Кои са най-безвредните съдове за готвене?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот lini_leni » 07 Окт 2013, 12:52

След като е доказано вредното влияние на т.нар. електрически тенджери, следващите по популярност в ежедневието ни са тефлоновите съдове.

Има много и различна информация относно тях, най-вече опасността, разбирам, е от наранената им повърхност, но има различни мнения относно това дали при приготвянето на храната се отделят вредни вещества или опасността е от това да не се отрони парченце от самото покритие и по този начин да попадне в организма ни. :oops:

На много места пуснаха съдове с керамично покритие, които са на доста сносна цена и ми изглеждат най-безопасно, единственото, което ме притеснява може би е това, че големи супермаркети предлагат керамични съдове на цена около 20 лева, дали биха били качествени? :roll:
lini_leni
 
Мнения: 447
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот bojo_kolev » 11 Окт 2013, 13:50

Да, и ние си взехме от тези керамичните, евтините, до сега нищо не ги е сполетяло, а жена ми готви непрекъснато в тях. И аз мисля, че са възможно най-безвредните, какво могат да отделят - нищо!
bojo_kolev
 
Мнения: 236
Регистриран на: 01 Окт 2013, 12:35

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот lamski » 14 Ное 2013, 13:01

Правете разлика между "незалепващо покритие" и тефлон. Тефлона е канцарогенен и вече дори Тефал не го използва в продуктите си!
lamski
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:16

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот M.Tasheva » 14 Ное 2013, 13:07

lamski написа:Правете разлика между "незалепващо покритие" и тефлон. Тефлона е канцарогенен и вече дори Тефал не го използва в продуктите си!

А незалепващото покритие, не е ли именно тефлоново? Защо преди време тръбяха колко са хубави тефлоновите съдове и на Тефал, и на други марки, когато са токсични? Не разбрах, съжалявам! :roll:
M.Tasheva
 
Мнения: 363
Регистриран на: 21 Окт 2013, 13:55

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот lamski » 14 Ное 2013, 20:05

Тефлона е вид пластмаса - PTFE, която скорошни изследвания показаха че отделя токсини (PFOA) които могат дори да убият канарче ако клетката му е близо до котлона. Тефлона беше толкова популярен че стана синоним на незалепващо покрите, като френския ключ и ксерокса. Съвременните незалепващи покрития се базират на някакъв вид керамика, а коя е най-добра е спорен въпрос.
lamski
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:16

Кои са най-безвредните съдове за готвене?

Мнениеот draga.mihova » 09 Юни 2014, 19:24

Време е за подмяна на съдовете, в които готвим вкъщи, скоро бяхме купували, но никак не съм доволна. :(

Предполагам, че повечето са наясно, че тефлоновите съдове могат да бъдат опасни :!: , а последният път, в който купих и не знаех това не останах въобще доволна. Покритието пада лесно, почистването става трудно, а и в последствие става вредно използването им.

Иска ми се да си купя възможно най-безвредните съдове за готвене, съответно и лесни за почистване, гледах някакви машини за готвене на пара и не само, за различни безвредни начини на готвене, но не мисля, че са особено практични, като се има предвид моята малка кухня. :oops:
В какви съдове готвите вие, и кой е най-безвредния материал за съдове, според вас?
draga.mihova
 
Мнения: 203
Регистриран на: 10 Дек 2013, 12:24

Re: Кои са най-безвредните съдове за готвене?

Мнениеот Мади Ранчева » 09 Юни 2014, 19:28

Аз предпочитам йенското стъкло, ако ще ползваш тавички, най-добре такива, има сега и съдове с керамично покритие, но нито за йенските съдове, нито за керамичните можеш да си сигурна, че са наистина такива, за съжаление :?
Мади Ранчева
 
Мнения: 213
Регистриран на: 21 Яну 2014, 12:37

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот Kaya » 10 Фев 2015, 11:57

Мен много ме съмнява, че има голяма тайна и здравина в керамичните съдове, дори се опасявам, че може и да не са чак толкова полезни и здравословни. А сега се чудя, има едни, които са с каменно покритие, за тях какво мислите?
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2538
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот Elica » 11 Фев 2015, 14:13

А как познавате дали някой съд е качествен, керамичното покритие със сигурност е от значение при цен ана тигана 30 и цена 90лв?
Аватар
Elica
 
Мнения: 1576
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Опасностите при готвене в различните съдове

Мнениеот silver933 » 11 Фев 2015, 18:08

И аз съм взел керамични съдове у нас, не намирам разлика в храната, така че няма как да кажа дали е по-полезна или не.
Аватар
silver933
 
Мнения: 1924
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта