Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот boriskarlov » 28 Авг 2011, 22:57

Нали знаете, че българите могат да надпият всяка нация, особено ако другата нация е навита да плаща почерпката? С алкохола по нашите земи се е водила дълга и упорита борба, ту е бил национална гордост, ту го забраняваха и заклеймяваха по времето на Андропов, че пречи на всичко и най-вече на социализма.
Каквото и да си кажем, модата да се пие никога не е ставала демоде в тези тесни географски граници и ако има нещо, което да е запазило нашия бит и култура, това са отчасти и напитките в Светата троица на алкохола – Вино, Ракия и Бира. Какво ли е станало с тях, в модерното и отричащо всичко старо общество на модерните българи?
Бирата си има своите трайни позиции, като питие за всеки ден. Появяват се модерни версии /тъмна, бяла, жива, безалкохолна/, но хората си търсят една и съща – „Бира”. Сравнително ниският ценови клас я прави подходяща за широк кръг социални прослойки, както и за ежедневна и постоянна употреба.
Далеч по-различно стои въпроса с ракията и виното, които имат реални шансове да се представят като питиетата на по-патриотично настроения хайлайф. Не бе далеч времето, когато всеки ВИП намираше за свое задължение и престиж да пусне своя марка вино или поне да залепи свои етикети на шишета вино или ракия, с което те демонстрираха престиж и вкус. За останалите остана дебненето на екзотични и скъпи марки и от двете, с които да запълнят домашните барчета, в очакване на честити и важни гости. Пък за народа, за когото винаги е било важно количеството, а не качеството, алкохолната индустрия предостави евтини no name брендове, които са често с цената на минералната вода.
Наистина ли няма нищо ново в чашата на българина? Наистина ли модерните българи залагат на трите напитки, на които са се наслаждавали и дедите им?
Ще трябва да споменем и за рязкото повишаване на интереса към абсента. Вероятно съвсем непознат на широките народни маси, сега почти всяко младежко парти се върти около събирането на 50 лева, които да отидат за шише „Абсент”, с който да се „разцепят”. Уви, тук свършва всяка прилика с парижката бохема. Ниската грамотност на децата ни им прави лоша шега – в България се продава ликьор с търговска марка на питие, което няма нищо общо с оригинала. И очакваните халюцинации и разцепвания просто не се случват, което не пречи пак да се съберат 50 лева за следващото парти, в надежда, че ще се появят.
Съвсем затихна и бума на енергийните напитки, на които някога също се възлагаха надежди за какво ли не тайно съдържание, което не е споменато на етикета. Амфетните глави боготворяха ту една, ту друга, докато не се появиха евтините български аналози с екзотични имена като Питбул, Дива Котка, Енерджикс, XES, които бързо станаха любими на учениците и детронираха от пиедестала оригиналните брендове.
Съвсем в дъното на класациите са мастиката, коняка, отчасти и водката, джина, класическите кръчмарски питиета на 80те. Вече никой не помни оригиналните пропорции на „облака”. Има явен отлив на интереса към тези уж традиционни напитки, които някога бяха гордост за страната ни.
Подобна е и съдбата на бозата. Някогашното сутрешно питие, чийто резлив вкус все още помним, стои плахо в тъмните ъгли на магазините и почти не се продава. Купуват го предимно в изблик на носталгия, а вкусът е вече захаринов и трайността е няколко месеца. Нищо общо с оригинала.
С неочакван интерес обаче може да се похвали минералната вода. Почти непродаваема до 80те, сега тя един от най-важните артикули на всеки магазин. Злите езици твърдят, че продаваната минерална вода в пъти прехвърля нормалния дебит на минералните извори от определени места на България, което не пречи бутилките с тази течност да са навсякъде. Лошата слава на чешмяната питейна вода си казва думата!
А какво ли да кажем за модерните безалкохолни? След първото официално навлизане на Кока Кола в България, тя като ураган успя да помете всички други марки и разновидности на социалната ни газираност. Лозина, Брезина, Алтай и Етър потънаха в небитието, удавени от океан от Кола Лайт. Дори и сега, 20 години по-късно, Кока Колата е навсякъде. Доста по-слаби постижения отбелязват конкурентите от Пепси, които даже вече се отказаха и да се рекламират. Навсякъде децата искат Кола и Кола да е! С известен успех покрай турнетата на Планета се ползват напитките на Дерби – Синя Слива, Кола с кафе и десетки други продукти на българското въображение, които смело копират един или друг западен оригинал. Но децата пак си искат Кола, а компромиса с българското е само временен. Не можете да подлъжете един Кола Манияк, нищо, че и двете са предпоставка за изключително нездравословен живот. Култовата лимонада е отдавна предмет на подигравки и стои покрита с прах по магазините.
Защо ли да не споменем и една нова мода сред по-заможните българи -зеленият чай. Класифициран като универсална панацея на куп болежки, зеленият чай от всички разновидности и разфасовки се лее по всякакъв повод, причинявайки трайни загуби на кафето. Да, класическото кафе бавно губи от първото си място. Причини? Куп различни, но най-важната, всеки иска да е различен.
Говорейки за популярни питиета , има едно, които успява да обедини и млади и стари и богати и бедни, защото то говори едни и същи думи на всеки от тях – богатство, успех, престиж, вкус. Ще познаете ли кое е то?
Без съмнение, това е доброто старо уиски. Наложено като култова марка , то успя да остане такава и след дълги и сериозни социални и финансови крушения, като гордо знаме над потъващ кораб. Не го подценявайте, то отваря врати и затваря усти. Да се употребява с мярка.
И какво се оказа, вкусът към питиетата на съвременните българи е почти идентичен с този на българите от старо време. Дали това е добро или тепърва българският пияч ще се отвори да пие пунш, грог, екзотични напитки от другата страна на света, това все още никой не може да ви каже. Със сигурност, докато писах това, успях да изпия няколко чаши студена вода. Да ми е сладко.
boriskarlov
 
Мнения: 125
Регистриран на: 03 Юли 2011, 22:06

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот Sofito » 19 Окт 2011, 22:03

Българите масово пият вино и ракия. Това си е класика. Особено домашно приготвените са супер :)
Sofito
 
Мнения: 53
Регистриран на: 18 Окт 2011, 21:57

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот Violetta » 19 Окт 2011, 22:15

Обожавам добро домашно вино и като се напия, правя чудеса.
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот valiart » 19 Окт 2011, 22:25

Обожавам червено вино, любимото ми е Мерло. А нали знаете, че си имаме наш български сорт червено вино - Маврут. Невероятнооо - IN VINO VERITAS ;)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот Violetta » 28 Окт 2011, 22:34

valiart написа:Обожавам червено вино, любимото ми е Мерло. А нали знаете, че си имаме наш български сорт червено вино - Маврут. Невероятнооо - IN VINO VERITAS ;)

И хубаво мезе - да не забравиш... :evil: :P
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот valiart » 28 Окт 2011, 22:45

И мезето, разбира се. Ама тука говорим за пиенето. Дай да отворим нова тема и за мезетата:) Да видим кой, какво, що?:))) Може и рецептички да разменим за домашни луканки :lol:
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот qproin » 29 Окт 2011, 09:27

Повечето българи пият каквото намерят, някои дори спирт. Но се радвам, че все още има ценители на наистина хубавите напитки. Ако е вино да е червено казвам аз,но да си призная от 4 години не пия и май ми е добре.
qproin
 
Мнения: 669
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот valiart » 29 Окт 2011, 12:36

По чаша червено вино вечер, не е никак зле - повярвай ми! ;) А е и здравословно:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот Пума » 29 Окт 2011, 13:27

Разбира се, че ракия, как какво :) Хайде наздраве!!!
Пума
 
Мнения: 159
Регистриран на: 22 Юли 2011, 20:41

Re: Какво пият българите? Да се пие с усмивка...

Мнениеот ogi-smile » 04 Фев 2012, 12:56

Българите пият всичко. По важното според мен е да е с мярка, за да не вреди...Например:
1-2 бири, или половин бутилка вино дневно, се счита за неувреждащо пиене. Разбира се, ако съответният индивид е в състояние да разгради това количество алкохол до следващия ден.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Следваща

Назад към Хоби и развлечения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта