Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2020, 17:59

Здравейте!

Дори локализацията на болката да не е същата, проблемите са аналогични. Вероятно е някакъво възпаление на сухожилие или залавно място на мускул (инсерционит). Трябва му почивка, възстановителни процедури и упражнения.

Преди тренировка задължително тренировка, а след нея стречинг упражнения.

Поздрави!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Tozzi » 18 Яну 2020, 22:01

Здравейте!
Много хора намират решение на проблемите си чрез уважавания форум на Фрамар. Ето, че дойде и моя ред да пробвам.Имам стара ДХ на L5-S1 от 7 години, леко компримираща нерв. коренче наляво, която не ми прави проблем последните месеци. Чрез скенер м.г. се установи следното: "Синовиално херниране (Джоб на Пит) по предните контурни очертания на лявата бедрена шийка. Вкалцяване в областта на залавното място на аддуктурните мускулни групи в дясно в облстта на малкия торхантер. Не се установяват патологични промени в областта на симфизата и трохантерните масиви". Имах болки в бедрото около седалището само в седнало положение много дълго време, които явно са били причинени не от ДХ, а другата гадост. Чрез физиотерапия и лекарства всичко стихна. Болките изчезнаха. Миналата година се наложи да бутам една кола, което провокира отново болка само седнало положение. Ходих при двама лекари, които казват различно. Според единия проблема идва този път от кръстта, а според другия там отново се е възпалило. Болката идваше доста бързо, но направих един курс 14 дена с противовъзпалителни и поспадна, както и по-бавно докато съм седнал идва. Починах 15 дена,започнах нов курс този път с Аркоксия 90мг. и физиотерапия ток/ултразвук/магнит. При повигане на крака от легнало положение нямам оплаквания, дърпания, нямам болки в кръста или по краката изобщо. Единствено изпитвам болка щом седна. С времето тя се позасилва. Твърдите повърхности провокират да идва по-бързо и по-сериозно. Усещам, че е вътрешна, а не външна. Ако съм седнал и стъпил с ходилата най-много ме наболява, обаче ако изпъна крака се чувствам малко по-добре. Прилагам линк към снимка с приблизителното място създаващо проблеми. ЦЪК. Имам няколко питания.
Каква е причината, според вас, за тези оплакваня? Стана един месец, откакто не са изчезнали.
Старая се да ходя около 8км всеки ден т.с. 10к крачки. Това провокира ли симптоматиката ми, а дали не я засилва?
Не правя упражнения, трябва ли да започна да правя някакви за бедра и седалищна мускулатура?
Приемам всякакви съвети по отношение на моя проблем. Млад човек съм с всекидневни болки и не се търпи така. Благодаря от сърце в аванс!
Tozzi
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Фев 2015, 02:18

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 20 Яну 2020, 10:36

Здравейте!

Трудно е само по написаното да се прецени на какво се дължат симптомите ви. Наистина може да е дисковата херния, но също така и от проблем с тазобедрената става или нещо съвсем друго.
Не сте написали на колко години сте, спортували ли сте нещо имате ли някакви заболявания?

Понякога този джоб на Пит е предпоставка за импийджмънт синдром на тазобедрена става, а той от своя страна може да доведе до болки и проблеми в тази област. Важно е ортопед да прецени имали ли някакви проблеми в тазобередената става, понеже това може е предпоставка за артроза. В този ред на мисли е добре да се видят пак нещата със ставата.

Това, че можете да повдигате крака изпънат от легнало положение без болка също донякъде дава информация, че може да не е от седалищния нерв и дисковата херния. Това естествено е само вероятност.

Трябва ви точно диагностициране, за да може да се намери проблема и да се реши как да се лекува. Моят съвет е да се насочите към добър специалист ортопед.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот goredolu » 23 Мар 2020, 10:52

Здравейте!
на 43г съм и тренирам непрофесионално от много време. (3-4 пъти седмично, фитнес, джогинг)
От извесно време ( няколко месеца ) получавам жестоки крампи, най-често на корема. Толкова са силни, че едва дишам докато ги имам.
Приемам Магнерич, но почти не помага. Мускулите ми са доста изморени, а не тренирам чак толкова интензивно. Каквото и да тренирам -
след това тази мускулна група се схваща и имам крампи, иначе не съм изморен, не чувствам умора. Моля кажете с какво да възстановявам, че така не се живее :)
goredolu
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Мар 2020, 10:44

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 27 Мар 2020, 17:26

Здравейте!

Трудно е да се каже защо точно се получават тези крампи, а това, че са в коремната област не е много типично. Най-често са свързани с умора на определени мускули или недостиг на микро и макроелементи, в това число и магнезий. Понякога крампите могат да свързани с неврологични проблеми, но по скоро тогава са в областта на гърба и крайниците.

Възстановяването след тренировка е също толкова важно, колкото и самата тренировка. Може би мускулите ви имат нужда от това да се приспособят към натоварването или някои мускулни групи остават по-слаби от други. Трудно е да се каже каква може да е причината.

Продължавайте с приема магнезия. Може да включите и други витамини и минерали, в това число такива от групата Б. Опитайте да разредите тренировките и гледайте да не претренирате. Следете за правилната техника на изпълнение на всяко. При непрофесионалните тренировки най-важно е тялото да се натоварва равномерно и не прекомерно. Използвайте упражнения ангажиращи повече от 1 мускулни групи - многоставни упражнения.

Информация може да намерите в:

Мускулни крампи в спорта

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Kosio_vr » 26 Апр 2020, 20:27

Здравейте, преди 3 месеца, при спорт-футбол, при удар по топката десният ми крак изпуска горе около сухожилията под "ябълката". Преминах едноседмичен курс във физиотерапия, но болката продължава да се появява, какъв е съвета Ви?
Kosio_vr
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Апр 2020, 20:06

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 28 Апр 2020, 16:34

Здравейте!

Възможно е да се получила травма на някое сухожилие около тазобедрената става и възпалението да е хронифицирало. Трябва да се консултирате с лекуващия ортопед, за да може да се разбере къде точно е проблема. Понякога подобен тип травми могат да хронифицират и да изискват дълъг период на възстановяване. Ортопедът според мястото на болката, дали тя е постоянна и при какви движения се появява, може по-точно да прецени какъв е проблема. Може да опитате да работите и с кинезитерапевт, ако физиотерапията е била само апаратна.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот grigor.yovov » 27 Сеп 2020, 17:37

Здравейте,

Преди месец правих лицеви опори, имам няколко килограма в повече и не бях разгрял. На следващия ден получих силни болки в рамото и ръката. Изпих 1-2 нурофена в първите дни, а после мазах около седмица с Волтарен. Изпих и един блистер Милгама. В един момен ръката ми придоби едвам забележимо изсветляване спрямо другата ръка и изпитвах слабост при стискане на юмрук. Болката рязко намаля във времето.

Сега един месец след травмата имам останало съвсем лека слабост при стискане в юмрук и болка единствено при вдигане на ръката в страни от тялото и то само при определена ротация. Болката е локализирана на 10 см под рамото в задната част на ръката там където се свързва трицепса с рамото. Усещането е за нещо тънко, което боли и кара ме кара да отпусна ръката за да намали болката.

В момента пазя ръката от точно това движение, но от време на време ми се налага да върша някои по-силови домакински задължения. Основно работата ми е на компютър.

Въпросът ми е каква е най-вероятно да е контузията и какво да предприема от тук нататък?

Поздрави,
Григор
grigor.yovov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Сеп 2020, 17:28

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 05 Окт 2020, 15:17

Здравейте!

Трудно е да се каже каква точно е контузията само по описание, но е възможно да е травма на някой от мускулите от ротаторния маншон или пък да има връзка с травма на плексус брахиалис. Във всички случаи сте предприели правилни мерки за щадене от движенията, провокиращи болка и ненатоварване.

Щом болката е намаляла значително, вероятно нещата са в правилна посока, но тези травми често изискват месеци.

Ако нещата се задържат и болката не изчезва, най-добре направете консултация със специалист.

Може да правите леки движения с цел стимулиране на възстановяването, но без те да провокират болка.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот georgi.paskalev » 30 Ное 2020, 12:05

Здравейте ,Докторе !
Имам изкривяване на гръбначен стълб в горната част Throacic t1 t2 3 4 ...под форма тип S сколиоза . Пускам снимка . Боли ме ,стернума ми щрака пука много ,дясна плешка стърчи и вися на дясно ,асиметрия в гърдите и челюста . Кажете ми ,да родължавам ли с физиотерапевничните тренировки и разтягания ,или да отивам на хирург вече ..... не се трае понякога ,ако не спортувам редовно .
Прикачени файлове
20201130_110347.jpg
Камерата обръща страните по странен начин ,но съм отбелязал дясната и лявата страна .
20201130_110347.jpg (168 KiB) Прегледано 951 пъти
georgi.paskalev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2020, 11:56

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта