Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Тук можете да зададете въпроси и да споделите мнение за проблемите с костите, мускулите и ставите.

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Dr Tihomir Gorchev » 31 Мар 2016, 08:54

stani_6966 написа:Здравейте, имам от 10 г. диагностицирано заболяване СЛЕ. Тъй като често боледувам от УНГ инфекции, риносинузити, ларинготрахеити и други, мога да ли да вземам таблетките Коластра на АбоФарма? Могат ли да имат негативни последствия върху лупус? В момента имам отрицателна имунология.
Имам въпрос относно предходната имунология, при която стойността на ANA (IIF) e 1:1000 при норма 1: 100. Този резултат като положителен ли да го тълкувам или като отрицатлен? Математически погледнато би трябвало да е отрицателен, но ревматолога ми каза, че е това е положително. Кое е вярното твърдение?
Имам въпрос относно моята диагоза. Възможно ли е човек който има диагноза хроничен Дискоиден лупус да има положителна имунология и въпреки това лупуса да не е системен?
Въпроса ми е конкретен тъй като имам поставени 2 различни диагнози във времето - СЛЕ и ДЛЕ.
Едната е поставена във ВМА - София, другата в моя град (няма да уточнявам за момента.)


Здравейте,
Периодичните УНГ инфекции, много често действат като оключващ фактор за автоимунните заболявания, както е и СЛЕ. Таблетки коластра могат да се вземат, но е препоръчително да се направи консултация с УНГ специалист за преценка и евентуално оперативно премахване на сливиците, за да се елиминира огнището на тези периодични инфекции.
ANA с резултат 1:1000 при норма 1:100 е 10 пъти завишен резултат и се приема за силно положителен.
Лупуса е много хронично, комплексно, сложно и протичащо с непредвидим ход заболяване. Двете диагнози СЛЕ и ДЛЕ се припокриват и са подразновидности на едно и също основно заболяване, затова е препоръчително да си изберете един ревматолог, който да наблюдава и следи детаилно вашето заболяване.
Dr Tihomir Gorchev
 
Мнения: 84
Регистриран на: 01 Мар 2014, 15:30

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Дениca A » 30 Мар 2017, 12:38

Здравейте! Казвам се Деница и съм на 34 години. Имам нужда от Вашата помощ. От години страдам от обриви, които "избиват" на различни меса - между пръстите, по лактите, по колената и т. н. В момента (от няколко месеца) раните са по очите и се чувствам ужасно. Ходила съм по лекари, но резултат няма. Лекували са ме от краста, псориазис, алергия и какво ли не. Единственото, което ми помагаше (от 3-4 години насам) е системната употреба на инжекцията Дипрофос. Но вече имам и други проблеми - болки и подуване на ставите (колената), напълняване, прекомерно космяване и др. Дори това лекарство вече не ми помага обаче. Чувствам се ужасно...Моля Ви, помогнете ми! Кажете ми къде да отида, на какъв лекар! Чета толкова страшни неща и не знам какво да си мисля...
Дениca A
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:25

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот cTeFito » 15 Авг 2017, 10:21

Здравейте, изчела съм изключително много по темата с лупуса. Лекарите ми казаха, че имат съмнения за лупус, но и те не са сигурни. Историята ми е следната : На 17г съм и всичко започна май месец тази година с появяването на онези малки петехии и синини, които имах по тялото без да съм се удряла. Направих си кръвни изследвания и тромбоцитите ми бяха едва 3 при долна референтна граница 140 и така де оказах се с тромбоцитопения, която излекуваха с Урбазон за седмица и половина след което бях на намляваща доза Медрол в продължение на месец и 1 седмица по-късно след като спрях медрола получих някакъв обрив по ръцете, краката и гърба и ми казаха, че може би е от слънцето понеже заради кортикостероидите съм била по-чувствителна и податлива към лъчите и ми предписаха Десибел за алергия, да мина ми до седмица. Минаха няколко седмици без никакви оплаквания освен, че се чувствах леко отпаднала и изморена, но си го обяснявах, че е от горещината.Та дойде юли месец към края и почнах да забелязвам отново тези петехии и веднага направих кръвни изследвания, но този път тромбоцитите бяха 0, отидох в друга лаборатория бяха 15 и айде пак в болницата с диагноза тромбоцитопения и айде пак на урбазон 1 седмица и половина, вече за 2ри път падайки толкова рязко тромбоцитите, решиха да ми направят допълнително изследване - имуноглобулино. Е направиха го, видяха, че последните две неща на комплемента C3 i C4 са позитивни, т.е в случая при мен по-ниски,но не сметнаха това за нещо притеснително и ме отпратиха с 2рата епикриза "Неуточнена тромбоцитопения". Отново бях на намаляваща схема с Медрол и дори в момента продължавам да го пия.Но преди 1 седмица през ноща се събудих от ужасни болки в краката по-точно в ставите, не можех да стъпя, дори да ходя, а не ги бях натовавала и нямаше как да е мускулна треска. Преди да отида в спешното бях била аспирин и нурофен, но и за момент не облекчи болката. Та така де от спешното се чудеха къде да ме пратят дали в хематологията или в ревматологията, накрая решиха в хематологията и оттам пък ми казаха, че проблема ми не е хематологичен затова трябваше да разхождам до ревматолог и той ми предписа волтарен, който за мое щастие ми облекчи болките и стигаме до август месец и моето текущо състояние -Подуто лице(предполагам от медрола),обрив по лицето, шията, раменете и гърба, освен това имам обилен косопад(вероятно скоро ще остана без коса), шарена кръвна картина и това имунологично изследване, което е дало положителен резултат за тези авто- анти тела. Та въпросът ми е лупус или просто странични ефекти на този Медрол?
cTeFito
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Авг 2017, 10:19

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот FramarAdmin1 » 22 Фев 2019, 11:24

От 01.02.2019 на вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар"
Администратор на forum.framar.bg
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт.
Аватар
FramarAdmin1
 
Мнения: 61
Регистриран на: 17 Мар 2011, 15:51

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Elisavet1234 » 14 Юли 2019, 18:30

Здравейте, при следните симптоми от около 10години: изтръпване на краката+ ръцене,косопад , умора , сънливост и от няколко години тремор(който се засилва при притесвение и умора) +прескачане на сърцето,болки в колената и мускулите при натоварване и изкачване на стълби. Дали е възможно да е лупус?Всички изследвания са в норма , освен АНА 1:320 . В АНА профил всичко е в норма. Ревматолог ми е пускал и още изследвания и според тях не съм за тях,но притеснението остава ,защото оплакванията се задълбочават.Дали има нещо , което пропускат или аз не съм отишла при правилния специалист?
На 30години, жена.
Elisavet1234
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Юли 2019, 15:15

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот FramarLekari » 15 Юли 2019, 17:16

Elisavet1234 написа:Здравейте, при следните симптоми от около 10години: изтръпване на краката+ ръцене,косопад , умора , сънливост и от няколко години тремор(който се засилва при притесвение и умора) +прескачане на сърцето,болки в колената и мускулите при натоварване и изкачване на стълби. Дали е възможно да е лупус?Всички изследвания са в норма , освен АНА 1:320 . В АНА профил всичко е в норма. Ревматолог ми е пускал и още изследвания и според тях не съм за тях,но притеснението остава ,защото оплакванията се задълбочават.Дали има нещо , което пропускат или аз не съм отишла при правилния специалист?
На 30години, жена.


Здравейте, Elisavet1234!

Системният лупус една от няколкото болести, известни като "великите имитатори", защото клиничната картина и протичането му са много променливи и често имитират други заболявания, като това много затруднява поставянето на диагноза. Щом не е доказан от специалист и изследванията не го потвърждават, то не може да се постави диагноза на базата само на симптоми.

Изследването АНА не е специфично и понякога се отчита повишен титър при здрави хора. Препоръчваме Ви да го повторите след 6 месеца. Добре е да се направи и изследвания на щитовидната жлеза, ако не са направени такива.

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот ПетранкаБорисова » 24 Яну 2020, 17:39

Здравейте искам да попитам,тъй като съм с други форми на лупус от 10г и съм с лечение ,медрол 2 на ден започнах да не се чувствам добре.Започнаха симптоми на замайване,силна уморо,отпадналаст,болки в костити,ставите,мусколите,схващане на сухожилия .Не мога да ходея боса понеже болхите в ходилата са страшни.Получих силен сърбеж и бучкане по ходилата .Зрението ми отслобна.Силно задъхване без причина,висок пулс над 105удара.Студено ми е ,втриса ме без витамин Ц се разболявам ,болят ме яйчниците и получавам течение .В последно време получавам призиви за уриниране,не мога да се здържам и пикване.В момента от месец някъде храносмилателната ми система не е добре .Гадени ,позиви за повръщане,връщане на храна ,имах растройство и болки в корема.Яде ми се солено.Ходих на изследвания и ми казаха ,че лупосът е в ремисия а аз не съм добре.Щитовидната жлеза е добре сега ходих на невролог и ми каза ,че било нещо неврологично изписа ми добавки.Изпадам в депресия.Моля ви посъветвайте ме нещо.
ПетранкаБорисова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Яну 2020, 17:15

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот Емили » 27 Яну 2020, 15:31

Здравейте.Аз съм жена на 37г.От няколко месеца имам стомашно-чревни проблеми.Има загуба на тегло,както и гинекологични проблеми от бактериален тип,които немога да преборя.Гинеколога каза,че проблемът идва от червата.Правени са ми множество изследвания от 2 гастроентеролога.Всичко е в норма,освен АНА скрининга,който е 1:320 като резултат.Какво бихте ме посъветвали?Незнам накьде да се насоча-кои инфекции,или ревматолог? Аз няма други оплаквания освен грпеспоменатите.Има и понякога субфебрилна температура.Свалила съм 5 кг.
Емили
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Яну 2020, 15:26

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот FramarLekari » 30 Яну 2020, 12:36

ПетранкаБорисова написа:Здравейте искам да попитам,тъй като съм с други форми на лупус от 10г и съм с лечение ,медрол 2 на ден започнах да не се чувствам добре.Започнаха симптоми на замайване,силна уморо,отпадналаст,болки в костити,ставите,мусколите,схващане на сухожилия .Не мога да ходея боса понеже болхите в ходилата са страшни.Получих силен сърбеж и бучкане по ходилата .Зрението ми отслобна.Силно задъхване без причина,висок пулс над 105удара.Студено ми е ,втриса ме без витамин Ц се разболявам ,болят ме яйчниците и получавам течение .В последно време получавам призиви за уриниране,не мога да се здържам и пикване.В момента от месец някъде храносмилателната ми система не е добре .Гадени ,позиви за повръщане,връщане на храна ,имах растройство и болки в корема.Яде ми се солено.Ходих на изследвания и ми казаха ,че лупосът е в ремисия а аз не съм добре.Щитовидната жлеза е добре сега ходих на невролог и ми каза ,че било нещо неврологично изписа ми добавки.Изпадам в депресия.Моля ви посъветвайте ме нещо.


Здравейте, ПетранкаБорисова!

Изброените от Вас оплаквания са възможни нежелани реакции при прием на Медрол. Лекарството може да отслаби имунната система и да повиши риска от инфекции, да причини стомашно-чревни и мускулно-ставни проблеми, затруднено дишане и тахикардия, зрителния нарушения и кожни проблеми.


С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Системен лупус - онлайн консултация с лекар ревматолог

Мнениеот FramarLekari » 30 Яну 2020, 12:40

Емили написа:Здравейте.Аз съм жена на 37г.От няколко месеца имам стомашно-чревни проблеми.Има загуба на тегло,както и гинекологични проблеми от бактериален тип,които немога да преборя.Гинеколога каза,че проблемът идва от червата.Правени са ми множество изследвания от 2 гастроентеролога.Всичко е в норма,освен АНА скрининга,който е 1:320 като резултат.Какво бихте ме посъветвали?Незнам накьде да се насоча-кои инфекции,или ревматолог? Аз няма други оплаквания освен грпеспоменатите.Има и понякога субфебрилна температура.Свалила съм 5 кг.


Здравейте, Емили!

При изследване за антинуклеарни антитела титър ≥ 1:160 е индикатор за автоимунно заболяване. Положителният резултат не може да се използва за поставянето на диагноза, а служи като допълнителна информация към данните, получени от анамнезата, физикалното изследване, други изследвания. Посетете ревматолог за консултация.


С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

ПредишнаСледваща

Назад към Заболявания на опорно-двигателния апарат и ревматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта