Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

19 Май 2014, 14:40

Имам особен зор с цялото печено пиле, не мога да го приготвя сочно и вкусно, с препечена и хрупкава кожичка, без да е загоряла! :( Кажете какви тънкости прилагате при печенето на цяло пиле, така че да не става сухо, вода или бира слагате, затворено или отворено го печете?
Дали ако се свари пилето предварително няма да е по-лесно да се изпече цяло след това без да изсъхва? А за овкусяването, какво използвате, така че да не загарят подправките – с фолио ли го завивате печеното пиле или предпочитате да е в йенска тенджера?

Ох, казах ви, че имам наистина много въпроси, не съм от скоро домакиня, но така и не успях да се науча да пека цяло пиле, така че да става сочно и вкусно! :!: затова искам помощ преди да съм отказала да ядат всякакво пилешко!

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

19 Май 2014, 14:47

пилето най-много го обичаме на фурна и фрикасе, но когато няма време за второто и пияното пиле е много вкусно - слагам измитото пиле в една йенка, мажа го с олио, след това с подправки и сол, каквото ми хрумне, слагам в тенджерата 1 чаша бира или 50-50 с вода и пека, ако искам коричка махам на края капака ;) Вкусно ти пиле!

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

19 Май 2014, 15:15

Здравей! :)
Моята рецепта е да разполовиш пилето откъм гърдите, така, че да се получи пеперуда. С лек натиск с дланта се пречупва и средната кост. Поставя се с вътрешността надолу в подходяща широка намазана тавичката с масло и олио, никога само с едното. Овкусява се пилето от всички страни с черен пипер, сол и едно пилешко бульонче. поръсва се с малко червен пипер и се нареждат върху него бучици масло, които като се разтопят правят коричка за чудо и приказ... Налива се един пръст вода или бира и се пече на умерена температура, като от време на време се полива с бульона от тавата. Става по-бързо, по-лесно, по-вкусно и костите сами се разпадат от месцето. Да ти е сладко/солено/ :D и вкусно!

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

19 Май 2014, 15:40

Ако пилето е малко по-мазничко, много добре става във фурна, цялото посипано с морска сол. Пече се на 200 градуса за 30 минути, след това внимателно го почиствате от солта, обелвате кожата и приятно хапване. Става много сочно, при това...приятно сухичко и не прекалено мазно.

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

19 Май 2014, 19:54

в плик за печене е най-сочно без да е мазно!

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

20 Май 2014, 11:28

Абе чух от някъде за рецепта за пиле, в което има бутилка пълна с бира, ама не успях да разбера смисъла и начина на приготвяне, вие знаете ли за такава :roll:

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

06 Авг 2014, 21:27

Относно пилето с бирена бутилка : избирате средно голямо пиле, бройлер, не домашно. Овалвате го отвън и отвътре с пикантина. Една бирена бутилка се напълва с вода почти догоре, допълва се догоре с олио ( около 2-3 пръста). Пилето се нахлузва на биреното шише изправено, откъм "задника" докато се нахлузи хубаво на шишето. Така пилето на шише се поставя в дълбока съдинка, купичка или друг подходящ съд, в който сме пуснали и една глава лук, отрязана на 4. Пилето се поставя във фурната така, право, нахлузено на шишето и се пече 30-40 минути, докато се зачерви. Водата с олиото хубаво облива пилето постоянно докато се пече и става много сочно. За тази рецепта обаче е нужно фурната ви да е достатъчно голяма, та да събере правото пиле. Да ви е сладко!

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

07 Авг 2014, 09:12

de4inko написа:Относно пилето с бирена бутилка : избирате средно голямо пиле, бройлер, не домашно. Овалвате го отвън и отвътре с пикантина. Една бирена бутилка се напълва с вода почти догоре, допълва се догоре с олио ( около 2-3 пръста). Пилето се нахлузва на биреното шише изправено, откъм "задника" докато се нахлузи хубаво на шишето. Така пилето на шише се поставя в дълбока съдинка, купичка или друг подходящ съд, в който сме пуснали и една глава лук, отрязана на 4. Пилето се поставя във фурната така, право, нахлузено на шишето и се пече 30-40 минути, докато се зачерви. Водата с олиото хубаво облива пилето постоянно докато се пече и става много сочно. За тази рецепта обаче е нужно фурната ви да е достатъчно голяма, та да събере правото пиле. Да ви е сладко!

Добре де, въпрос...ще издържи ли шишето на високата температура и как така "облива" пилето - искате да кажете, кипи и по стените равномерно изпича от жегата вътрешността на пилето?

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

07 Авг 2014, 19:46

Изчиствам и измивам пилето, поръсвам със сол, черен пипер. Слагам го в тясна и по-висока тава или дълбоката част на йенска тенджера с бялото месо нагоре. Слагам парченца масло вътре и в свивките на кълките и крилата (около половин пакет). Наливам чаена чаша вода и малко олио в тавата. На около 250 градуса запичам докато се зачерви и обръщам да са запече и гърба и после отново откъм гърдите. В тавичката ще остане малко сок който е много вкусен и запазва пилето сочно.
Не печете в конвекторна фурна - изсушава.
Поднасям с гарнитура бял ориз, картфено пюре, зеленчуци на пара.
Да ви е сладко
П.С може и да се претопля, ако оставите месото в бульона.

Re: Цяло печено пиле – как се приготвя вкусно и сочно?

14 Авг 2014, 15:44

Sophia.G , точно така. И по този начин става и сочно. И не, бутилката няма да се спука от жегата, ще издържи. Нали в стъклени бутилки заваряваме сокове и др.
Добави отговор
Отиди на страница: