Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот Dr Sevdalina Lambova » 17 Мар 2015, 10:47

В тази тема можете да задавате въпроси, свързани със ставни болки.

На вашите въпроси ще отговаря д-р Севдалина Ламбова - специалист ревматолог от гр. Пловдив.

Консултира в ревматологичен кабинет на ДКЦ 6 - гр. Пловдив и преподава към Медицински университет - Пловдив. С удоволствие приемам да отговоря на зададени от вас въпроси, с което се надявам да помогна за насочването ви към подходящия за вас специалист. Редица от системните ревматични заболявания са все още малко познати в първичната медицинска помощ. Широко разпространените ревматични заболявания, каквито са остеопорозата и остеоартрозата са нарастващ здравен проблем поради глобалната тенденция за стареене на населението. В редица случаи все още диагнозата и лечението се започват едва в напреднал стадий.

Популяризиране на информация относно по-честите ревматични оплаквания сред населението ще повиши здравната култура и навременното търсене на лекарска консултация. От друга страна при вече диагностицирани хронични ревматични заболявания възникват предизвикателства за пациента и лекаря относно обучение в подходящ хигиенно диетичен режим, интервали на проследяване и др.

Съвременната ревматология бележи значителен прогрес по отношение на въвеждане в практиката на нови медикаменти, които обогатяват възможностите за лечение и значително подобряват прогнозата на болните.

Подробна информация за д-р Севдалина Ламбова ще откриете в справочника на Фрамар.
Dr Sevdalina Lambova
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Мар 2015, 09:43

Re: Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот tonzita » 14 Май 2015, 15:51

Здравейте,
Бих искала да попитам относно леченоето на остеопороза. Майка ми страда от това заболяване и вече е в напреднал стадий. До сега приемаше Бонвива , хапче веднъж в месеца, но след направени изследвания се установи,че състоянието и се влошава. След консултация с ревматолог са взели решение за приложението на Пролоя, веднъж на всеки 6 месеца. Чета много противоречиви мнения от хора, ползвали този препарат и много се протеснявам за състоянието на майка си. Тя е доста активен човек, извършва всекидневна физическа дейност и няколко пъти в седмицата ходи на народни танци.
Искам да ви попитам за вашето мнение, относно Пролия, страничните ефекти по ваши наблюдения, адекватно ли е назначеното и лечение и ако не се чувства добре след поставяне на медикамента, каквъв е подхода? Добре ли е да продължава да бъде активна физически и редно ли е да практикува народни танци?
Благодаря Ви предварително!
tonzita
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Май 2015, 15:38

Re: Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот Dr Sevdalina Lambova » 21 Май 2015, 16:27

Костната тъкан на човешкия скелет се характеризира с процес на непрекъснато самообновяване през живота на човека като една част от костта се разрушава и същевременно се формира нова костна тъкан. При остеопороза разрушаването на костна тъкан преобладава над процеса на костно образуване, намалява минералното съдържание, влошават се структурата и респективно качествата на костта и това повишава риска от счупвания.
Адекватната двигателна активност и физическите упражнения имат положителен ефект върху костната тъкан и водят до повишаване на костната маса. В допълнение, физическите упражнения повишават мускулната сила, подобряват сетивността на органите на опорно-двигателен апарат и с това редуцират риска от падания при възрастни хора, имат положително психологическо въздействие. В този смисъл упражняваната физическа активност в т.ч. народни танци са с благоприятно въздействие.
Що се отнася до най-подходящото медикаментозно лечение, то се определя в зависимост от актуалното състояние на конкретния пациент и се определя след консултация със специалист.
Д-р Севдалина Ламбова, дм
ревматолог
Dr Sevdalina Lambova
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Мар 2015, 09:43

Re: Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот stanislaval » 28 Май 2015, 11:35

Здравейте, аз съм на 21 години и прекарвам много често (2-3) в годината пиелонефрит последният път беше преди месец (април) сега започнах със силни болки в лявото коляно, после започна и другия крак, оттичат ми и се сковават до такава степен че ставам неподвижна.Работя и ми е трудно само да си почивам , отидох на лекар без изследвания ми каза реактивен артрит изписа ми Renovax и ме прати вкъщи.Притеснявам че много боли и всеки откривам различна част от краката си подуга и болезнена някой път палеца на левия крак или пък глезените. Какво да правя не трябва ли физиотерапия или друго лечение как ще се оправя с добавки?
stanislaval
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Май 2015, 11:07

Re: Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот stanislaval » 22 Юни 2015, 13:37

Здравейте, ходих при ревматолог ми казаха че имам латерален епикондилит в ляво както хидропс пак там.Лакситет на пателата двустранно както и перитрохантерит също двустранно.Обясниха ми имам натрупване на кристали в коленните стави и предстои лечение в болница, но когато там имат места дотогава ще пия болкоуспокоителни.Дано не е много сериозно.
stanislaval
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Май 2015, 11:07

Re: Ставна болка - онлайн консултация с ревматолог

Мнениеот Dr Sevdalina Lambova » 23 Юни 2015, 15:50

Здравейте,
За оценка на актуалното Ви състояние е необходима преценка наличието на ставно възпаление, изключване на инфекциозен фокус и уточняване на подходящо лечение.
д-р Севдалина Ламбова, дм
ревматолог
Dr Sevdalina Lambova
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Мар 2015, 09:43


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта