Рехабилитация и възстановителни процедури

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Боянка » 19 Фев 2016, 11:10

Как да продължа лечението?
Миналата година през пролетта след два последователни инцидента получих счупвания на три кости на китката на лявата ръка,заради което бях общо 75 дни в гипс и след сваляне на последния получих и дистрофия на Зудек заради дългото обездвижване.За яснота пиша заключенията на рентгенолога от последната ми рентгенограма:St.post fracturam ossis scaphoideum mani sin.
St.post fracturam ossis metacarpi V digiti V mani sin.
St.post fracturam ossis metacarpi I pars basalis digiti I mani sin.
Костите изграждащи лява длан имат остеопорична консистенция и мозаечна структура.Morbus Sudeck. Лекувах се с: магнит,апарат ИНТЕРВАК-22,ЛФК,кални апликации в Поморие.В момента продължавам с упражненията и ходя два пъти седмично на плуване-препоръчаха ми да раздвижвам във вода.Предписаха ми милгама н и коксамин Д - вземах ги два месеца но ги спрях.Имам значително подобрение,но дори не винаги имам пълния обем на движения,а за сила и издържливост-трудна работа.Жена съм на 58 години,непълна,обичам да спортувам,нямам други здравословни проблеми.Как да продължа лечението?Е,светът не свършва,животът продължава-и аз също! :grin:
Боянка
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Фев 2016, 10:29

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 19 Фев 2016, 15:00

Здравейте!

Това, че обичате да се движите и сте позитивна е много добре и със сигурност ще ви помогне! Много е хубаво, че сте минали през основен рехабилитационен курс и процедури физотерапия. От тук нататък е най-добре продължите, след като се консултирате с кинезитерапевт, който да прецени състоянието Ви и да Ви препоръча програма. Това се налага, защото възстановяването след зудекова дистрофия е бавен процес, който изисква да се работи внимателно и прецизно. Продължавайте да правите упражнения вкъщи ежедневно и не спирайте да ходите на басейн.

Примерни упражнения за китката може на мерите в статията: Упражнения след травма или навяхване на китката

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот лавита » 20 Фев 2016, 15:28

Здравейте
Оперирана съм преди 45 дена при счупване на глезен сложени са ми плаки и пирони. Почнахме гимнастика и раздвижване всичко беше на ред. Но имам синдром на неспокойния крак и през ноща при неволно опъване на крака в глезена на самата свивка горе и от вътрешната страна получих болка. Опитах се да продължа упражненията но болката не ми позволи. Явно разтегнах сухожилие. После лека полека отмина с ледени компреси и раздвижване. Но през ноща пак получих болка заради тиковете на крака. Въпроса ми е ако при сън ползвам стабилизатор - наглезенка за да не мога да опъвам крака ще има ли ефект. И ако е да какъв модел да си купя? Какви упражнения трябва да правя за по бързо възстановяване?
Забравих да попитам при придърпване на крака и леко стъпване усещам болка под раната. Може ли да усещам пироните или е от преразтягането.
Предварително благодаря за отговора. Лек успешен ден.
лавита
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Фев 2016, 15:00

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 29 Фев 2016, 10:44

Здравейте!

Трудно е да се каже каква причината за болката. Най-добре това да каже вашия ортопед, като може да го попитате и вида наглезенка, която да носите. Като цяло не би трябвало да има проблем с пироните или нещо друго, но е нормално понякога да се появяват болки при движение. На първо време може да опитате с обикновена наглезенка с по-слаба фиксация, която би трябвала също да свърши работа.

Започнете с леки упражнения, които постепенно да възстановят обема на движение, но без да натоварват самия глезен. Най-добре е програмата да Ви я изготви специалист кинезитерапвевт и да включите и физиотерапия.

Лесни примерни упражнения може да видите и в статията Упражнения за възстановяване след навяхване на глезена.
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот nutella » 02 Мар 2016, 11:43

Здравейте,преди 2 месеца и половина имах операция след счупване на фибула и тибия близо до глезена,поставиха ми 2 платини.Бях с гипсова шина две седмици,след това крака ми беше свободен и правих леки упражнения с глезена,доколкото отоците ми позволяваха.От две седмици ходя на физиотерапия-упражненията пак са леки,защото все още ортопеда ми не позволява да стъпвам на крака,но се притеснявам,че или физиотерапията не е достатъчно добра,или нещо не е наред с крака ми. :sad:
Все още не мога да наклоня ходилото на оперирания крак под по-голям наклон-стига до едно положение и по-напред не се огъва. :cry: Имам лек оток на ходилото и глезена,и като че ли нещо спира движението точно в областта на кокалчетата. :roll: Много се притеснявам,защото искам пак да ходя нормално-моля ви,помогнете със някакъв съвет.Благодаря предварително!
nutella
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Мар 2016, 11:23

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 02 Мар 2016, 13:31

Здравейте!

Фрактурите на глезена, особено при счупване и на двете кости, понякога изискват по-продължителна рехабилитация. Това, че все още нямате пълен обем на движение вероятно се дължи на отока и малкото време, от което ходите на физиотерапия. Нещата ще станат постепенно във времето и изискват търпение и постоянство. Така или иначе може да се консултирате с ортопеда Ви, за да сте спокойна, че всичко е нормално.

При физиотерапията е добре с времето да се увеличат упражненията за обем и натоварването. Може да се включи и велоергометър.

Добре е ако нямате болки и увеличаване на отока да правите и упражнения вкъщи. Като основа може да ползвате УПРАЖНЕНИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД НАВЯХВАНЕ НА ГЛЕЗЕНА

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот nutella » 02 Мар 2016, 15:45

Благодаря Ви много за отговора!
Според ортопеда ми всичко е наред,но трябва време,при такова лошо счупване.А физиотерапията сега я правя вкъщи,подобни упражнения на тези от линка(благодаря за него!),но доста опростени.Аз всъщност още след свалянето на шината преди два месеца,започнах с упражнението,което ми показаха и сега във физиотерапията-движение на ходилото напред-назад,но ъгъла на наклона ми е почти същият оттогава. :???: Рехабилитаторкатами каза,че ако не раздвижа ходилото добре,ще куцам,когато започна да ходя отново,и затова всеки ден си правя упражненията,и то по много пъти,а не веднъж,но прогрес-никакъв. :sad: Има ли нещо друго,с което мога да си помогна,освен тези упражнения,защото при мен явно нямат ефект-масаж,компреси,хомеопатия...каквото и да е? :roll:
Благодаря за търпението! :smile:
nutella
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Мар 2016, 11:23

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот nutella » 04 Мар 2016, 14:36

Също така,от около седмица се появи някаква овална подутина на арката на ходилото ми(от външна страна там е леко подуто)-променя размера си,понякога е по-голяма,понякога се свива до около 2см-не много твърда и не боли,ако не я пипам. :???: Това място преди чувствах много опънато,а отделно имам някакви трептения и странни усещания в ходилото често,вече не знам нормално ли е. :-| Тъй като имам преглед при ортопед чак след 2 седмици,отидох до физиотерапията с надежда,че ще могат да ме успокоят защо имам тази подутина -но физиотерапевта изобщо дори идея нямаше,каза ми само "Не знам,не съм лекар." :roll: Страхувам се да не съм увредила нещо аз с упражненията-едно от тях е да търкалям бутилка вода с ходилото на крака,но им нямам някак доверие на тукашните физиотерапевти,а това упражнение пък никъде в интернет не открих да има. :???: Тъй че вече не го правя. :grin: Затова пък поне по три пъти на ден ,правя упражненията от линка ви,още едни подобни от друг сайт и упражненията,които ми показа физиотерапевта тук(цели 3 :mrgreen: ).
Благодаря Ви,че изчетохте този роман! :grin: Наистина е плашещо,да не знаеш какво се случва с тялото ти :sad: и всеки съвет ще ми е от полза.
nutella
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Мар 2016, 11:23

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 06 Мар 2016, 15:56

Здравейте!

По това, което описвате, най-вероятно сте натоварили малко повече глезена и затова се появил и лек оток. Това с търкалянето на бутилката играе ролята на масаж и не би могло да увреди нещо, така че не се притеснявайте. Поради това че все още има оток, макар и малък, около глезените и в областта на ходило, е възможно да има притискане на тъканите (в това число и нервните структури) и да имате странни усещания. За съжаление няма много неща, които да могат ускорят раздвижването и най-важни са упражненията. Добре е на този етап да се включат стречинг упражнения за скъсените мускули, а за обема на движение в глезена и велоергометър. По възможност се насочете и към специализиран балнеоцентър, където да можете правите и подводна гимнастика.

Ако се поява оток, след упражненията може да поставяте плик с натрошен лед, за около 10-15 минути.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот TOn4o99 » 12 Мар 2016, 00:14

Здравейете, Г-н Георгиев,
Аз съм Антон Цветков,днес когато ви се обадих (намерих най-накрая къде да пиша във форума хаха).
И именно пиша по темата която днес говорихме за тендинит на ахилесовото сухожилие..и ви пиша,ако може да ми дадете точно какви упражнения мога да си правя унас или където и да е било..и задължително преди тренировка,намерих си нужният рехабилитатор..под който ще бъда на наблюдение.
Хубава вечер и благодаря ! :)
TOn4o99
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Мар 2016, 19:17

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта