Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Тук можете да зададете въпроси към медицинските специалисти на Фрамар и да споделите мнение за проблемите с костите, мускулите и ставите. Ще получите съвет и професионален отговор.

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 31 Мар 2016, 08:54

stani_6966 написа:Здравейте, имам от 10 г. диагностицирано заболяване СЛЕ. Тъй като често боледувам от УНГ инфекции, риносинузити, ларинготрахеити и други, мога да ли да вземам таблетките Коластра на АбоФарма? Могат ли да имат негативни последствия върху лупус? В момента имам отрицателна имунология.
Имам въпрос относно предходната имунология, при която стойността на ANA (IIF) e 1:1000 при норма 1: 100. Този резултат като положителен ли да го тълкувам или като отрицатлен? Математически погледнато би трябвало да е отрицателен, но ревматолога ми каза, че е това е положително. Кое е вярното твърдение?
Имам въпрос относно моята диагоза. Възможно ли е човек който има диагноза хроничен Дискоиден лупус да има положителна имунология и въпреки това лупуса да не е системен?
Въпроса ми е конкретен тъй като имам поставени 2 различни диагнози във времето - СЛЕ и ДЛЕ.
Едната е поставена във ВМА - София, другата в моя град (няма да уточнявам за момента.)


Здравейте,
Периодичните УНГ инфекции, много често действат като оключващ фактор за автоимунните заболявания, както е и СЛЕ. Таблетки коластра могат да се вземат, но е препоръчително да се направи консултация с УНГ специалист за преценка и евентуално оперативно премахване на сливиците, за да се елиминира огнището на тези периодични инфекции.
ANA с резултат 1:1000 при норма 1:100 е 10 пъти завишен резултат и се приема за силно положителен.
Лупуса е много хронично, комплексно, сложно и протичащо с непредвидим ход заболяване. Двете диагнози СЛЕ и ДЛЕ се припокриват и са подразновидности на едно и също основно заболяване, затова е препоръчително да си изберете един ревматолог, който да наблюдава и следи детаилно вашето заболяване.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 94
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Дениca A » 30 Мар 2017, 12:38

Здравейте! Казвам се Деница и съм на 34 години. Имам нужда от Вашата помощ. От години страдам от обриви, които "избиват" на различни меса - между пръстите, по лактите, по колената и т. н. В момента (от няколко месеца) раните са по очите и се чувствам ужасно. Ходила съм по лекари, но резултат няма. Лекували са ме от краста, псориазис, алергия и какво ли не. Единственото, което ми помагаше (от 3-4 години насам) е системната употреба на инжекцията Дипрофос. Но вече имам и други проблеми - болки и подуване на ставите (колената), напълняване, прекомерно космяване и др. Дори това лекарство вече не ми помага обаче. Чувствам се ужасно...Моля Ви, помогнете ми! Кажете ми къде да отида, на какъв лекар! Чета толкова страшни неща и не знам какво да си мисля...
Дениca A
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:25

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот cTeFito » 15 Авг 2017, 10:21

Здравейте, изчела съм изключително много по темата с лупуса. Лекарите ми казаха, че имат съмнения за лупус, но и те не са сигурни. Историята ми е следната : На 17г съм и всичко започна май месец тази година с появяването на онези малки петехии и синини, които имах по тялото без да съм се удряла. Направих си кръвни изследвания и тромбоцитите ми бяха едва 3 при долна референтна граница 140 и така де оказах се с тромбоцитопения, която излекуваха с Урбазон за седмица и половина след което бях на намляваща доза Медрол в продължение на месец и 1 седмица по-късно след като спрях медрола получих някакъв обрив по ръцете, краката и гърба и ми казаха, че може би е от слънцето понеже заради кортикостероидите съм била по-чувствителна и податлива към лъчите и ми предписаха Десибел за алергия, да мина ми до седмица. Минаха няколко седмици без никакви оплаквания освен, че се чувствах леко отпаднала и изморена, но си го обяснявах, че е от горещината.Та дойде юли месец към края и почнах да забелязвам отново тези петехии и веднага направих кръвни изследвания, но този път тромбоцитите бяха 0, отидох в друга лаборатория бяха 15 и айде пак в болницата с диагноза тромбоцитопения и айде пак на урбазон 1 седмица и половина, вече за 2ри път падайки толкова рязко тромбоцитите, решиха да ми направят допълнително изследване - имуноглобулино. Е направиха го, видяха, че последните две неща на комплемента C3 i C4 са позитивни, т.е в случая при мен по-ниски,но не сметнаха това за нещо притеснително и ме отпратиха с 2рата епикриза "Неуточнена тромбоцитопения". Отново бях на намаляваща схема с Медрол и дори в момента продължавам да го пия.Но преди 1 седмица през ноща се събудих от ужасни болки в краката по-точно в ставите, не можех да стъпя, дори да ходя, а не ги бях натовавала и нямаше как да е мускулна треска. Преди да отида в спешното бях била аспирин и нурофен, но и за момент не облекчи болката. Та така де от спешното се чудеха къде да ме пратят дали в хематологията или в ревматологията, накрая решиха в хематологията и оттам пък ми казаха, че проблема ми не е хематологичен затова трябваше да разхождам до ревматолог и той ми предписа волтарен, който за мое щастие ми облекчи болките и стигаме до август месец и моето текущо състояние -Подуто лице(предполагам от медрола),обрив по лицето, шията, раменете и гърба, освен това имам обилен косопад(вероятно скоро ще остана без коса), шарена кръвна картина и това имунологично изследване, което е дало положителен резултат за тези авто- анти тела. Та въпросът ми е лупус или просто странични ефекти на този Медрол?
cTeFito
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Авг 2017, 10:19

Предишна

Назад към Заболявания на опорно-двигателния апарат и ревматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта