Кълнове – покълване и рецепти с тях!

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Кълнове – покълване и рецепти с тях!

Мнениеот Harmony » 23 Апр 2014, 10:53

От известно време кълновете станаха доста известни и в България! Изчетох доста за тях и мога да кажа, че с право се говорят толкова много и хубави неща за тях!

Четох, че едни от най-лесните за приготвяне са кълновете от пшеница и на следващия ден видях в местния супермаркет пшеница за покълване и до там се е изчерпа моя опит с покълването. :oops: Интересно ми е да споделите какви семена още можем да сложим, за да направим вкусни и полезни кълнове?! :roll: Разбрах, че някои семена не могат да покълват и в повечето случаи мухлясват или ако това стане, то е доста по-трудно!
Разбира се, че не съм хрупала само кълнове (въпреки че са вкусни), направих ги на салата – единствената ми рецепта :oops: Понеже имат вкус на краставица, заедно с лимонов сок си паснаха идеално! Ама много са ми ограничени идеите от към рецепти, така че помагайте! :!: :!:

П.С. Имам последен въпрос, вярно ли е, че синапените семена, когато покълнат имат различен вкус от всички останали, като на горчица в случая? :?: :?: Дали пък не могат да се ползват в рецепти за ястия, като подправка?
Аватар
Harmony
 
Мнения: 516
Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:20

Re: Кълнове – покълване и рецепти с тях!

Мнениеот lini_leni » 23 Апр 2014, 11:00

Покълвам де що има семка в нас, да, права си, че не става всеки път, въпреки че чета, че всичко покълвало, да ама моите някои мухлясват!
Освен всеизвестният факт, че са много полезни, достойно могат да заемат мястото на месото в храненето. Аз се справям тук с едни 5 килограма и затова си зобвам често често кълнове ;) не мога да ти помогна много с рецепти, тъй като на моите им мина сезона с цвекло, лимон, кълнове и ябълка, затова сега ги ям натурални ;)
lini_leni
 
Мнения: 491
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: Кълнове – покълване и рецепти с тях!

Мнениеот poli19 » 23 Апр 2014, 11:15

Кълнове добавям на почти всичко. Освен най-популярно - в салатите, един вид боб - мунг слагам и в супи или ястия (накрая, след като вече съм изключила котлона), люцерна и кресон поръсвам отгоре на сандвичите, тия същите стават за гарнитура на омлет - едно такова свежо зеленичко и крехко е, покълналата леща има нужда от 10-15 мин. за сваряване, а закуска от покълнало жито или лимец, смесени с мед и малко нарязана ябълка държи ситост до следобед.
poli19
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Дек 2011, 11:55

Re: Кълнове – покълване и рецепти с тях!

Мнениеот lini_leni » 24 Апр 2014, 10:27

poli19 написа:Кълнове добавям на почти всичко. Освен най-популярно - в салатите, един вид боб - мунг слагам и в супи или ястия (накрая, след като вече съм изключила котлона), люцерна и кресон поръсвам отгоре на сандвичите, тия същите стават за гарнитура на омлет - едно такова свежо зеленичко и крехко е, покълналата леща има нужда от 10-15 мин. за сваряване, а закуска от покълнало жито или лимец, смесени с мед и малко нарязана ябълка държи ситост до следобед.

Ей за това не се бях сетила в сандвичи и супи, но са със сигурност ще е готино :!: благодарим :)
lini_leni
 
Мнения: 491
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

КАК ДА ЖИВЕЕМ 100 ГОДИНИ

Мнениеот apostoloff » 01 Окт 2014, 08:09

НАБЛЮДЕНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ

В продължение на 60 години учени от Харвардския университет са следяли развитието на 600 души. Тези дългогодишни наблюдения са довели до извода, че има седем ключови фактора, които определят продължителността на живота. Това са:
- въздържанието от прекомерна консумация на алкохол,
- отказ от тютюнопушене,
- стабилен брак,
- редовни физически упражнения,
- поддържане на нормално телесно тегло,
- откриване на надеждни механизми за справяне със стреса,
- добро образование.
„Не винаги продължителността на живота се определя от гените или съдбата. Здравословният избор може да открие пътя към дългия и пълноценен живот.“ - казва един от авторите на изследването.
Изследователи от Кеймбридж пък заявяват, че има четири неща, които могат да донесат цели 14 години живот повече
- физически упражнения,
- пет пъти на ден ядене на плодове или зеленчуци,
- отказ на цигарите
- избягване на алкохолизма
Проучването също сочи колко важен е бракът, който добавя по около десет години към продължителността на живота.
В ред авторитетни научни институти са проведени подобни изследвания и учените са установили определени закономерности. Запознайте се с по- важните от тях:

1) 1, 8 години - Бъдете победители
Нобеловите лауреати живеят средно почти две години повече от онези, които само са били номинирани, но не са спечелили. Университетът в Торонто пък проучва всички актьори, спечелили Оскар – техният живот е средно с 4 години по-продължителен. Двукратното получаване на Приза на Академията пък увеличава живеенето с цели шест години.

2) 2 години - Яжте натурален шоколад
Научни изследвания показват, че черният шоколад е полезен за сърцето и може да предотврати някои болести. Харвардски проучвания сочат, че хората, които ядат шоколад, живеят поне година повече, отколкото онези, които не си го позволяват. Яденето на между 1 и 3 опаковки шоколад на месец намалява с 36% риска от преждевременна смърт. Това се дължи на антиоксидантите в черния шоколад.

3) 2, 5 години - Правете секс редовно
Не едно и две изследвания доказват, че сексът е полезен за здравето и спомага за дълъг живот. Калифорнийският университет твърди, че той добавя повече от 2 години, а Бристолският – че мъжете, които често изпитват оргазъм, живеят дори повече.

4) 3 години - Бъдете религиозни и имайте приятели
Редовното ходене на църква може да е също толкова полезно за здравето, колкото и джогингът. Изследователи от Питсбъргския университет поддържат тезата, че ежеседмичното посещение на религиозен храм удължава живота с между 2 и 3 години. За сравнение – физическите упражнения добавят 3-5 години.
Религиозното отдаване може да се сравни с груповата терапия. Една от теориите по въпроса е, че присъствието в църквата снижава стреса. Същият ефект се постига от честите срещи с приятели. Проучване на Харвардския университет сочи, че хората, които не посещават храмове, не пътуват и рядко поддържат неформални социални контакти, имат 20% шанс да умрат по-рано от онези, които поддържат постоянна връзка с приятели.

5) 3, 6 години - Яжте по-малко месо
Диетите с малки количества месо, както и вегетарианските такива вдигат продължителността на живота с 3,6 години, твърди Лома Линда Университет. Това се дължи на по-високото ниво на поемане на мазнини от „месоядните“.

6) 3, 7 години - Бъдете активни
Високите нива на физическа активност могат да удължат живота от 1,3 до 3,7 години. Изследователи от Еразъмския Университет в Холандия казват, че главната причина за това е влиянието на умерените телесни натоварвания върху дейността на сърцето. Освен това хората, които тренират редовно, са по-малко предразположени към свръх-тегло и повече към търсене на по-високо качество на личния си живот.

7) 4 години - Пийте вино
Редовното пиене на чаша вино може да добави цели четири години към живота на един мъж според холандско изследване. Това се дължи на благотворното влияние на малките количества вино към сърцето, разширяването на кръвоносните съдове и държането на холестерола в приемливи граници.

8) 5 години - Бъдете образовани
Жените с високо образование живеят с около пет години повече от слабо-образованите си съвременнички, докато мъжете с поне бакалавърска степен получават цели 7,8 години повече живот. Едно от обясненията е придобиването на по-здравословен живот. Датски учени дават различна информация – 2,7 години повече за образованите жени и 2,2 години за мъжете. Друго изследване сочи, че хората с докторска степен имат по-дълъг живот от магистрите.

9) 6, 6 години - Хранете се добре
Еразъмският унивеситет предлага диета, която би повишила продължителността на живота с 6,6 години. Тя включва черен шоколад, бадеми, плодове и зеленчуци, чесън и вино – и риба четири пъти седмично. Това според учените би намалила риска от сърдечни заболявания със 76%.

10) 7 години - Отслабнете
Свалянето на килограми може да добави цели седем години. Отслабването с 5 до 10 килограма при по-пълните мъже и жени намалява риска от диабет, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и камъни в бъбреците.

11) 7, 5 години - Бъдете позитивни
Изследване, проведено сред 660 души на възраст над 50, показва, че онези, които мислят позитивно, живеят със 7,5 години повече от нацупените. Оптимистите имат 55% по-малък шанс да умрат рано. Песимистите пък са по-склонни към отдаване на пороци, които биха съкратили драстично живота им като пушене, надебеляване и високо кръвно налягане.

12) 8- 10 години - Не пушете
Въздържанието от цигари увеличава живота с до 10 години. Изследване в Нова Зеландия сочи, че 50% от пушачите умират преждевременно, а в сравнение с непушачите живеят 14 години по-малко. Най-голям риск има от сърдечен удар и рак. Добрите новини за пушачите са, че никога не е късно да се откажат, казва Американския Национален Институт по наркозависимости и добавя, че средностатистически мъж на 35, който е отказал цигарите, повишава продължителността на живота си с 5,1 години.

13) 10 години (за мъжете) - Оженете се
Според изследователи от Чикагския университет женените мъже живеят 10 години повече от ергените. При жените разликата е 4 години. Едно от обясненията за това е, че мъжете след сватбата си спират да поемат големи рискове и живеят по-здравословно, благодарение на съпругите си. За омъжените жени животът е по-дълъг заради устойчивото финансово състояние. Разводът пък повишава риска от по-ранна смърт с 9,4%.

14) 10+ години - Бъдете щастливи
Проучване, проведено сред монахини, показва, че хората, които се определят като щастливи, живеят с около десетилетие повече от нещастните. Жените, които са доволни от живота си, са по-малко предразположени към Алцхаймер. Обяснението на учените е, че щастливите хора са склонни да търсят помощ, когато са болни или имат проблем, както са по-малко предразположени към пушене или стрес.

15) 14 години - Променете стила си на живот
Промяната на четири фактора може да добави 14 години към живота на човек. Проучване на Кеймбриджския университет, базирано върху 20 000 души, показва, че онези, които се натоварват физически редовно, ядат зеленчуци и плодове по няколко пъти на ден, не пушат и пият умерено алкохол, живеят с 14 години повече, отколкото такива, които не спазват нито едно от четирите неща.

16) 20 години - Бъдете богати и живейте в подходящия квартал
Богатите живеят повече от бедните. Висок контраст откриват здравните работници в Балтимор – според тях средната продължителност на живота в един беден квартал е 63 години, докато в богатите предградия тя достига до 83.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostoloff
 
Мнения: 69
Регистриран на: 09 Сеп 2012, 04:38
Местоположение: София

Използвате ли покълнали ядки за пречистване на организма?

Мнениеот qwerryyy » 27 Фев 2015, 22:21

Всички знаем, че покълналите ядки са супер полезни и много често присъстват в менюто на здравословно хранещите се. Освен обаче като допълнение към храната и безспорните вкусови качества.. :mrgreen:

sprouts+in+diff+angle+1.jpg
sprouts+in+diff+angle+1.jpg (51.76 KiB) Прегледано 3307 пъти

съм чувала, че много хора ги изполват и за пречистване на организма. :roll: Работата е там, че го чувам само като твърдение, без никога да казва как точно го прави. :roll: Винаги ми е било любопитно да разбера повече за здравословното хранене и ми се иска да разбера дали някой използва покълналите ядки за пречистване на организма, как точно го прави, какви ядки използва и колко време продължава тази профилактика? И как точно сте усетили ефекта върху организма? :roll: Страшно много харесвам покълналите ядки, особено слънчогледовите са ми наистина най-любими и затова ще се радвам, ако споделите как използвате кълновете за здравето на организма и за пречистване, така ще съчетая полезното с приятното и вкусното! :mrgreen:
Аватар
qwerryyy
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 24 Фев 2015, 21:03

Re: Използвате ли покълнали ядки за пречистване на организма?

Мнениеот Локумът » 27 Фев 2015, 22:28

Не съм знаел, че някой може да ги използва така ядките - профилактично, слагаме си ги на салата ние, покълнали са супер вкусни ;)
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Използвате ли покълнали ядки за пречистване на организма?

Мнениеот Kaya » 01 Мар 2015, 11:21

Никога не съм опитвала покълнали ядки, май само веднъж си бях направила слънчоглед, но не дочаках да пусне кълнове, а го изядох по-рано. :lol:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Използвате ли покълнали ядки за пречистване на организма?

Мнениеот silver933 » 01 Мар 2015, 11:26

У нас все растат някакви кълнове, хапваме ги по салати и къде ли още не, слага там жената по разни манджи дори, особено в ориз и спагети, майко прихващаме от китайските ресторанти. :lol: Сега гледах, че кълнат едни бадеми :)
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Използвате ли покълнали ядки за пречистване на организма?

Мнениеот Rali_hr » 03 Мар 2015, 09:21

За никакъв тип лечение не ги ползваме, но си ги хапваме че и често, като са вкусни не може да им устоим, не съм си правила някакв апрограма с кълнове за отслабване, за подсилване, за пречистване и за каквото и да е било "ЗА". :mrgreen:
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта