Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 12 Май 2014, 17:10

Здравейте!

Тук може да зададете своите въпроси свързани със спортни травми или травматични състояния след различни инциденти.

На Вашите въпроси отговаря: Пламен Георгиев - рехабилитатор, здравен специалист в областта на физикалната медицина.
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Yanko_Partizancheto » 16 Юни 2014, 20:51

Здравейте занимавам се със фитнес около 2г. бях си взел хранителни добавки креатин и аминокиселини.По време на добавките взех да не ходя често на фитнес и не след дълго време спрях да тренирам няколко месеца,добавките ги пиех около месец.След като отново започнах да ходя на фитнес забелязах че не е същото появява ми се някакъв проблем при тренировките.Примерно при лицевите опори за гърди правя си първата без проблем 2-рата серия осещам някаква слабост в мускулите на гърдите,натоварването е много потрудно и мъчително,това не се отнася само за гърдите ами и за други мускулни групи.Странното е че при този проблем за да го избегна вместо да правя упражненията по реда си ги сменям за да преодолея този проблем,и това има ефект
Yanko_Partizancheto
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Дек 2013, 22:30

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 17 Юни 2014, 09:56

Здравейте!

В случая взимането на добавки като аминокиселини и креатин, няма отношение към чувството за умора. Самия креатин е съставен от три аминокиселини и се използва, за повишаване на АТФ в организма и от там повече сила и издръжливост по време на тренировки. Понеже аминокиселините и креатина са естествена съставка на храната, те могат само да помогнат за запазване на мускулната маса и поддържането на добра форма.

По отношение на чувството за слабост в мускулите, то най-вероятно е в следствие на прекъсването на тренировките и скоро ще отмине. Просто за да влязат мускулите във форма, трябва да се настроят не само те, но и нервната система. Това е индивидуално за всеки човек и е често срещано след прекъсване на тренировките - хората се чувстват по-слаби, пада им мотивацията и по-трудно се вработват. Когато постепенно нервната система се настрой към натоварването, а тренировките започнат да носят удоволствие и чувство за напомпване, нещата постепенно се оправят.

Най-важно на този е етап е да съобразиш няколко фактора - постепенност в натоварването, добър сън и възстановяване, и пълноценно хранене.

-Универсалното правило е увеличаване на натоварването с 10% на седмица.
-Добрият сън и психическо състояние са изключително важни за добрата тренировка
-Храненето е най-важния фактор за мускулното възстановяване - дали със или без хранителни добавки е въпрос на избор

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Adrian » 02 Юли 2014, 22:56

Здравейте, преди 3 месеца получих болка в дясната предмишница по време на загрявка за тренировка за ръце. Болката започна от сгъвката на ръката между предмишницата и бицепса като веднага спряха тренировката и сложих студено на мястото.
Веднага загубих около 70% от силата си и дори не можех а си отключа вратата.
Прибрах се и като се къпех си натоплих ръката и болката малко намаля.
Мислех си, че имам усукано сухожилие и че ще мине за няколко дена, но не мина, а си продължи.
След около седмица болката отслабна и силата ми се върна на 50%, почнах всяка вечер да си правя мазило от 1 лъжица свинска мас , 1 чаена лъжица сода бикарбонат и 7-8 капки йодна тинктура, като си мажех болното място и до увивах.
Правих го около 2 седмици, като заедно с това пих Ruta Graveolens 5CH около месец.
Болката намаля и си върнах около 2/3 от силата в дясната ръка, особено добре ми действаше напарването на болното място, като се къпя, но това помагаше само за вечерта, а сутринта пак болеше без значение дали се натоварвам или не.
Пробвах с всякакви мазила от аптеката и нито едно не намали болката, докато едно момче от нашия клас не ми донесе някакво домашно мазило от кестени.
След като намажа болното място, започва да гори адски много и болката се притъпява сякаш. Правих го около месец като пиех и аминокиселини и витамини за по-добър ефект.
Преди няколко седмица започнах да си тренирам пак, но с по-леки тежести, а преди 3 дни ме заболя леко и лявата ръка по същия начин и на същото място.
Самото място, от където произлиза болката, на допир го усещам стегнато и болезнено, на моменти дори като съм в пълен покой и гледам телевизор сякаш преминава ток по ръката ми от средата на мишницата, чак до китката и губя сила. Сега ме болят и двете ръце и дори трудно заспивам, за упражнения не може и дума да става даже като се бръсна ме боли, дори като спя го усещам.
Натурално си имам доста силни за размера си ръце, но тази болка ме съсипа.
Четох доста и мисля, че ще излезе радикулит или плексит, раменете не ме болят, само двете ръце и вече става непоносимо.
Мисля да си взема hypericum perforatum, но не съм убеден, че само то ще ме оправи.
Искам съвет, за да знам какво да правя, лято е, а аз не мога да работя дори лека работа.
Моля ви, помогнете ми да се избавя от това заболяване, че повече не мога да го понасям, а не искам кортикостероидни инжекции.
Adrian
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юли 2014, 22:15

