Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Каква е истината - полезна или вредна е сауната?

26 Окт 2015, 16:32

Аз пък никога не съм ходила на сауна, имам чувството, че ще забеля очите там ... Става ли ви лошо, как се чувствате в сауна, по принцип не издържам на жега хич.. :roll:

26 Окт 2015, 17:39

marsu написа:Аз пък никога не съм ходила на сауна, имам чувството, че ще забеля очите там ... Става ли ви лошо, как се чувствате в сауна, по принцип не издържам на жега хич.. :roll:

Ооо аз пък много обичам да си се разплувам в сауната... така часове мога да прекарам там.

26 Окт 2015, 18:23

Ние ходим във Велинград все на почивка в едни много як хотел и там дреме в сауната като плужак и аз, много е яко :)

27 Окт 2015, 10:30

qwerryyy написа:Значи няма да го мисля толкова, макар че сега след края на зимата в сауната се чувствах толкова добре, имам чувството, че всичките ми токсини и гадости излезнаха от тялото!

Давай смело напред, след като досега си използвала сауната без проблеми :)

27 Окт 2015, 11:41

и аз обичам да ходя на сауна, доста добре се чувствам, стоплям се и се изчиствам не само от токсините, но и от лошите емоции :) Препоръчвам на всички. Разбира се не прекалявам, ходя рядко. ;)

27 Окт 2015, 12:05

Snejna написа:и аз обичам да ходя на сауна, доста добре се чувствам, стоплям се и се изчиствам не само от токсините, но и от лошите емоции :) Препоръчвам на всички. Разбира се не прекалявам, ходя рядко. ;)

С подобен ефект е и горещата вана след студен ден, например, с правилните добавки лесно може да се направи детоксикираща вана с особено положителен ефект и върху психиката! :)

27 Окт 2015, 12:56

Никога не съм си падала по сауната - твърде ми е горещо, трудно дишам, кръвното ми пада... Като не ми е приятно преживяването, как може да има благотворен ефект върху тялото ми? Затова и стоях встрани от сауните.
Докато не попаднах на инфрачервена сауна - миналата зима момичето, при което ходя на масаж, ми я препоръча.
Едва се навих да опитам... и цяла зима ходех редовно :)
Оказа се моето нещо - температурата е доста по-ниска от тази при класическата сауна - някъде около 60 градуса си я настройвам. Индивидуална кабина, в която ухае на бор, диша се леко и приятно, няма я задухата и влажността. Наистина приятно преживяване :)
Студеният сезон започва, така че отново ще бъда редовна там. Казват, че е полезна и за имунитета и май е така, но аз принципно не се разболявам лесно, така че не мога да гарантирам от опит. За приятното усещане се подписвам с две ръце.

27 Окт 2015, 14:03

А защо ще е полезна за имунитета :roll:
Иначе на мен това ми звучи супер и бих пробвала и на мен много ми пречи този задух и пот, направо ме унищожават..

27 Окт 2015, 15:35

Rali_hr написа:А защо ще е полезна за имунитета :roll:
Иначе на мен това ми звучи супер и бих пробвала и на мен много ми пречи този задух и пот, направо ме унищожават..

Полезна е, да :)
Неслучайно във физиотерапевтичните центрове има процедури с инфрачервени лъчи. Има и домашни инфрачервени лампи за загряване при синузит, настинки, схващания и скованост.
Малко е дълго за обяснение, но (общо взето) важно е следното: обикновената сауна поддържа много висока температура, но загрява само повърхностния слой на тялото - кожата. Инфрачервените лъчи проникват в дълбочина до 4 см и влияят на вътрешните органи. Температурата на тялото се вдига до 38.5 градуса, което се случва и когато си с вирус. Това е естествена защитна реакция на тялото срещу "надигналите глава" болестотворни микроорганизми. Като създаваш такава ситуация за тялото си, упражняваш неговите собствени защитни сили. Инфра сауната е подходяща още при проблеми с дихателните органи, отделителната система, за детоксикация и т.н.
Смята се, че едно посещение седмично през зимния период е достатъчно, за да държи имунитета във форма.
Инфрачервената сауна има и разкрасяващо действие :) Препоръчва се при целулит и акне. Тонизира и освежава кожата.
За мен най-важно е това, че след обикновена сауна съм "като пребита" - страшно изтощена, докато при инфра сауната релаксирам идеално и се чувствам освежена.

27 Окт 2015, 15:47

Не съм ходила на сауна, обаче точно се притеснявах от това, че е много горещо и ще ми прилошее, но варината на Yunona ми хареса и ще потърся дали има и в нашия град :)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 78