Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 01 Апр 2014, 09:34

Здравейте,
Отчаяно молите за съвет - но, съвет за какво?
Ако проблемът Ви е употребата на алкохол - споделете го с лекуващия лекар или с психиатър.
Ако има и нещо друго - Ви препоръчвам и едно системно консултиране с психолог, за да превъзмогнете това състояние.
От Ваша страна е необходимо вземане на мотивирано рашание за промяна и след това да работите сериозно заедно с психиатъра и психолога, докато постигнете трайно подобрение.
Тази позитивна промяна във Вас и в живота Ви изисква силно желание, постоянство и търпение в хода на лечението и терапията.

Желая Ви успех.
Ели Ноева.
Eli Noeva

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот gan4o_ » 18 Апр 2014, 15:36

Аз съм мъж в тежка депресия.Проблемите неможах да ги реша без медикаменти. Вследствие на депресията получих и еректилна дисфункция ! Нежелая да взимам антидепресанти, заради изключително вредните последици върху сексуалното здраве. В момента взимам Тритако ( http://apteka.framar.bg/30000827/%D1%82 ... C%D0%B3-20 ), но усещам подобрения единственно върху съня и отчасти при ерекциата, но лошите мисли не изчезват изобщо ! Въпросът ми към Вас е кой е възможно най-силният медикамент за хора в депресия, който по никакъв начин да не се отразява зле на сексуалните функций ? Има ли такъв изобщо или Тритако е единственния ? Целя с това да намеря оптимално решение на проблема без да го задълбочавам с проблеми в секса .
ПП: Преди време имах само лека депресия, с която се научих да живея, но след няколко "засечки" в леглото депресията стана изключително тежка. Така, че сексуалните проблеми са в основата на задълбочаването. Между другото пробвал съм циалис 20мг ,но ефекта беше нулев. Нека да отчета и че нямам физиологични причини за еректилната дисфункция!
gan4o_

Мнениеот gan4o_ » 18 Апр 2014, 15:36

Доктор Ноева, аз съм мъж в тежка депресия.Проблемите неможах да ги реша без медикаменти. Вследствие на депресията получих и еректилна дисфункция ! Нежелая да взимам антидепресанти, заради изключително вредните последици върху сексуалното здраве. В момента взимам Тритако ( http://apteka.framar.bg/30000827/%D1%82 ... C%D0%B3-20 ), но усещам подобрения единственно върху съня и отчасти при ерекциата, но лошите мисли не изчезват изобщо ! Въпросът ми към Вас е кой е възможно най-силният медикамент за хора в депресия, който по никакъв начин да не се отразява зле на сексуалните функций ? Има ли такъв изобщо или Тритако е единственния ? Целя с това да намеря оптимално решение на проблема без да го задълбочавам с проблеми в секса .
ПП: Преди време имах само лека депресия, с която се научих да живея, но след няколко "засечки" в леглото депресията стана изключително тежка. Така, че сексуалните проблеми са в основата на задълбочаването. Между другото пробвал съм циалис 20мг ,но ефекта беше нулев. Нека да отчета и че нямам физиологични причини за еректилната дисфункция!
gan4o_

Мнениеот Eli Noeva » 19 Апр 2014, 16:26

Здравейте,
Проблемът, който Ви безпокои може да бъде овладян с помощта на лекари от областите Сексология и Неврология.
Препоръчвам Ви и едновременно консултиране с психотерапевт за тежката депресия, за която споделяте.
Желая Ви успех.
Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот Galina Todorova » 19 Апр 2014, 20:20

gan4o_ написа:Аз съм мъж в тежка депресия.Проблемите неможах да ги реша без медикаменти. Вследствие на депресията получих и еректилна дисфункция ! Нежелая да взимам антидепресанти, заради изключително вредните последици върху сексуалното здраве. В момента взимам Тритако ( http://apteka.framar.bg/30000827/%D1%82 ... C%D0%B3-20 ), но усещам подобрения единственно върху съня и отчасти при ерекциата, но лошите мисли не изчезват изобщо ! Въпросът ми към Вас е кой е възможно най-силният медикамент за хора в депресия, който по никакъв начин да не се отразява зле на сексуалните функций ? Има ли такъв изобщо или Тритако е единственния ? Целя с това да намеря оптимално решение на проблема без да го задълбочавам с проблеми в секса .

Здравейте,
Съжалявам, но аз не съм медицинско лице и не мога да ви кажа кое е най-доброто медикаментозно лечение. Мога да ви препоръчам когнитивно-поведенческа терапия, която ще ви помогне да се справите с проблема и да се научите да балансирате мислите и чувствата си. Светли празници и успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот taina_x » 23 Апр 2014, 10:13

Добър ден,
Ще бъда изключително благодарна ако ми отговорите и ми дадете някакъв съвет!
На 26 години съм, вече омъжена и с малко дете. Брака ми върви чудесно, може би имам мъж на милион. Грижовен, добър, помага ми във всичко, гледа дори и детето. Всичко изглежда идеално и е. Но аз имам проблем. Отгледана съм по стария модел с крясъци и шамари, сигурно съм си ги заслужавала, но дълго време не можах да простя на майка ми. Сега с нея се чуваме всеки ден и се разбираме чудесно. И ето го и проблема ми. Аз съм агресивна, не знам дали заради начина й на възпитание или просто съм такава. Разликата с брат ми е 13 години, винаги съм го защитавала и съм поемала неговите шамари, но в момента в който аз го гледах и той ме ядосаше или правеше бели си го нашляпвах. Усещах, че не съм права и трябва да говоря с него, но той беше голям инат. Обещавах си, че като имам дете няма да му крещя и удрям, но уви.
Обичам детето си, както всяка майка винаги поставям нея на 1-во място. На 2 години и 5 месеца е, но още не говори добре. Свързва изречения и отговаря само когато на тя иска. Постоянно се инати, иска да е самостоятелна, но не винаги имам възможност да й го позволявам. Трябва да я обличам за ясла, аз слагам, тя сваля и мн. други дребни неща, които ме изкарват извън нерви. И започвам да говоря, да моля, да обяснявам и нищо от това не върши работа. Докато не се стигне до шамар по дупето или ръцете. Иска да кара колата по улицата, аз пак обяснявам че е опасно и моля да ме послуша, но пак се стига до шамар. Има моменти, когато е ужасна, но аз успявам да се контролирам и съм много доволна от себе си. Но как да го правя всеки път, не искам да наранявам детето си нито психически нито физически. Говоря за проблема си, не го крия и търся решение....
Благодаря Ви предварително.
taina_x

Мнениеот Galina Todorova » 29 Апр 2014, 20:43

taina_x написа:Добър ден,
Ще бъда изключително благодарна ако ми отговорите и ми дадете някакъв съвет!
На 26 години съм, вече омъжена и с малко дете. Брака ми върви чудесно, може би имам мъж на милион. Грижовен, добър, помага ми във всичко, гледа дори и детето. Всичко изглежда идеално и е. Но аз имам проблем. Отгледана съм по стария модел с крясъци и шамари, сигурно съм си ги заслужавала, но дълго време не можах да простя на майка ми. Сега с нея се чуваме всеки ден и се разбираме чудесно. И ето го и проблема ми. Аз съм агресивна, не знам дали заради начина й на възпитание или просто съм такава. Разликата с брат ми е 13 години, винаги съм го защитавала и съм поемала неговите шамари, но в момента в който аз го гледах и той ме ядосаше или правеше бели си го нашляпвах. Усещах, че не съм права и трябва да говоря с него, но той беше голям инат. Обещавах си, че като имам дете няма да му крещя и удрям, но уви.
Обичам детето си, както всяка майка винаги поставям нея на 1-во място. На 2 години и 5 месеца е, но още не говори добре. Свързва изречения и отговаря само когато на тя иска. Постоянно се инати, иска да е самостоятелна, но не винаги имам възможност да й го позволявам. Трябва да я обличам за ясла, аз слагам, тя сваля и мн. други дребни неща, които ме изкарват извън нерви. И започвам да говоря, да моля, да обяснявам и нищо от това не върши работа. Докато не се стигне до шамар по дупето или ръцете. Иска да кара колата по улицата, аз пак обяснявам че е опасно и моля да ме послуша, но пак се стига до шамар. Има моменти, когато е ужасна, но аз успявам да се контролирам и съм много доволна от себе си. Но как да го правя всеки път, не искам да наранявам детето си нито психически нито физически. Говоря за проблема си, не го крия и търся решение....
Благодаря Ви предварително.

Здравейте,
Вторият етап през който се развива детската идентичност, е ранното детство-то продължава условно от първата година след раждането до навършването на втората година. През тези месеци на бързо физиологично развитие в психологичен план се забелязва силното желание на детето да бъде себе си. Детските стремежи са ориентирани към координацията на голям брой поведенчески модели, които често са дори конфликтни. В този период детето се научава да "запазва" за себе си това, което му харесва и да "пуска" или да се разделя с нещата, които не са обект на вниманието му. По този начин все още зависимото дете започва да преживява своята автономна воля. Вторият етап е решаващ за отношението между волята на детето и силното му необуздано упорство да притежава нещата, които харесва. Оказва се, че връзката между детския инат и опитите за сътрудничество, между себеизразяването и смиреното покорство в този период са плахи опити да се утвърждава чувството за свободна воля, което произхожда от чувството за самоконтрол без загуба на самоуважение.
Взаимната регулация между възрастния и детето в този период е много решаваща. родителската твърдост може да предпази детето от последствията на неговата все още неформирана точна преценка и от липсата на благоразумие. ако обаче тя е прекомерна и продължава да го лишава от опити постепенно да контролира своите действия, съобразно волята и свободния си избор, то детето ще прояви раздразнителност, негодувание.
Необходимо е средата, в която расте малкото дете, да бъде подкрепяща, а не застрашаваща. Понякога родителите имат желание да помогнат на детето да се справи по-бързо и така заплашват чувството му на доверие. Ако детето ви често чува "Престани! Не можеш сама! Дай на мене! след около два месеца детето най-вероятно ще започне да реагира с непокорство неохота и незачитане.
Създайте правила на детето като търпеливо му обясните какво е опасно за него. Едновременно с това му давайте възможност да прави неща, които са полезни за неговата самостоятелност. Освен, че имате "мъж за милиони" не разбрах какво участие взема той във възпитанието на детето. Необходима е взаимност, активност и еднаквост в отношението към вашето дете. За да разберете повече за себе си: кое ви дразни, какво ви прави нетърпелива е добре да направите консултация с психолог. Това е най-добрият начин да разберете малко повече за това как да промените някои неща в отношението си към своята дъщеря. Ако имате притеснения относно речевото развитие на вашето дете се срещнете с логопед. Пожелавам ви Успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот taina_x » 30 Апр 2014, 11:15

Благодаря Ви много за отговора. Относно съпруга ми, той активно участва в отглеждането и възпитанието на детето. Още от родилното се грижим сами за нея и той ми помагаше във всичко. Ходеше всеки ден на работа, но се редувахме през нощта, а когато беше втора смяна задължително се грижеше за малката, за да мога да се наспя и да заредя малко батериите,за него пък оставаше обедния сън. Като повечето бащи на момичета в повечето случаи той играе "доброто ченге", но никога не се е намесил, когато аз правя забележки или се карам за нещо на малката. Но и на него прави номерата с обличането и миенето на зъби, но както Вие ми обяснихте това е естествена фаза от развитието.
Толкова много я обичам и не искам по никакъв начин да я наранявам. Няма повече да правя грешката да и казвам "дай аз" и ти "не можеш". Когато писах във форума, написах и нещата заради които се ядосвам в една тетрадка, и сега като ги гледам ми изглеждат някак дребни. Определено ще я заведа на логопед, за да разбера дали има някакъв проблем. А за себе си ще се опитам да си намеря някакво хоби или ще започна да спортувам, както и задължително ще направя консултация с психолог.
Благодаря Ви.
taina_x