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 03 Юли 2014, 09:51

Здравейте!

Трудно само по описание на проблема може да се прецени за какво точно става въпрос. Най-вероятно се е получила някаква компресия (притискане) на нерв, но в областта на лакътя минават 3 нерва - радиален, улнарен, и медианен, които инервират различни групи мускули и отговарят за сетивността на различни зони. Може да се касае и за някаква допълнителна травма (на мускул,на сухожиле, бурсит), която да е довела до тази компресия и тези симптоми. Може да се касае и за някаква коренчева увреда и да е някакъв радикулит. Могат да се направят много предположения, но без преглед от лекар няма как да се стигне до точна диагноза.

Това, което мога ви препоръчам е да посетите първо личния си лекар. Той ще прецени дали се касае по-скоро за неврологична или ортопедична травма. Така може да ви насочи към съответния специалист, който да постави диагноза и адекватно лечение. Ако се касае за неврологична увреда може да се назначат допълнителни изследвания като електромиография, които да покажат проводимостта на нервите.

Виждам, че предпочитате да пробвате с хомеопатия и алтернативната медицина, но в случая най-важно е да се постави точна диагноза. Докато изпробвате различни начини на лечение губите ценно време и проблемите могат само да се задълбочат. Никой насила не може да ви сложи кортикостероидна инжекция, нито да ви даде лекарства - това е ваш избор. Просто за да се лекува даден проблем, дори и с хомеопатия и народна медицина, е нужна точна диагноза. Лечението при неврологична увреда и травма меките тъкани е коренно различно, така че шансът да уцелите точните лекарства е малък. При забавяне на лечението процеса може да хронифицира и да ви мъчи години.

Направете си преглед и пишете пак. Тогава ще могат да се дадат някакви съвети относно лечението.

Поздрави !
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Stanley75 » 30 Юли 2014, 09:58

Счупих горна тибия на левия крак преди два месеца,последва спешно операция и ми поставиха остиосинтеза. След операцията мусколите ми се втвърдиха и продължават да ми се втвърдяват,нещо като мускулна крампа . Въпроса ми е може ли да ми помогне магнум антиспазми или калмацин в случая? Вече правя раздвижване и на коляното,а от самото начало на глезена и леки масажи,бях с ортеза . На контролния преглед на 45 ден снимката беше перфектна . Лечението което ми предписаха след изписването беше следното 30 дни ксарелто и два месеца флебодия.
Stanley75
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Юли 2014, 09:25

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 31 Юли 2014, 13:52

Здравейте Stanley75!

По това, което описвате, всичко изглежда в реда на нещата. Много често след фрактури, дори да няма постоянна гипсова имобилизация, мускулите отслабват и се сковават поради липсата на активност. Нормалния им тонус ще се възстанови постепенно с времето и рехабилитационните процедури. Според мен без никакви притеснения може да си вземете Калмацин, поради това че съдържа всичко необходимо за възстановяване след фрактури. По въпроса за това дали ще повлияе на мускулите не може да се отговори еднозначно, но така или иначе общия му ефект върху тялото ще е само положителен.

Поздрави !
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Stanley75 » 01 Авг 2014, 17:05

Благодаря за отговора!
Stanley75
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Юли 2014, 09:25

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот лилияна » 12 Сеп 2014, 14:50

Здравейте, става въпрос за дете на 12 години. Получи луксация на капачката на коляното на левия крак. Беше изместена навън и отгоре върху костта, не чак отстрани на коляното но диагнозата беше луксация а не сублуксация. След имобилизация на крака за 25 дни, днес свалихме шината. Ортопедът каза че всичко е наред , следва раздвижване - физиотерапия и рехабилитация едновременно. Не ми стана ясно как без ЯМР се разбира че всичко е заздравяло , не се ли късат връзки при такива травми. Сега проблема е в раздвижването. Докато беше с шината детето си ходеше много добре, сега не прави и една крачка. Страхува се , кракът поддава, отслабнал е, коляното се свива леко и боли а детето се страхува от свиването. Това нормално ли е и колко време горе долу отнема раздвижването на тази възраст защото предстои тръгване на училище. За колко време горе долу се постига свиване поне на 90 гр. за да може да сяда на чина. Остава ли си капачката нестабилна и има ли опастност от повторение на травмата и то без падане, усукване или удар, просто защото вече са разтегнати връзките. Да речем просто при ходене може ли да се получи същото. От утре зопочва рехабилитацията и масаж, в какво точно се състои, за да сме подготвени, започва ли се веднага поне леко свиване в ставата, ясно е че ще има болка но страхът е голям от повторение на тази травма. Оказа се че става лесно, а възстановяването е много трудно и продължително. Ще може ли да се занимава със спорт, по-конкретно волейбол. С този спорт се занимаваше до сега, а там се хвълят на колене за топката, дали да не се откаже от спорта. Много въпроси и много притеснения. Поздрави и благодаря предварително!
лилияна
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Сеп 2014, 14:16

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Васко » 13 Сеп 2014, 01:22

Здравейте! Обръщам се към вас за съвет. В ученическите си години започнах да тренирам фитнес. Но тренирах с прекъсвания. Примерно 7 месеца редовно и 2-3 месеца или не тренирам или правя упражнения от време на време. Това някъде от 2002 година. И така 4-5 години. Като в последствие, когато започна да тренирам след период в който не съм, в първият месец от тренировките започнаха да се случват странни неща с организма ми. Започват да ми изтръпват крайниците, при упражненията имам силна болка в гърдите, сякаш сърцето се мъчи и ще ми спре. Сякаш имам бучка в гърлото. Горе на темето започва да ме боли главата и сякаш огън ме гори и нервите ми започват да излизат извън контрол. Сякаш се забързват и не могат да се успокоят. Сякаш метаболизма ми се ускорява. Вегетативната нервна система и тя откача. При хранене, особено ако е вкусна храната просто органите ми започват да получават спазми и тикове и не мога да ги контролирам. Получавам сякаш някакъв вид невроза която в началото не е много плашеща , но после излиза извън контрол. Мускулите ми нарастват бързо(тъй като нали си имат памет) и цялото тяло ми става напрегнато и това кара нервите ми да излизат извън контрол и да ми изтръпват крайниците и да ми гори темето(сякаш имам температура, но всъщност нямам). После изпадам в тежки депресии без да си обясня защо. И така докато не се събудя някоя сутрин напълно омалял и смазан и физически и психически. А нито се напрягам с големи тежести, нито си давам зор. Сякаш получавам някаква невроза и така докато не ми отслабне тялото съвсем. Сякаш се чувствам, като в клетка в тялото си. Сякаш мозъкът ми реагира на всяка външна и вътрешна промяна. Дали от жлезите идва проблема, но си изследвах щитовидната жлеза и всичко беше в норма. Ако тренирам явно ми пада кръвното и това възбужда неврозата. Не мога да си го обясня. Но много искам да тренирам и да водя активен начин на живот. Тичането ми помага до някъде, но без спринтове и напрягания. Чувствам, че сякаш ми се разклаща всичко в организма и просто трябва да се донареди, ама при всеки лек дори опит да направя примерно 5 сгъвания с дъмбел просто целия изтръпвам и се сковавам. Не знам дали сте се сблъсквали с подобен случай, но ще се радвам да ми дадете съвет. Принципно това е май вид паническо разтройство или страхова невроза. Но не си обяснявам, защо така се получава от едни обикновени упражнения. (да допълня, че когато тренирах все изпитвах болка и чувство на тежест в областта на черния дроб и много ме беше страх да не съм го увредил с нещо, като никога не съм използвал химия, само веднъж изпих 1 флакон креатин и 1-2 опаковки протеин. При изследванията ми, всичко беше ок, само където май имах прегъната жлъчка, но може и да е било вид невроза на органа, защото и сега изпитвам това чувство, което с години от онзи период не съм го изпитвал, и постоянни "нервни" черва, които получават спазми, след хранене, и не само тогава).
Благодаря Ви! :)
Васко
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Сеп 2014, 01:03

Следваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron