Пускаме си Дискавъри снощи и още с първото нещо ни махнаха главите – какво може да ви убие – мед или люта чушка?
Вие на какво бихте заложили, както повечето предполагам на люта чушка, но не, отговорът е мед.
Независимо от това дали е пастьоризиран или не, медът се събира от различни растения. В прашецът на някои от тях, например хибискуса се съдържат токсини, които да отблъскват вредители (явно различни от пчели насекоми), съответно при пастьоризацията (какъвто е и медът, който се произвежда в промишлеността), явно се разграждат токсините до по-безвредни вещества.
Но пък при пастьоризацията и филтрацията премахва разтвореният в меда пчелен прашец и прополис, също се унищожават полезните ензими и витамини намиращи се в него.
С две думи трябва да сте особено внимателни, когато хапвате непастьоризиран мед, а полза от пастьоризирания няма!
Всъщност пиша темата, освен информативно и за да попитам – знаете ли кои растения имат в прашеца си токсини, освен хибискуса, за да бъдем внимателни, когато купуваме мед?