Мнениеот vencislavvv » 04 Май 2014, 12:50

Здравейте на всички,аз съм нов в този форум,реших да се регистрирам понеже виждам че много специалисти се включват на помощ с мнения върху хората които пишат тук и бих бил много благодарен ако ми помогне някой да намеря изхода от моята ситуация. Моят проблем датира от около 3 месеца. Имах проблеми в продължение на около две години с гърлото(усещах сухота и чувство за топка в гърлото) и след посещението на различни видове специалисти от УНГ до гастроентеролог и стоматолог,стигнахме до извода че проблема е на нервна почва. Личната ми лекарка ме насочи към психиатър,който изписа флуанксол два пъти дневно по 500мг. След като го пих около 10 дни и нямах подобрение върху проблема с гърлото и започнах да изпитвам замайване и нарушение на съня ,реших да посетя психиатъра отново,като този път той ми изписа ципралекс в доза от половин хаче рано сутрин и спиране на флуанксола. На третия ден след приема,започнах да изпитвам резки без видима причина чувства на депресия,съецебиене,страх и тревожност и отново посетих психиатъра като той в допълнение на ципралекса ми изписа Ксанакс една доза 25мг сутрин половин на обяд и половин вечерта. След приема му тревожостта не се появяваше и след около десет дни посетих отново психиатъра като той ми каза да премахна обедната доза ксанакс. Така и направих,но след два дни тревогите отново започнаха. Тогава вече аз реших че ми е грешна терапията тъй като проблема с гърлото си стоеше на едмо ниво,а аз започнах да изпитвам чувства и усещания които не пожелавам на никого и спрях всичките лекарства в този ден . Оттогаеа насам живота ми се е превърнал в ужас. Нямам настроение за нищо изпитвам страх и депресия ежеминутно,постоянно мисля тези лекарства как ми объркаха живота,нямам концентрация,понякога изпитвам световъртеж и много други изключително лоши чувства;((( Незнам какво да правя незнам как може да изчистя тези вредни ефекти вече около 6-7 седмици се минаха след спирането на лекарствата, но подобрение нямам. Много съм отчаян на 25г съм а вече психиката ми е разбита изключително много.Искам да кажа че след като си изпатих разбрах и от много други хора че са си изпатили от този "лекар" изписва фалшиви диагнози и кара хората да пият лекарства които след това му осигуряват честа и дълготрайна посещаемост. С една дума става за чисто комерсиален човек,който няма понятие от психология най вероятно. А на мен въпроса ми към желаещите да ми помогнат хора е как да се изчистя физически от ефектите които са ми сторили тези медикаменти които се подлъгах да пия;(Като допълнение на проблема искам да напиша че току що разбрах че сокът от грейпфрут не е съвместим с употребата на антидепресанти,а аз не бях предупреден за това нещо и по време на терапията съм пил почти ежедневно около половин литър сок от грейпфрут.
vencislavvv

Мнениеот Eli Noeva » 06 Май 2014, 19:48

Здравейте,
Усещането за чуждо тяло в гърлото най-вероятно указва за нарушение в гълтането и т.н. синдром на глобуса.
Синдромът на глобуса представлява несъзнаван отказ нещо да бъде преглътнато.
Срещу какво се съпротивлявате?
Най-важната задача на лигавицата в гърлото се състои в създаване на имунна бариера, която не може да изпълнява своята защитна функция при продължителен емоционален стрес - тогава намалява слюноотделянето и настъпва изсъхване на устата.
В поста си не споделяте за своите преживявания преди две години и какво би могло да отключи проблема с гълтането и сухотата в гърлото Ви.
Възможно е Вашата вежливост да пречи да говорите открито с определен човек/ или с повече / за това, което Ви създава проблем?
Възможно е да сте се научили да поставяте своите потребности на заден план, да избягвате противоречията и да потискате здравословните агресивни тенденции?
Човекът с глобус синдром несъзнавано се отказва да приеме в себе си нещо нежелано и възникналите в този контекст агресивни импулси се насочват към собственото тяло.
Необходимо е психотерапевтична работа с психолог за идентифициране и на причините за Вашето състояние и за преработване на възприятията и реакциите.
Препоръчвам също и консултация с ендокринолог за оглед на щитовидна жлеза.

Желая Ви успех!
Ели Ноева.
Eli Noeva

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология