Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот vanya.todorova » 15 Мар 2018, 21:11

Здравейте, преди 2 месеца си ударих крака малко над глезена отпред. Появи се лека вдлъбнатина, направиха ми рентгенова снимка, и ми казаха , че всичко изглежда нормално. Сега понякога усещам тъпа болка на мястото, и понякога нещо като боцкане, леката вдлъбнатина си стои. Можели да ме насочите от какво може да е. Дали е нещо сериозно?И дали трябва да се направят други изследвания?
Благодаря предварително
vanya.todorova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:04

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 27 Мар 2018, 11:34

Здравейте!

Принципно може това да е остатъчна болка от травмата, защото над самата кост на големия пищял се намира така наречената надкостница. Тя е много добре кръвоснабдена и инервирана тъкан, поради което травмирането и често е свързано с по-продължителни болки и възпаление. Ако болките не отшумяват се консултирайте с лекар, за да ви препоръча нужната терапия.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот frankmir89 » 30 Мар 2018, 15:39

Привет д-р Георгиев, чест и почитания!
Занимавам се активно с фитнес, но бях прекъснал за известно време и след като поднових тренировките и конкретно когато изпълнявах тренировка за бицепс усетих, че немога да ги напомпя добре и най-вече десният бицепс. Няма болка, а просто в отпуснато положение като го погледна отстрани стои леко набразден. Благодаря предварително :)))
frankmir89
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Мар 2018, 15:31

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 10 Апр 2018, 08:39

Здравейте!

Нормално е след прекъсване на тренировките мускулите по-бавно да се вработват и им не нужно време, за да влязат отново във форма. Това се дължи на загубата на мускулна маса и намаленото кръвоснабдяване на нетренираните мускули. С времето механизмите, свързани мускулната работа, ще се оптимизират, а кръвоснабдяването, силата и издръжливостта ще се подобрят (С това и външния вид на мускулите). Съществува и така наречена "мускулна памет", която помага за задържането на постигнатите резултати от тренировката.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Dydo » 25 Апр 2018, 14:06

Имам една болка в брахиорадиалиса и в бицепса, която тръгна още от миналото лято, когато започнах да се набирам на лостове. Близо 45 г. съм, над 100 кг. Имам силата да се набирам, но ме боли и спрях. С кофичките проблем нямам. Като си свия ръката обаче в бицепсово сгъване и извъртя юмрука с кокалчетата към лицето ми и стегна ръката, ме боли най-много, когато свивам ръката в покой под различни ъгли. Боли ме основно при натоварване, а не в покой. Даже ако дърпам с по-леко няма болка, например греба на фитнес уред за гребане. Ако обаче правя бицепсово сгъване е проблем, дори и с по-леко. Болката е концентрирана точно в свивката и по дължината на бицепса, когато е напрегнат. Примерно ако държа по-тежка табла, кашон, някаква друга вещ пред мен, със свити под 45 градуса лакти. Точно както се държи табла за сервиране. При свиване на ръката в 45 градуса и стягане пак имам болка. Четох за епикондилита, но нещо не съвпада с моя проблем. И не съм спирал да тренирам. Не сгъвам с упражнения за бицепс кой знае колко, но правя други упражнения, с които явно го напрягам. Дърпане на горен или долен скрипец, гребане с дъмбел и т.н. Като дърпам скрипец обаче и не отпускам ръката докрай, а извършвам действието основно с движение в рамото, няма голям проблем. После обаче или на другия ден усещам болка.
Какви мерки да предприема. Чат пат се мажа с перескиндол, разтривам уж, но рядко.
Dydo
 
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Апр 2018, 13:49

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 26 Апр 2018, 09:06

Здравейте!

Няма как само по описание да се установи какъв точно е проблема. По това, което споделяте, най-вероятно се касае за възпаление или увреждане на сухожилието на бицепса и по-точно в долната му част. Такъв тип проблеми често протичат хронично, което ще рече, че болката и възпалението могат да продължат много време, без да са особено силни. Това ги прави и трудни за лечение, защото са упорити.

За да се направи адекватно лечение е добре да ви прегледа ортопед и да ви назначи терапия. Тя обикновено включва медикаментозна терапия и физиотерапия. Принципно при такъв тип проблеми са подходящи и дават добър резултат масажи, кинезитерапия, балнеолечение, топлинни процедури, най-вече при комбинираното им използване.

Добре е, че не натоварвате ръката значително и избягвате болезнените движения. Може да правите леки стречинг упражнения за бицепса и предмишницата. Вечер вкъщи може да слагате топла грейка за 15-20 минути, след което да направите лек масаж с перескиндол или друго подобно мазило с противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

В домашни условия може да правите и възстановителни упражнения, като тези:

Упражнения при тендинит на бицепса

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Dydo » 29 Апр 2018, 12:24

Много благодаря за своевременния отговор.
Вкъщи имам ластици и ще приложа посочените упражнения за рихабилитация.

Поздрави!
Dydo
 
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Апр 2018, 13:49

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот elii88 » 03 Май 2018, 19:10

След падане ме оперираха.От епикризата се установи:инкомплетна паракапсулаена лезия в задния рог на медиалния меениск;инфламирана медиопателарна плика с хипертрофия ;интактна ACL и PCLлатерален отдел и хондрални повърхности.Извърши се:реваскуларизация на задния рог на медиалния мениск,резекция на хипертрофиралата плика"".Ортопедът ми каза че след падането ми е спрял кръвотока в коляното и след операцията всичко е възстановено.Сега имам болки от време на време в изправено положение и по рядко при ходене в ниско в прасеца или нощем след дълъг ден .Въпросът ми е може ли отновово да се случи да ми спре кръвотока на коляното и може ли да има усложнения?Или е от мускулите болката?
elii88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Май 2018, 19:05

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 04 Май 2018, 17:01

Здравейте!

Малко вероятно е да има съдов проблем, който да е причина за болката.
Най-вероятно причината е в обездвижването на крака и е нормално в периода на възстановяване да имате подобни оплаквания.
Потърсете специалист физиотерапевт, който да ви изготви възстановителна програма. Тя обикновено включва кинезитерапия и физиотерапевтични процедури.

Може също да ползвате упражнения за домашна рехабилитация, като предложените в статията:
Възстановяване след скъсване на менискус при спортисти

Поздрави и бързо възстановяване!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот dulcesita » 20 Май 2018, 16:20

Здравейте, какво значи "Наличие на изразени остеодегенеративни промени и вакуум феномен на ниво L5 S1". Благодаря предварително.
dulcesita
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Май 2018, 16:20

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта