в коляното и я премахна.Той беше на същото мнение.Нямаше болка точно 4 дни.Прибрах се от почивката си тук.Коляното вече беше обилно пълно с течност.В бърза помощ ,тук в Лондон ,ме приеха веднага в ревматологичната клиника.Диагнозата е реактивен артрит.Обясниха,че най-доброто за мен е течността да бъде изтеглена отново.Съгласих се.Изтеглиха я,и биха инжекция кортикостероиди.Обясниха ми,че това ще помогне и ще задържи течността да не се върне толкова бързо.
Мина точно месец,на 31вия ден коляното беше пълно с течност отново.Датата беше 28ми август.Отидох отново в спешното,от там отново в ревматологията и същата манипулация беше извършена.Този път даже не пожелаха да вземат кръв или урина.Отново издърпаха течността,сложиха кортикосеройди и доктора обясни,да не се притеснявам,че реактивния артрит при 90% от хората траел 6 месеца и скоро съм щяла да бъда добре.
На 21 септември имах контролен преглед в клиниката.Коляното беше добре.Пожелах информация какво да правя и какво не.Някакви напътствия и съвети.Беше ми казано,че или ще се върне водата или не,че съм младо момиче( на 26 години съм) и че всичко ще бъде наред.За съжаление днес месец и малко след последната пункция,усещам коляното да се пълни отново.В последните дни усещам и болки в другото коляно и кръста,болки,които преди ги нямаше.Имам номер,на който да се обадя,даден ми от лекарката,ако коляното започне да събира вода пак.Знам какво ще следва- ще отида,ще изтеглят течността,ще сложат инжекция и ще кажат,че всичко е наред.
Моля Ви за съвет.Това ли е най-доброто,което мога да направя?Не привиква ли коляното да бъде правена пункция веднъж месечно? Какви изследвания да поискам?
Съжалявам за дължината,но исках да бъда възможно изчерпателна,защото съм отчаяна вече.Моля ,помогнете!
Искренно благодаря предварително!
Annaz
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2015, 12:04

Следваща

Назад към Заболявания на опорно-двигателния апарат и ревматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта