Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет от специалист рехабилитатор.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 15 Сеп 2014, 10:18

Здравейте Васко!

Прочетох поста ви няколко пъти и по това, което описвате най-логично е да се приеме, че наистина състоянието ви е в следствие на някакъв вид невроза. При неврозите няма увреждане на нервната система или други структури в тялото (жлези и ограни и др.). Най-често се проявяват с чувство на страх, тревога, притеснение, напрежение, свръхвъзбудимост и раздразнителност. Това означава, че тези симптоми са реакция на нервната система спрямо стреса, а не следствие от някакво заболяване. Затова всеки един дразнител от външната среда, било то физически или психически, може да доведе до такова състояние, поради това че нервната система реагира прекалено бурно.

Понеже тренировката във фитнеса също се явява вид стрес за тялото, ако то не е подготвено за натоварването, реакцията е същата. Просто понеже нервната ви система е по-реактивна, то е важно когато се занимавате със спорт да няма големи пикове, а да структурирате нещата, така че да са много плавни.

Като за начало помислете върху това кои тренировки провокират тези пристъпи и ги ограничете. Според мен е най-добре да започнете с йога (Кундалини), тай-чи, ци-гун и да акцентирате върху дихателни упражнения. Има много упражнения, които могат да се правят и вкъщи. Може да включите и бягане, но леко и не натоварващо. Когато започнете с тези по-леки упражнения постепенно тялото ви ще се приспособи към тях и ще може да преминете към по-натоварващи. Не трябва да се чувствате зле от това, че не вдигате тежести - това на този етап не ви е нужно. Вслушвайте се в тялото си.

Същото важи и за храната. Не се хранете с храни, които знаете, че не ви понасят. Намалете, захарта, прекалено мазните храни и се хранете здравословно и разнообразно. Спрете алкохола, кафето, черния чай и газираните напитки. От билките за подобни състояния се използват мента, глог, валериана, майорана, жълт кантарион и т. нар адаптогени. Има различни хранителни добавки с тях. Допълнително може да взимате комбинирани витмини и минерали или такива като Б комплекс.
Най-добре е обаче да се консултирате с лекар, за да ви препоръча някакви варианти на хранителни добавки и медикаменти.

Не на последено място, не се притеснявайте да се консултирате с психолог, това ще ви помогне да преодолеете натрапчивите мисли за заболяване и ще ви направи по-уверен. Има различни видове терапии за такива проблеми.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот ecavani9 » 17 Сеп 2014, 17:12

Do Plamen Georgiev:
Здравейте !!! Преди седмица паднах от около 40-50см. върху задната част на петата. Това стана преди 17дни . В началото ме болеше ужасно, имаше голямо синъо петно ...Сега 17 дни по късно на същото място има само една малка синя точка.Когато ходя пак си боли ама не непоносимо. Мажа се със Диип Релииф. След седмица имам мач и се надявам да ми помогнете :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
ecavani9
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Сеп 2014, 17:06

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 18 Сеп 2014, 11:07

Здравейте ecavani9!

Направили сте контузия на меките тъкани на петата, което е често срещан проблем в спорта.

Повече информация за тази травма може да прочетете в статията контузия на петата при спортисти

Дийп релииф е хубав продукт и има обезболяващо и противовъзпалително действие. При спортни травми като тази се използват също и:

Репарил
Бадяга
Алга сан

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот lordlosh » 25 Сеп 2014, 12:14

Привет. Имам два проблема и ако може да ми помогнете или насочите към какъв специалист да се ориентирам ще бъде супер.
Първият проблем е от доста време с лявата предмишница, която ме боли като ходя на фитнес и правя упражнения за бицепс с длан нагоре, като това упражнение - http://www.bb-team.org/exercise/1160_bi ... -s-dambeli . По някой път ме боли и при упражнения за трицепс и рамо. Когато дланта е настрани ( при чукчета за бицепс), болката я няма или е по-малка. Като болката се усили обаче и дори при къпане я има, като ми е нагоре предмишницата и се мия също. Мисля, че става въпрос за възпалено сухожилие, но болката не мина при положение, че над 6 месеца бях спрял всякаква активност в ръката. Болката се появи при бицепсово сгъване с прав лост, но откакто я има бях спрял тотално всички упражнения с щанги за бицепс, но я има и при упражненията с дъмбели. Като се усили болката боли дори когато се оставят или зимат дъмбелите.
Правих си и снимки да няма нещо счупено, но на снимката нищо не излиза. :Д
Мажех се с доста мзила, пих и Селебрекс, който ми го препоръча Ортопед, но нямаше полза. Успокояват болката, но тя не изчезва напълно, дори и да съм в покой за дълъг период.
Другият проблем ми се появи в началото на месеца. За съжаление трябваше да се върна по спешност от морето, сменихме билети в последния момент и на последните седалки в автобуса ... Беше бая неудобно и явно при спането и при цялото пътуване крака ми е бил накриво или аз не знам, но оттогава имам болки във външната част и отдолу на ходилото на левия крак.. Това дори при ходене и няма оправия вече почти месец. Когато стъпя и не мърдам болка има само при стъпването, не и като стоя неподвижен, но при стъпването и повдигането на крака се появява във външната част и отдолу на крака и болката е сериозна. Почивах 2 седмици без да мърдам от вкъщи и болката намалява, но онзи ден имах работа и си имаше разхождане и болката беше толкова силна, че буквално не можех да ходя и си влачех левия крак.
Днеска правих снимка, но няма счупване, пукване или каквото и да е.
Много е кофти положението, защото от понеделник съм на работа, а работата ми е на крак и доста разхождане.
Някакви идеи какво да правя и ако трябва къде да ходя и при какъв специалист за двата проблема ?
lordlosh
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 21:58

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 26 Сеп 2014, 09:56

Здравейте, lordlosh!

По това което описвате е много трудно да се определи за какъв проблем става въпрос, но по всяка вероятност е ортопедичен. При упражненията за бицепс с длан нагоре, освен самия бицепс участват и мускулите на предмишницата (m. flexor carpi radialis, m. flexor carpi ulnaris), които стабилизират китката. Затова проблема най-често е или във тези мускули на предмишницата или в сухожилието на самия бицепс, което се залавя за предмишницата. Когато ръката е обърната настрани (при чукчетата за бицепс) се включват допълнителни мускули (като m .brahioradialis), а самите китки и флексорните мускули не се натоварват. Вероятно в случая се касае за разтежение на мускул или сухожилие, което е хронифицирало, но само чрез преглед от ортопед може да се направи точна диагноза.

Най-добрия вариант е да направите консултация с ортопед, а след това курс физиотерапия и кинезитерапия. Това което може да направите сам в домашни условия е да започнете с общи упражнения за предмишницата, които задължително да включват и стречинг. Такива упражнения може да видите в статията Упражнения при латерален епикондилит. Специални упражнения може да ви препоръча само кинезитерапевт и то след като се уточни какъв е проблема.

Може да продължите да използвате обезболяващи гелове, с които да правите и масаж. Добър вариант е да направите основните упражнения, след което да направите топлинна процедура с грейка за 20 мин., стречинг упражненията и накрая масаж с обезоляващ гел.

По въпроса за крака е много трудно да се прецени проблема, поради оскъдната информация за причината. Най-добре е да ви прегледа ортопед, защото причините може да са много и различни. В случая е важно да се разбере дали се касае за мускулна или невралгична болка, за да се предприеме адекватно лечение. Една консултация с лекар не само ще ви помогне да разберете какъв е проблема, но ще ви спести и време от експериментиране със самолечение.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот lordlosh » 27 Сеп 2014, 11:59

Много ви благодаря за отговора. Да ми препоръчате някой ортопед в София или където личната ме прати ? Питам защото бях вече при "уж" един специалист, ама той ми каза да спра с фитнеса за известно време и щяло да ми мине, е да ама не.
lordlosh
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 21:58

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот lordlosh » 11 Ное 2014, 12:43

И днеска бях на Ортопед в Пирогов, уж страшен специалист и точно нищо не ми каза. Отидох със снимка и той ми казва, ами то няма нищо на снимката. Вероятно имате възпаление на еди какво си. Просто не спирайте да тренирате и с по-леки тежести на тази ръка. :D А да, хапчета няма да помогнат, може да го мажете с някакви гелове ....
Страшна работа. Ще търся помощ от някой специалист по спортни травми и ще ходя на частно, иначе явно няма шанс ...
lordlosh
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 21:58

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот eminemat22 » 16 Ное 2014, 17:41

Незнам,дали съм уцелилил темата,но пак ще потърся помощ и мисля,че ще ми съдействате.
На 15 г. съм висок съм 1,76 и тежа 104 кг.Имам проблеми с храната и със спорта.Искам,разбира се,ако може,но настоявам,да ми изготвите добър наистина добър хранителен режим за тези години,и ако може и спортен.Проблемът при мен е,че ме мързи,и съм сигурен,че ще ми дойде волята,ако някой ми помогне,надявам се това да сте вие.Ходя от време на фитнес,но немога да кажа,че е често :(.Но попринцип съм много подвижен и съм издържлив.Целта ми е да не съм дебел,но не и слаб!- напълно нормален тинейджър,да кажем според мен,искам да съм 75-80 кг,но и в същото време тялото да ми е стегнато,а не отпуснато.Аз съм такъв човек,че започнали нещо,го правя докато не го довърша,но трябва да го започна.Затова искам и помощ от вас,за да започна и да завърша до край!-Това е общо взето,ще се надявам да ми напишете,подробно обяснен хранителен и спортен режим.Специални благодарности!
eminemat22
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Ное 2014, 17:26

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 26 Ное 2014, 14:04

Здравейте!

Извинявам се за късния отговор, но това, което искате е извън възможностите ни за консултация. Тук можем да Ви дадем насоки за това какво да направите, но само в общи линии. Изготвянето на индивидуален хранителен и двигателен режим изисква да имаме пълна информация за това как се храните, какъв калориен разход имате и много други чисто индивидуални особености. Това е трудоемка и доста сложна задача, особено при комуникация във форум като нашия. Може да започнете като прочете основните статии за упражнения и отслабване в раздел спорт. След това най-добре посетете диетолог или фитнес инструктор, който да ви помогне с проблема и то професионално.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот vivka » 23 Яну 2015, 15:29

Plamen Georgiev написа:Здравейте!

Тук може да зададете своите въпроси свързани със спортни травми или травматични състояния след различни инциденти.

На Вашите въпроси отговаря: Пламен Георгиев - рехабилитатор, здравен специалист в областта на физикалната медицина.

Здравейте,доктор Георгиев!
Моят проблем е от две години.Така и не си изясних какво точно се случва,но е факт,че една травма се оказа с доста последствия.
Преди две години направих едно упражнение-набиране на лост.Явно не съм преценила възможностите си,защото ръцете ми не издържаха и силата на натоварването се премести от мускулите на ръцете към мускулите на гърдите.Усетих нещо като разместване от двете страни на триъгълната кост в горния край на стернума/простете,ако не се изразявам правилно/.Направих снимка-счупване няма.Изпитвах болка на мястото при вървене.Тъй като не се установи проблема,продължих да работя.Може би натоварването и течението попречиха на оздравителния процес.Седмица по-късно започнах да правя температура.Изписаха ми антибиотик.Нещата обаче не се оправиха.Започна да ме тресе,болката се усили.Нямах сили да вдигна и чаша.Всяко движение ми причиняваше болка.Дишането ми /след изследване/беше под нормата/20/Кожата на цялото ми тяло гореше,усещах изтръпване на лицето.Спях само по два часа през нощта.Събуждах се от всичко това и от оток по лицето и гушата.Изследванията обаче показваха,че съм добре.Успях да убедя невролога си,че се нуждая от физиотерапия и мисля,че до голяма степен реших проблема.Само,че и сега усещам това изтръпване на лицето и врата,както и пареща болка в областта на травмата.Имам отоци,които сутрин са по-ясно изразени/от двете страни на носа/.При натоварване и студ нещата се влошават.
Доктор Георгиев,ще съм безкрайно признателна да получа съвета Ви!Желая Ви здраве!
С уважение:Атанасова
vivka
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Окт 2014, 04:44

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта