кроки написа:Здравей те! Моя проблем е следния - детето ми е на 1г и 10м и посещава ясла от два месеца и не може да свикне.Не знам от лелките ли или защото до сега е бил само с мен и е много привързан към мен? Той не може да ми каже чао и аз да тръгна на някъде,дори да остава с баща си трябва да се скрия за да изляза защото види ли ме че отивам без него реве. Та за яслата - имаше два три дни добре и пак положението ставаше зле.В началото дори повръщаше, спря но през цялото време там е неспокоен,реве,почти даже да не казвам въобще не играе с децата.Според мен и аз си го виждам, че той е по затворен и явно за това.Мисля си и че лелките там не му обръщат много внимание и той още повече се ядосва.А и не говори и не може и той да ми обясни нищо. Говоря му, че там е хубаво да си играе, че мама и тати са на работа и няма кой да го гледа,че трябва да работим за да имаме парички-но той според мен въобще не слуша какво му приказвам. Моля дайте ми някакъв съвет? И друго мислите ли че мога да го заведа лично на психолог, тъй като все още не говори?И друго за забравих - гледам и аз да съм спокойна защото четох че те усещали - но как да се успокоя като гледам страха в очите му и целия трепери?
Здравейте,
Детето ви е във възраст, в която до голяма степен осъзнава себе си и околните, поради което се съпротивлява на раздялата и изпробва своите граници. тенденцията, която подтиква детето към другите се развива между 2-3 години. То желае да бъде с другите, проявява интерес към това, което те правят, но неговото поведение все още е предсоциално. На тази възраст детето има потребност от компания, но егоцентризмът и нестабилността на характера все още представляват пречки за развитието на сътрудничество.
Нормалната адаптация към детската градина или яслата може да продължи от една седмица до 1 месец. Понякога, обаче, дори и след този период децата продължават да страдат и да не желаят да посещават детската градина. Обърнете внимание, ако детето ви системно не се храни през деня в детската градина, ако е постоянно потиснато, ако се появят и други признаци на стрес, като събуждане и плач през нощта, напикаване, агресивни изблици. В такъв случай трябва да помислите дали причината не е в самата детска градина. Понякога детето просто не попада на вярното за него място. Тогава една смяна на детското заведение често решава проблема.Озовавайки се в непозната обстановка, когато види, че майка му си тръгва, а около него има само непознати лели и деца, които го разглеждат, детето се отчайва и разплаква. Подобно състояние може да продължи ден, два или седмици. Може да се случи и нещо друго - ако малчуганът е общителен, той лесно се прощава с майка си първия ден и смело влиза в яслата.Той е пълен с очаквания и даже не подозира, че вместо изненади го очакват разочарования. Той иска да си играе с кубчета, а вместо това го обличат и го водят на разходка, иска да спи, а го слагат на масата, другите деца му взимат играчките и т.н. И най-важното - няма я мама, която да го гушка и успокоява...
На следващия ден детето едва ли ще има желание да ходи на ясли, по-скоро ще плаче и ще се гушка в майка си.
Ако все пак детето Ви плаче при раздялата си с Вас, не се отчайвайте - след определен период на адаптация, то няма да се разстройва толкова много заради липсата ви. Помислете си дали малчуганът ще се тревожи толкова, ако в яслата го води не майката или бащата, а друг член на семейството. Ако с някой от тях детето се чувства по-комфортно, то докато се адаптира - нека го води баба му или брат/сестра/. Попитайте възпитателя колко продължително плаче детето ви след като си тръгнете. Ако се успокоява бързо, то можете спокойно да отидете на работа - детето ви се чувства добре.
Ако плаче дълго време, постарайте се да разберете какви занимания и играчки му харесват - интересна книжка, ярка играчка, игри с приятелчета. След това всяка сутрин, докато го приготвяте за яслата, му говорете какви интересни занимания и хубави играчки го очакват там. Говорете му, дори когато то още не може да приказва, за да ви отговори.
Какво да направите ако се окаже, че детето е плакало през целия ден? Можете да му предложите да вземе със себе си играчката, която му е любима. Друга интересна идея е, да му дадете един ключ/който е ненужен/ и да му обясните, че това е единственият ключ от дома ви и без него мама и татко не могат да се приберат. Така детето ще бъде сигурно, че ще го вземете следобед от яслата, а няма да го ''забравите'' и ще почувства любовта ви.
Важно е, когато водите детето на ясла да бъдете спокойни и уверени. В противен случай то ще долови безспокойството ви и ще се разстрои още повече. Не позволявайте сълзите и молбите му да надделеят и вие да го приберете у дома, за да не ходи на градина.
Знаейки,че раздялата сутрин е трудна и за двама ви - създайте си някакъв ''ритуал'' за сбогуване - въздушна целувка, прегръдка или нещо друго.Когато го взимате от яслата /градината/ дори да сте уморени или изнервени - постарайте се да не го показвате. Нека детето да почувства, че сте очаквали този момент и се радвате ! Погалете го, целунете го. Бъдете внимателни, похвалете го.Отидете в парка - дори да нямате достатъчно време или да сте уморени. Всичко това ще помогне на детето да разбере, че родителите му го обичат и че с нетърпение са очаквали прибирането му от яслата/градината/. Това ще помогне на детето да се адаптира по-бързо и да не преживява толкова тежко раздялата си с вас всяка сутрин. Разбира се, първите дни може да влезете за малко в стаята и дори да се запознаете с бъдещите му приятели. Изразявайте своето възхищение от обстановката, от играчките (то също може да вземе своя играчка и да я покаже), кажете, че и на вас ви се иска да сте отново дете, но за съжаление няма детски градини за възрастни. Ако въпреки вашето положително отношение детето ви плаче и не иска да остане, постарайте се раздялата да не продължи безкрайно дълго.
Това, което споделяте ме навежда на мисълта, че вие сте доста тревожна и някак си ви е трудно да приемете раздялата. Всяка майка иска детето и да бъде щастливо, но фрустрацията, която допускаме да преживее детето ни е част от изграждането на неговата личност и успешното му справяне с трудностите в живота.