Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар".

Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:17

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани със стрес и последиците от него за здравословното състояние. Тук може да получите консултация и съвет. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Стресът е чувство на емоционално и/или физическо напрежение. Стресът е реакцията на тялото към вредни ситуации - независимо дали те са реални или възприемани така от индивида. Стресът може да засегне всички аспекти на живота Ви, включително Вашите емоции, поведение, мислене и физическо здраве. Никоя част от тялото не е имунизирана. Но тъй като хората се справят по различен начин със стреса, симптомите на стреса могат да варират. Симптомите могат да бъдат неясни и могат да бъдат същите като тези, причинени от медицински състояния.

Хроничният стрес може да потисне имунната система, да наруши храносмилателната и репродуктивната система, да увеличи риска от инфаркт и инсулт, да ускори процеса на стареене и да доведе до тревожност, депресия и други проблеми с психичното здраве.

Здравословните проблеми и признаци, причинени или изострени от стреса, могат да включват: главоболие, проблеми със съня, проблеми с теглото, нарушена мисловна дейност и памет, кожни проблеми, депресия и тревожност, раздразнителност, изтощение, социална изолация, сексуални проблеми, болка от всякакъв вид, стомашно-чревно неразположение, сърцебиене, употреба на алкохол, цигари, лекарства или наркотици.

Ако постоянният стрес Ви причинява безпомощност, разочарование и крайно изтощение, може да сте на път към синдрома на професионалното изчерпване. При "burnout" проблемите изглеждат непреодолими, нещастието и изолацията могат да застрашат Вашата работа, взаимоотношение и здраве.

Това състояние на емоционално, физическо и психическо изтощение, причинено от прекомерен и продължителен стрес, се случва, когато се чувствате претоварени, емоционално изтощени и неспособни да посрещнете постоянни изисквания.
Отрицателните ефекти от прегарянето се разпространяват във всяка област на живота - включително Вашия дом, работа и социален живот. Burnout също може да причини дълготрайни промени в тялото, правейки го уязвимо към различни заболявания.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1624
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron