Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Georgi91 » 02 Юни 2019, 13:25

Plamen Georgiev написа:Здравейте!

Може да има различни причини за схващането на прасците. Може да има скъсяване на ахилесовите сухожилия или възпаление, а може да е просто липса на тренинг или мускулен проблем, като крампи. Много е трудно да се прецени само по написаното за какво точно става въпрос. Опитайте да правите добра загрявка преди физическа активност и стречинг след нея.От друга страна се хидратирайте добре преди тренировка и приемайте добавки като магнезии и витамини от групата Б. Ако пробелмите продължат, е добре да направите преглед при лекар.

Поздрави!


Благодаря за отговора. Консултирах се с личния лекар, но той не ме прие насериозно, каза да приемам повече магнезий и това е, друго не може да се направи. Приемал съм всякакви хранителни добавки, а магнезий редовно, не може да е от това. Не мога да бягам дори и 20 метра вече!
Към какъв специалист да се обърна?
Georgi91
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Май 2019, 20:43

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 04 Юни 2019, 10:17

Здравейте!

Потърсете кинезитерапевт или лекар -спортна медицина. Проблемът ви е доста специфичен и е нужно да се търси причина за него.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот ПИПИ » 26 Сеп 2019, 19:10

Здравейте, имам въпрос:
Счупих лявата си ръка преди 5 дни, с ортеза съм. Ще си създам ли допълнителен проблем, ако пътувам с автомобил в следващите дни, имам предвид тръскането?
ПИПИ
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Сеп 2019, 19:00

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот FramarLekari » 27 Сеп 2019, 12:23

Здравейте, ПИПИ!

Не уточнявате на кое ниво на ръката е фрактурата, но щом са я фиксирали само с ортеза би трябвало фрактурата да е стабилна и да няма проблем пътуването с кола. Ако все пак имате притеснения, може да се обадите на лекарят, който ви е поставил имобилизацията.

Поздрави!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1961
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот hunter13 » 31 Окт 2019, 18:30

Привет!

Имам проблем с коленете. Проблемът е на лице от години, което навява идеята, че вече е хронично.
Причини - виждам две основни причини:
Първо, причини свързани със спецификата на работата - управление на земеделска техника и специфичната позиция на карата при тази дейност, поддържана в продължение на години;
Второ, натрупани малки недоизлекувани спортни травми свързани с практикуването на скачащи спортове, бягане и силови тренировки.

Какво е направено до сега:
Първо, през годините два пъти съм си правил рентген на дясна колянна става - показва, че е здрава.

Второ, миналата година си направих ЯМР на дясна колянна става - показва купчина проблеми, ще ги опиша по-долу.

Трето, леченията които са приложени до сега, за съжаление без особен ефект включват:
---->пълна почивка с минимално натоварване на ставите;
---->лечение с медикаменти включващо: аркоксия по схема 2 седмици прием по 90мг дневно, 2 седмици почивка; 1 седмица по 90мг дневно, 3 седмици почивка, 1 седмица по 90мг дневно + пределни дози реставит макс + пределни дози колаген на Допелхерц (пробвах и течния и таблетките). Лечението е провеждано два пъти за последната година. Това лечение беше предписано от ортопед хирург, по мое мнение много компетентен и уважаван лекар, но в случая не успя да ми помогне. По негови думи резултатите от ЯМР не предполагат хирургическа интервенция.

Резултатите от ЯМР:
Интрасубстанциална лезия в заден рог на медиален менискус.
Тендинит и инсерционит на предна кръсна връзка.
Тендинит и инсерционит на латерален колатерален лигамент.
Хондропатия на пателата. Хипертрофирала медиопателарна плика.
Инсерционит на лигаментум квадрицепс фемурис.
Инсерционит на лигаментум пателе.

Вярвам, че е релевантно да се уточни, че съм на 31 години.

Към настоящия момент, основния проблем се състои в това, че поради не силна, но присъстваща болка, понякога по-остра, нямам възможност да спортувам. Когато не правя нищо, няма болка. Когато обаче правя неща като клякане, качване и слизане по стълби или ходене по планини се появява не силна, но постоянна и дразнеща болка.

В тази връзка имам няколко въпроса:
Първо, ще се радвам да чуя вашето мнение разбира се;
Второ, от какъв лекар имам нужда (явно не е ортопед хирург)?;
Трето, можете ли да ми препоръчате лекар, който има история в успешното лекуване на тези проблеми?

Много ви благодаря за отделеното време!
Поздрави!
Митко
hunter13
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Окт 2019, 18:02

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Shdimitrov » 03 Ное 2019, 13:07

Здравейте, на 27г. съм и от около 2 месеца имам проблем с дясно коляно. Всичко се случи след бягане, като болката се появи на другия ден във вътрешната част на коляното, като не съм имал никакъв оток нито проблем със сгъването на ставата. Не съм стъпвал на криво, не е имало изпращяване или удар в коляното. Досега не съм имал травми на това коляно. При посещение при ортопед ми бе казано, че съм го претоварил и ми бе предписано диклорапид и бонген. Впоследствие след като болката не отшумя отново посетих ортопед, който ми предписа мовалис. Отново болката не отшумяваше, като основно беше при ходене по надолнище. Впоследствие ми бяха поставени две инжекции с хиалуронова киселина/хиалган/, като след втората имаше голямо облекчение, но остана известен дискомфорт при вървене по надолнище. Впоследствие си направих ЯМР, като резултатът е плика синдром и хондропатия на пателата. Сложиха ми и трета инжекция с хиалуронова киселина, като ми бе предписана физиотерапия, която предстои да проведа. Лекуващият ме ортопед ми каза, че ако не отминат болките след физиотерапията може да ми поставят две инжекции с растежни фактори и евентуално след това ако няма резултат да се пристъпи към артроскопия. Проблем при мен е, че имам реконструкция на ПКВ на другото коляно и след получаване на болките на неоперираното коляно започна да се товари оперираното. Бих искал да попитам при така наречения "плика синдром", артроскопията ли е единственото решение или физиотерапията придружена с консервативно лечение би довела до необходимия резултат? Както и с каква продължителност трябва да е физиотерапията и не би ли било добре да направя физиотерапия и на другото коляно предвид, че е към момента се товари повече? Както при едно евентуално отстраняване на "плика", колко продължително е възстановяването и впоследствие след отстраняването й няма ли ставата да се натоварва повече? Както и какво точно означава "Позитивни Mcmurry и Apley тестове за увреда на медиален менискус"? Благодаря ви за отделеното време.
Shdimitrov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Ное 2019, 12:36

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 04 Ное 2019, 17:07

Здравейте!

Трудно е да се каже дали и доколко ще ви помогне фиизотарапията и колко трябва да продължи тя. Обикновено се правят поне 10 процедури, като тя е част от цялостното консервативно лечение. Нормално лекарите първо опитат с медикаментозна и физиотерапия и ако това не доведе до желания резултат, трябва да се премине към артроскопия. Проблемът е в това, че всеки пациент се повлиява различно от консервативното лечение, което има за цел да противодейства на възпалението и болката. В този смисъл не е проблем да се прави и на двете колена, но никой не може да каже какъв ще бъде резултата от него.
При вас, както и при много други, травма в коляното е отключила възпалителен процес, който вероятно е хронифицирал. Това вероятно е довело до възпаляването на т.нар. плика. Обикновено артроскопските операции са предпочитани, защото нискотравматични и възстановяването от тях е бързо. Това обаче, колко точно ще продължи, зависи от много фактори.

Опитайте с физиотерапия и медикаменти и ако няма резултат в близките седмици, може да помислите за артроскопия.

Apley и McMurray са тестове за увреда на менискус, които ортопедът прави, за да установи проблем. Положителни са, когато болката се увеличава при определеното движение или има определена нестабилност. Имайте предвид, че това е само насочващ тест, който може да се приложи при преглед, след което да се назначи образна диагностика.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот K27S » 13 Яну 2020, 17:46

Здравейте! Аз съм 14годишен.Тренирам футбол почти всеки ден,но от 3месеца спрях, защото имам болки в областта на хълбока. Около и в sartorius (шивашкия мускул) не съм согурен дали е в него но предполагам. Започва още от самата кост на хълбока и продължава до една част. Мисля че е корена на мускула или сухожилие, става не съм много добре запознат. Имам болката само на единия крак. Когато не се движа не я чувствам, но при движение при вървене ме боли. Пък когато бягам или нвщо от този сорт болката се усилва много повече и спирам. Също така при изкачване на стълби, клякане ме болят колената. Това с колената вероятно е от растежа за което пак не съм сигурен но този проблем в зоната на хълбока е сериозен. Благодаря предварително!
K27S
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Яну 2020, 17:38

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 14 Яну 2020, 09:39

Здравейте!

Този проблем с болката по вътрешната страна на бедрата към слабините и таза е е доста често срещан при футболисти. Нарича се пубоаддукторен синдром и е познат като "футболна болест". Хубаво да се консултирате със специалист спортна медицина, ортопедия и травматология или кинезитерапевт, който се е занимавал с такива случаи.

Като цяло трябва да намалите натоварването докато болките отшумят, а през това време да правите възстановителни упражнения.

Информация може да прочетете в статията Футболна болест - ARS комплекс

Болката в коленете също е често срещана при млади фотболисти. Причините може да са различни, но обикновено нещата се стабилизират след период на почивка и активно възстановяване.

Съвети и информация може да намерите във статията: Как да се справим с най-честите травми на коленете свързани със спорт

Упражненията също могат да бъдат от голяма полза в дъгосрочен план:
Упражнения за укрепване и стабилизиране на коленните стави

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот K27S » 14 Яну 2020, 11:24

Благодаря, но съм се изразил грешно. Аз имам болки в областта на таза където ЗАПОЧВАТ iliopas и другите иксах да кажа че ме боли тази област и за пример дадох КОРЕНА, НАЧАЛОТО на sartorius мускула.Болки в бедрата не усещам. Иначе симптомите съм ги написал в първото съобщение. Благодаря предварително!
K27S
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Яну 2020, 17:38

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта