Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот Simone » 24 Мар 2013, 02:19

Здравйте,

Момиче съм на 20 години. От около половин година имам следния проблем: до 14 - 15 часа съм абсолютно нетрудоспособна, спи ми се през целия ден, имам резки горещи вълни и всичко това придружено с нежелание и сякаш неспособност да правя каквото и да било. Имах период около месец, в който едва заспивах до 3 вечерта, въртя се в леглото и мисля за хиляди неща, какво трябваше да свърша, защо никога не ми стига времето, ще се справя ли, пак трябва да ставам рано, защо мислиш за глупости..заспивай. А сега съм в период, в който мога да спя постоянно. По принцип съм много непостоянен човек, реших, че ако си създам режим ще имам успех, но толкова насилствено го спазвах, не ми отне дълго време да се откажа. Не съм съвсем сигурна, че проблема е изцяло в безпричинната умора, отпадналост, постоянно главоболие и нежелание да се случва нещо около мен. Друг проблем ми е, че комуникирам с твърде малко хора, голяма част от тези, които познавам просто не ми харесват, дразнят ме малки и незначителни неща в тях. Готова съм да се разкрещя на някой просто защото си дъвчи дъвката шумно. Често изпушвам и нагрубявам хората около мен, и то съвсем съзнателно. Напоследък забелязвам, че дори хора, с които преди съм прекарвала време с удоволствие ме дразнят. Може би е каприз от моя страна, а може би аз съм се променила. Липсата на приятели, раздразнителността ми съчетани с това моментно (надявам се) състояние на сънливост и нетрудоспособност далеч не ми понасят.
Ще се радвам на мнението Ви и на съвет как да се справя с това.
Благодаря!
Simone

Мнениеот Galina Todorova » 24 Мар 2013, 21:42

Simone написа:Здравйте,

Момиче съм на 20 години. От около половин година имам следния проблем: до 14 - 15 часа съм абсолютно нетрудоспособна, спи ми се през целия ден, имам резки горещи вълни и всичко това придружено с нежелание и сякаш неспособност да правя каквото и да било. Имах период около месец, в който едва заспивах до 3 вечерта, въртя се в леглото и мисля за хиляди неща, какво трябваше да свърша, защо никога не ми стига времето, ще се справя ли, пак трябва да ставам рано, защо мислиш за глупости..заспивай. А сега съм в период, в който мога да спя постоянно. По принцип съм много непостоянен човек, реших, че ако си създам режим ще имам успех, но толкова насилствено го спазвах, не ми отне дълго време да се откажа. Не съм съвсем сигурна, че проблема е изцяло в безпричинната умора, отпадналост, постоянно главоболие и нежелание да се случва нещо около мен. Друг проблем ми е, че комуникирам с твърде малко хора, голяма част от тези, които познавам просто не ми харесват, дразнят ме малки и незначителни неща в тях. Готова съм да се разкрещя на някой просто защото си дъвчи дъвката шумно. Често изпушвам и нагрубявам хората около мен, и то съвсем съзнателно. Напоследък забелязвам, че дори хора, с които преди съм прекарвала време с удоволствие ме дразнят. Може би е каприз от моя страна, а може би аз съм се променила. Липсата на приятели, раздразнителността ми съчетани с това моментно (надявам се) състояние на сънливост и нетрудоспособност далеч не ми понасят.
Ще се радвам на мнението Ви и на съвет как да се справя с това.
Благодаря!

Здравейте,
Споделеното от вас ме кара да мисля, че най-вероятно става въпрос, че преживявате депресивен епизод. депресията има много форми.понякога бавно обхваща ума и душата. друг път нахлува в живота на човека внезапно и опустошаващо. Някои хора не знаят, че страдат от депресия, други са напълно наясно с това. Понякога за това състояние няма конкретна причина, което често се маскира като физически дискомфорт - изтощение, нарушен сън, загуба на апетит или неутолим глад. Много често хората страдащи от депресия са ужасно нервни, забързани или лежат по цял ден в леглото. Това състояние може да бъде упорито и да продължи дълго във времето или да отшуми бързо като лятна буря. Депресията засяга основните области на живота: мислене, поведение, връзки, тяло. Това обаче е само една моя хипотеза. За да ви бъде поставена такава диагноза е необходимо да посетите психиатър. Това е човекът, който може да поставя диагнози. Ако се окаже, че имате този проблем е добре да се свържете с когнитивно-поведенчески терапевт за да начертаете с него терапевтичен план. Има много литература за самопомощ, но аз ви препоръчвам да посетите посочените специалисти, защото професионалната помощ е най-адекватния начин за справяне с проблеми от подобно естество. Желая Ви успех! Не отлагайте и не се притеснявайте да се обърнете за помощ към психиатър и психотерапевт.
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот talencety » 23 Апр 2013, 09:31

Здравейте
На 20 години съм ,от няколко години получавам нещо като пристъпи които траят около 10 тина минути.
Започват със силно притеснение без основателна причина,стомахът ми се свива,получавам сърцебиене,вътрешно треперене на ръцете (поне аз така го усеща,) и ме е страх да не припадна или да не умра.От месец получавам и световъртеж.През времето което не получавам тези пристъпи се чувствам мн изморена нямам желание за нищо предпочитам да съм си в нас.Не съм споделяла този проблем със специалист до сега защото не искам да пия някакви лекарства към които мога да се пристрастя и да няма ефект.Какво ми има и какво трябва да направя?
Благодаря предварително!
talencety

Мнениеот Galina Todorova » 25 Апр 2013, 22:08

talencety написа:Здравейте
На 20 години съм ,от няколко години получавам нещо като пристъпи които траят около 10 тина минути.
Започват със силно притеснение без основателна причина,стомахът ми се свива,получавам сърцебиене,вътрешно треперене на ръцете (поне аз така го усеща,) и ме е страх да не припадна или да не умра.От месец получавам и световъртеж.През времето което не получавам тези пристъпи се чувствам мн изморена нямам желание за нищо предпочитам да съм си в нас.Не съм споделяла този проблем със специалист до сега защото не искам да пия някакви лекарства към които мога да се пристрастя и да няма ефект.Какво ми има и какво трябва да направя?
Благодаря предварително!

Здравейте, ще бъде несериозно ако от няколкото изречения, с които описвате как се чувствате, успея да определя какво е точно вашето състояние. Най-вероятно става въпрос за силна тревожност, която се изразява соматично под формата на панически атаки. Възможно е да сте и в депресия, но всичко това може да разберете, като посетите специалист.Препоръчвам ви когнитивно-поведенчески терапевт. Психиатърът е човека, който ще ви даде най-точната диагноза. Не се притеснявайте да потърсите помощта на специалисти. Споделете страховете си относно медикаментозната терапия, за да чуете компетентно мнение. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот talencety » 25 Апр 2013, 22:59

Galina Todorova написа:
talencety написа:Здравейте
Благодаря предварително!

Здравейте, ще бъде несериозно ако от няколкото изречения, с които описвате каск се чувствате, успея да определя какво е точно вашето състояние. Най-вероятно става въпрос за силна тревожност, която се изразява соматично под формата на панически атаки. Възможно е да сте и в депресия, но всичко това може да разберете, като посетите специалист.Препоръчвам ви когнитивно-поведенчески терапевт. Психиатърът е човека, който ще ви даде най-точната диагноза. Не се притеснявайте да потърсите помощта на специалисти. Споделете страховете си относно медикаментозната терапия, за да чуете компетентно мнение. Пожелавам ви успех!

Благодаря за отделеното време!
Препращаха ме на какви ли не специалисти всеки ми изписва лекарства по симптоми до последно ми казваха че имам проблем с вестиболарния апарат накрая ме пратиха на изследване за уросяване на главата всичко си беше в норма и за какво пих 30 тблетки вестибо ето защо нямам доверие относно лекарствата.Когато бях на 16 години ми бяха изписали Ривотрил(имах постоянно главоболие) Нотропил и какви ли не прахчета накрая се изморих от всички опити и спрях всичко предписано.След няколко месеца главоболието изчезна.Общо взето до сега каквото и да ми се е случвало личният ми лекар си изписва рецепти давам луди пари за хапчета а ефект няма когато повиша тон само тогава може би ме праща на специалист за направление може да се молиш многократно ,а ако помолиш за билкови лекарства или хомеопатични ти се изребчват на среща.Ето защо не вярвам на лекарствата.Съжалявам ако не съм била достатъчно ясна в симптомите. Благодаря отново за отделеното време.
talencety

Мнениеот diana199406 » 11 Май 2013, 00:36

Според вас може ли да има приятелство между момче и момиче?
I lick the gun when I'm done 'cause I know that revenge is so sweet,so sweet..
diana199406

Мнениеот joven_bello » 11 Май 2013, 01:28

Здравейте! Много се надявам да ми помогнете. Имам следния проблем, на 17 години съм и от 1 година имам косопад, и забелязвам, че косота ми леко е оредряла. Много съм притеснен да не оплишевея и постоянно мисля за косата, постоянно я дърпам, за да видя дали пада и ако видя някое паднало косъмче се отчайвам и почвам да се ядосвам, и това продължава вече една година. Косата направо ми е обзела ума. Не излизам много навън, седа си вкъщи и постоянно се ядосвам, станах много агресивен с околните и със себе си. Нямам никакво самочувствие, притеснявам се, че приятелите ми и околните ще ме забележат и ще ме отблъснат, че никое момиче няма да ме хареса като забележи редката ми коса и тн. Имало е моменти, когато дори съм плакал. Не знам какво да правя, самосъжалявам се, не се харесвам, ставам и лягам с мисълта за косата и със страха от оплешивяване.

Благодаря Ви!
joven_bello

Мнениеот mims1n » 12 Май 2013, 19:44

здравейте имам проблем и реших да го споделя от известно време съм в депресия и вече незнам как да го преодолея нейскам хапчета само се чувствам по зле животът ми се руши и се чувствам мн зле не ми се говори не искам да се храня испитвам голям страх :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
mims1n

Мнениеот Galina Todorova » 12 Май 2013, 21:15

mims1n написа:здравейте имам проблем и реших да го споделя от известно време съм в депресия и вече незнам как да го преодолея нейскам хапчета само се чувствам по зле животът ми се руши и се чувствам мн зле не ми се говори не искам да се храня испитвам голям страх :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Здравейте,
Не ми става ясно дали тази диагноза ви е поставена от специалист или от вас самия (самата). Депресията е сериозно заболяване, което изисква често медикаментозно лечение. Препоръчвам Ви да направите консултация с когнитивно-поведенчески терапевт. Това е специалистът, който ще ви помогне да си отговорите на въпроси, които предизвикват във вас тревожност и объркване. Не отлагайте посещението си при психолог - консултант или психотерапевт. Пожелавам Ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот Galina Todorova » 13 Май 2013, 13:11

joven_bello написа:Здравейте! Много се надявам да ми помогнете. Имам следния проблем, на 17 години съм и от 1 година имам косопад, и забелязвам, че косота ми леко е оредряла. Много съм притеснен да не оплишевея и постоянно мисля за косата, постоянно я дърпам, за да видя дали пада и ако видя някое паднало косъмче се отчайвам и почвам да се ядосвам, и това продължава вече една година. Косата направо ми е обзела ума. Не излизам много навън, седа си вкъщи и постоянно се ядосвам, станах много агресивен с околните и със себе си. Нямам никакво самочувствие, притеснявам се, че приятелите ми и околните ще ме забележат и ще ме отблъснат, че никое момиче няма да ме хареса като забележи редката ми коса и тн. Имало е моменти, когато дори съм плакал. Не знам какво да правя, самосъжалявам се, не се харесвам, ставам и лягам с мисълта за косата и със страха от оплешивяване.

Благодаря Ви!

Здравейте,
Най-вероятно вие сте човек, който е особено чувствителен към оценката на околните. Фокусиран сте върху очаквана критика или евентуално отхвърляне и затова преживявате дискомфорт и и избягване на социални ситуации. Това поведение не е полезно за вашето психическо и физическо здраве. Препоръчвам Ви в най-скоро време да потърсите помощ от психолог - консултант или психотерапевт, който да установи как се чувствате и какво си мислите. Това е човекът, който ще ви помогне да излезете от това депресивно състояние. Заедно ще изградите стратегии за справяне с проблема Ви. Не пренебрегвайте помощта на специалист и не се опитвайте да се справите сам с тревожността си! Желая Ви успех!
Аватар
Galina Todorova

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология