Рехабилитация и възстановителни процедури

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 12 Май 2014, 16:49

Здравейте!

Тук може да зададете своите въпроси относно рехабилитацията и възстановителните процедури след различни заболявания.

На Вашите въпроси отговаря: Пламен Георгиев - рехабилитатор, здравен специалист в областта на физикалната медицина.
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Nikol007 » 06 Юни 2014, 14:08

:oops: Здравейте !моля за професионална консултация.Преди - 10 дни претърпях ортопедична травма след бягане. паднах на асфалта с лице ,по корем.Изведнъж тялото ми се затресе силно като токов удар.Станах и имах охлузване и болки в ляв крак.Вечерта имах температура с треперене и студ на долни и горни крайници.Често уриниране.Бях неподвижна два дни и не можех да отида на травматолог в Бърза Помощ.На - 9 тия направих снимка .доказа се счупване на лява шийка на тазобедрената става с вклиняване и фактура.каква рехабилитация да правя.Вървя от третия ден навън без помощно средство.Аз съм ортопедичен техник и съм била на стаж в кабинет по кинезитерапия.БЛГОДАРЯ ВИ !
Nikol007
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Юни 2014, 13:29

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 07 Юни 2014, 17:11

Здавейте!

По това, което описвате, вие верояно имате един от по-благоприятните типове счупване на шийката на бедрената кост, при което може да използва и консервативно лечение (не оперативно). За целта обаче травба ортопедът, който ви лекува да е обеден, че вашата фрактура няма сколонност към разместване на фрагменитие. Също така, много важна чсат от този тип лечение е вие да спазвате препоръките на лекаря относно двигателния режим. Обикновенно пъривоначлно до отихване на болките се препоръчва лечение на легло. След това започва раздивжване от седеж и ходене с патерици без натоваране на крайника. Този период е средно нежду 1-3 седмици и зависи от състоянието и възрастта на пациента. Частичното натоварване започва най-рано след 2-4 седмица, а пълното след 2 месеца и дозано зарастване чрез направена снимка. Поради риск от разместване на костните фрагмени трябва да избягвате движенията изискващи завъртане в тазобедрената става или повдигане на крак с изпънато коляното. Именно поради този риск е най-добре с вас да работи кинезитерапевт. За да се види дали всичко е нормално със зарастването и дали няма размествания се правят контролни снимки на 14 и 30 ден, а после пак след 30 дни.

Поздарви!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Nikol007 » 07 Юни 2014, 19:30

Благодаря Ви много за бързия и изчерпателен отговор
Nikol007
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Юни 2014, 13:29

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Gery Bo » 28 Юни 2014, 21:23

Здравейте! Пише ви момичето с тендинита, което от 11 месеца е с оток и със закъснение проведе адекватно лечение с кортикостероиди и тн.! Предполагам, че се сещате... От известно време ходя на физиотерапия там правя различни упражнения, а също така и масажи, които ми действат изключително добре! Проблемът е, че в дните в които не си правя масаж, отокът в кракът ми отново е на лице! Това ме тормози ужасно - кракът ми се вдървява и отново се появява затрудненост при ходене! Моля ви кажете ми винаги ли ще е така. Вече загубих вяра, че ще се възстановя! Никаква информация не мога да намеря в интернет. Може ли някакъв спорт да ме върне по бързо към нормалният ми живот! Възможно ли е отокът да си остане завинаги? Доста съм отчаяна и за това ви пиша за съвет... Исками се просто някаква яснота и информация по този въпрос... Минаха 3 месеца от както провеждам терапията, но може би трябва още време? Ще съм ви безкрайно благодарна, ако ми отговорите...
Gery Bo
 
Мнения: 13
Регистриран на: 28 Мар 2014, 12:31

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 30 Юни 2014, 09:41

Здравейте!

Правилно сте се насочили към рехабилитационни процедури и масаж. Това, че ги правите редовно е добре.
По-принцип не може да се каже, че оток, който продължава вече 1 година е нормален, но много хора страдат от този проблем.

Искам да ви попитам няколко допълнителни въпроса

- Как се появи този проблем - спонтанно или е имало травма като навяхване?
- Каква работа работите - дали стоите дълго време права или седнала, какви обувки носите (често ли сте на висок ток)?
- Отокът предимно вечер и след повече стоене права ли се появява?
- Отокът преминава ли след като постоите с повдигнати на по-високо крака?
- Отокът в около целия глезен ли е или само в областта на ахилеса?

Питам ви, защото понякога нещата са комбинирани и може да включват и проблем с вените. При отоци свързани с венозен проблем, те преминават след повдигане на краката и се появяват предимно вечер, а на сутринта изчезват.

Поздрави !
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот bemy » 30 Юни 2014, 17:40

Привет ,от около седмица съм с болка в лявата пета и много трудно ходя .Болката е силна и концентрирана в мястото ,където ахилесовото сухожилие се захваща към петовата кост .Прегледа ме личния лекар и установи възпаление на сухожилието .Започнах лечение с Вимово ,Репарил гел и ледени компреси .На 3-4 ден почувствах голямо облекчение и почти никаква болка при ходене .В деня ,когато трябваше да отида на контролен преглед бях почти като без лечение ,болка ,не толкова силна като в началото и трудно придвижване .Смениха ми Вимовото с Мовалис и пак Репарил гел и вече компреси с риванол и спирт .Оптимизма ми отпреди ден-два се изпари и сега си мисля дали изобщо ще се оправя и проходя нормално .Въпроса ми е как виждате Вие нещата и трябва ли нещо допълнително като терапия .Не съм активно спортуващ ,плувам за удоволствие и тонус .
bemy
 
Мнения: 26
Регистриран на: 30 Юни 2014, 17:17

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Gery Bo » 01 Юли 2014, 21:40

Здравейте!

Проблемът ми се появи спонтанно, но мога да кажа, че носих ужасно твърди обувки, които притискаха кракът ми отвсякъде! Леко го и пренатоварих с ходене и качване на стълби! Никога не съм ходила на висок ток, а от както ми се появи проблема почти не ходя и на работа (имаме си бизнес семеен и не се е налагало да ходя)! Отокът се появява и вечер и към обед и е само в областта около ахилеса и от външната страна на глезена... Професор Стоилов ми каза, че тендинитът ми е хронифицирал и е трудно да се излекува едно такова хронично заболяване! Каза ми, че от тук нататък само можем да подържаме положението! Чак не ми се вярва защото аз от самото начало на възпалението съм тръгнала по лекари! Изключиха се всякакви възпаления на ставите и артрити, но не мога да повярвам, че не заради моя грешка, а заради нечия друга не мога да се възстановя напълно! Проф. Стоилов ми каза, че имам и халтави стави също и, че съм дюстабанлийка. Никога никой не ми го е казвал! Сега тендинитът ми е овладян, изписаха ми също добавки, пиаскледин, магнезий и витамин Д. Отокът ми се поприбра малко след като ми поставиха инжекции дипрофос, но се чудя след като е хронифицирал проблема от неадекватното лечение на другите специалисти, винаги ли така ще се подува крачето ми? Ужасно съм огорчена от некадърността на някои лекари... Думи нямам! Просто искам да вляза във форма отново! Да не говорим, че от дългия период на обездвижване нямам никаква сила в краката си! Просто голям проблем стана от едно дълго забавяне на лечението ми... Дали мога да се възстановя някак??? Предварително ви благодаря!

Поздрави!
Gery Bo
 
Мнения: 13
Регистриран на: 28 Мар 2014, 12:31

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот bemy » 02 Юли 2014, 09:42

Привет отново ,вече седмица ,откакто се лекувам и няма никаква промяна (към подобрение) в състоянието ми .Даже вечер глезените ми отичат ,като болния повече от другия .Това дали се дължи на приеманите лекарства или причината е някъде на друго място ?
bemy
 
Мнения: 26
Регистриран на: 30 Юни 2014, 17:17

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 02 Юли 2014, 10:14

Здравейте bemy!

Оптимизмът е последното нещо, което трябва да губите. Тендинитът на ахилесовото сухожилие е много неприятен проблем, но ако се предприемат адекватни мерки за лечение, в повечето случаи се възстановява напълно. Обикновено симптомите изчезват за 3 до 6 месеца след началото на заболяването. Колкото по-рано се започне лечението, толкова и по-бързо се възстановява тендинитът. Това, че вече сте предприели мерки е най-важно, защото ако не се лекува, често се стига до хронифициране, което е много неприятно.

В началото лечението е:

- Нестероидни противовъзпалителни средства - като Вимовото, Мовалис, Репарил гел
- Ненатоварване на крайника и почивка - избягват се всички движения, които предизвикват болка
- Криотерапия - ледени компреси

Това е и терапията, която е назначил вашия лекар

Това, което може да направите допълнително :
- Проверете в някой магазин за ортопедични средства или аптека за подложки за пета или оретза/наглезенка с подложка за петата. Самата подложка преставлява парче гума или силикон, които се слагат в обувката с цел да повдигнат петата и облекчат натоварването на ахилеса
- Продължете лечението с фиизотерапия и кинезитерапия. Физиотерапията може да включва улатразвук, електро-криотерапия, радар, средночестотни токове, лазер и др. Кинезитерапията са различни упражнения, които да помогнат за по-бързото възстановяване. Всичко това има за цел да се противодейства на възпалението и да ускори възпалението.

- Поставяйте крака на високо при всяка възможност. Ледените компреси не са излишни, ако са налице болка и оток.

Така или иначе консервативното лечение е бавен процес и трябва да имате търпение. Ако нещата вместо се подобряват, постепенно се влошават направете консултация със специалист ортопед. За процедурите по физиотерапия ще трябва да попитате вашия лекуващ лекар.

Информация за тендинита може да прочете и в статията ми Тендинит на ахилесовото сухожилие при спортисти

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Следваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта