Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:17

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани със стрес и последиците от него за здравословното състояние. Тук може да получите консултация и съвет. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Стресът е чувство на емоционално и/или физическо напрежение. Стресът е реакцията на тялото към вредни ситуации - независимо дали те са реални или възприемани така от индивида. Стресът може да засегне всички аспекти на живота Ви, включително Вашите емоции, поведение, мислене и физическо здраве. Никоя част от тялото не е имунизирана. Но тъй като хората се справят по различен начин със стреса, симптомите на стреса могат да варират. Симптомите могат да бъдат неясни и могат да бъдат същите като тези, причинени от медицински състояния.

Хроничният стрес може да потисне имунната система, да наруши храносмилателната и репродуктивната система, да увеличи риска от инфаркт и инсулт, да ускори процеса на стареене и да доведе до тревожност, депресия и други проблеми с психичното здраве.

Здравословните проблеми и признаци, причинени или изострени от стреса, могат да включват: главоболие, проблеми със съня, проблеми с теглото, нарушена мисловна дейност и памет, кожни проблеми, депресия и тревожност, раздразнителност, изтощение, социална изолация, сексуални проблеми, болка от всякакъв вид, стомашно-чревно неразположение, сърцебиене, употреба на алкохол, цигари, лекарства или наркотици.

Ако постоянният стрес Ви причинява безпомощност, разочарование и крайно изтощение, може да сте на път към синдрома на професионалното изчерпване. При "burnout" проблемите изглеждат непреодолими, нещастието и изолацията могат да застрашат Вашата работа, взаимоотношение и здраве.

Това състояние на емоционално, физическо и психическо изтощение, причинено от прекомерен и продължителен стрес, се случва, когато се чувствате претоварени, емоционално изтощени и неспособни да посрещнете постоянни изисквания.
Отрицателните ефекти от прегарянето се разпространяват във всяка област на живота - включително Вашия дом, работа и социален живот. Burnout също може да причини дълготрайни промени в тялото, правейки го уязвимо към различни заболявания.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Стрес, невроза и синдром на професионалното изчерпване - мнения и въпроси

Мнениеот Пепи72 » 30 Авг 2019, 10:18

За съжаление ми се случи в период от 2 години нееднократно да си дам сметка, че съм стигнала до етапа на прегряване. Бърнаута или още професионалното изчерпване за мен беше просто нещо, което няма как да ми се случи. Но, оказа се, че да ти се случи това не е никак трудно. Непосилни изисквания, унижение от страна на ръководство и неразбиращи същността на работата ти люде, тичането към крайният срок, натоварването със задачи, които колегите ти отказзват да изпълнят саамо защото знаят, че ти ще го направиш вместо тях......и още куп неща....Направо виждаш как от теб започва да излиза на талази мъгла, съня бяга от теб, влачиш се с последни сили към поредният сблъсък с поредната непосилна задача. И естествено се справяш. Но на каква цена?
Никой не се замисля, включително аз. Докато един прекрасен ден не си дадеш сметка за ставащото.
Така и аз. Признах за прегряването първо на себе си, след това на колегите - те се измяхя естествено, това няма как да ми се случи на мен, след това помолих ръководството да свали част от задълженията ми за малко поне, за да поема дъх...Какво мислите, че се случи?
Пепи72
 
Мнения: 48
Регистриран на: 26 Авг 2019, 09:31


Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron