07 Яну 2016, 18:51
Peti написа:Здравейте,
Имам питане за баща ми - на 60г е. Той по начало си има напукани пети, и беше използвал крема на Шол за силно напукани пети, от което му се бяха позатворили пукнатините. Непосредствено след това, преди 3-4 месеца, след работа в мръсна вода по петите му се образува много удебелена кожа, бледо жълтеникава на цвят, която се напуква в големи болезнени пукнатини. Беше при няколко дерматолога - диагнозите които му поставиха различните лекари са Дисхидроза и Псориазис. Изследвания не са правени. Лекуваха го с витамини на инжекции, бета каротин, някакво правено в аптеката лекарство и лилавото с което се мажат бебетата по пъпа. После слагаше Еудермол, Дермоват...
От лечението има известно подобрение, до степен, че може да ходи нормално, без болка, но тази "кора" не изчезва от краката му. Бихте ли ме посъветвали какво да предприемем - налагат ли се изследвания? Каква според Вас е диагнозата? Как да се лекува?
Благодаря предварително
07 Яну 2016, 19:00
08 Яну 2016, 12:27
10 Яну 2016, 17:30
Peti написа:Много благодаря за мнението. А дали е възможно да се касае за гъбички, поради факта, че проблемът започнал непосредствено след работата в мръсна вода? Какви изследвания би трябвало да се направят за да се уточни диагнозата?
10 Яну 2016, 17:40
mihaela72001 написа:Здравейте, д-р Тодева. Дъщеричката ми е на 3 месеца и има много суха кожа. На крачетата смятам че се дължи на постоянното измиване при смяната на памперса, тъй като я мия и не изпозвам мокри кърпи, а на вратлето и челцето си мисля че при нощното кърмене се изпотяваме и двете и от контакта между кожите ни се получава. Може и да няма нищо общо,но с това го свързвам. За ежедневен крем използвам la roche baume up +, но не се повлиява особено. Препоръчаха ми крем Дексерил, мога ли да го използвам?
P.S. Изпратих Ви съобщение на електронната поща с прикачени снимки на 04.01.2016 от mihaela72001@yahoo.com/Михаела Иванова
11 Яну 2016, 17:54
Dr Violina Todeva написа:Peti написа:Много благодаря за мнението. А дали е възможно да се касае за гъбички, поради факта, че проблемът започнал непосредствено след работата в мръсна вода? Какви изследвания би трябвало да се направят за да се уточни диагнозата?
Здравейте!
Едва ли във Вашия случай, при баща Ви в основата е проблем с гъбичките, те по-скоро са вторична инфекция!
Обикновено за диагнозата е достатъчен прегледа с подробна анамнеза, рядко се налага кожна биопсия!
С уважение,
д-р Тодева
29 Яну 2016, 17:01
02 Фев 2016, 12:56
MarioT написа:Здравейте, д-р Тодева!
Моят проблем е много суха кожа, която имам от някъде 7-ми клас, а в момента съм на 23. На моменти се пооправя на моменти е много зле, дори да я мажа с крем (ползвам мъжкия на Нивея). Обикновено се появяват силно зачервени участъци по лицето ми - по бузите и около носа и над веждите. При тези сухи участъци кожата ми започва да се лющи и рони. Единственото нещо, което успокоява и разкарва тази сухота е мазилото "Дипрогента", но то само премахва сухотата, а червенината сякаш си седи там. Крема ми на нивея напоследък никак не помага, ако се мажа само с него и нищо не става, пак си се появяват тези сухи червени петна - явно е слаб или кожата ми е привикнала към него. Разглеждах в сайта различни кремове, но не съм сигурен какво точно да пробвам. Насочил съм се към крема на Д-р Тайс - нахткерцен ? По принцип съм изпробвал някои масла като такова от жожоба и праскова, но и те не помогнаха. Изпратих Ви няколко снимки на e-mail, като моят започва bladeday****@mail.bg .
Докато не съм забравил на скоро ми се появи и едно сухо петно на гърдите - пак зачервено.
Ще се радвам на идеи и предложения !
18 Фев 2016, 14:19
20 Фев 2016, 16:19