Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот m.vulev » 10 Юли 2014, 13:05

Замислих се, че след сватбата предполагам, че приятелката ми трябва да си смени личната карта, шофьорската книжка, международния паспорт, нещо друго забравям ли? :?

Главно въпросът ми е какъв е срока за подмяна на всички тези документи след сключването на брак, както и дали се заплащат, както при подмяната на лична карта или шофьорска книжка. А дали ако изтече срока се налагат някакви глоби и колко би струвала една пресрочена смяна, например?

Другото, което ме интересува е дали аз трябва също да подменя документи, след сключването на брак, до колкото се сещам никъде не пише с какъв статус съм бил, за да трябва да подменям нещо, нали?
m.vulev
 
Мнения: 182
Регистриран на: 16 Дек 2013, 13:11

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот draga.mihova » 10 Юли 2014, 13:09

Трябва да провериш единствено на работното ти място как стоят нещата с документите, иначе тези от сорта на ЛК, ШК не мисля, че има нужда да се подменят. Ако не се лъжа съпругата ти трябва да отиде до месец да подаде заявление за нова карта с новите си данни и всички, които си изброил, да ти кажа и аз не се сещам за други, за да ти допълня, апък глобата е от сорта на 20 лева ;)
draga.mihova
 
Мнения: 226
Регистриран на: 10 Дек 2013, 12:24

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот xrisy_vd » 11 Юли 2014, 10:37

Когато аз се омъжих, тъй като взех фамилията на съпруга ми, трябваше да си сменя документите. Първо смених личната карта, всичко се плаща и тъй като за нов комплект документи трябваше да отделя около 80лв. реших едно по едно. Паспорта не го подмених и ми го анулираха, трябваше да занеса паспорта в районното, за да ми дадат личната карта. Отделно ме питаха дали съм си сменила шофьорската книжка и ме накараха да подпиша декларация, че съм уведомена че до месец трябва да сменя и нея. В личните документи пише 3 имена и адрес, ако има промяна в личните данни, документите трябва да се сменят. Глоби не съм плащала и не знам какви са, защото направих всичко в срок. Отделно ходих в банката в която имам сметка и приложих копие на акта за сключен граждански брак, попълних няколко заявления за смяна на имена и адрес. И отделно в пенсионно осигурителното дружество в което ми е фонда за втора пенсия също трябваше да декларирам смяна на фамилия и адрес. Общо взето навсякъде където приятелката ти се води със стара фамилия и адрес, със стари лични данни, трябва да подаде актуална информация. За теб освен, ако не вземеш фамилията на приятелката си ти се спестяват тези обикаляния. Надявам се да съм била полезна.
xrisy_vd
 
Мнения: 70
Регистриран на: 04 Мар 2014, 15:11

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот viking » 11 Юли 2014, 11:03

xrisy_vd написа:Когато аз се омъжих, тъй като взех фамилията на съпруга ми, трябваше да си сменя документите. Първо смених личната карта, всичко се плаща и тъй като за нов комплект документи трябваше да отделя около 80лв. реших едно по едно. Паспорта не го подмених и ми го анулираха, трябваше да занеса паспорта в районното, за да ми дадат личната карта. Отделно ме питаха дали съм си сменила шофьорската книжка и ме накараха да подпиша декларация, че съм уведомена че до месец трябва да сменя и нея. В личните документи пише 3 имена и адрес, ако има промяна в личните данни, документите трябва да се сменят. Глоби не съм плащала и не знам какви са, защото направих всичко в срок. Отделно ходих в банката в която имам сметка и приложих копие на акта за сключен граждански брак, попълних няколко заявления за смяна на имена и адрес. И отделно в пенсионно осигурителното дружество в което ми е фонда за втора пенсия също трябваше да декларирам смяна на фамилия и адрес. Общо взето навсякъде където приятелката ти се води със стара фамилия и адрес, със стари лични данни, трябва да подаде актуална информация. За теб освен, ако не вземеш фамилията на приятелката си ти се спестяват тези обикаляния. Надявам се да съм била полезна.

Лелееее... това е пълен ужас :o :o :o :o :o :o :o :o абе и аз да попитам, как се сменя постоянен адрес, трябва ли да се представи някакъв документ за собственост. Жена ми още се води на адреса на родителите си по ЛК, а апартаментът е на мое име, за да си смени адреса, трябва ли апартаментът да е на името на двамата в такъв случай :roll: ох малко се оплетох в питането, ама се надявам да сте ме разбрали
viking
 
Мнения: 243
Регистриран на: 27 Май 2014, 10:29

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот xrisy_vd » 11 Юли 2014, 11:40

Разбрах те :) провери във вашата община какъв е закона, аз водих собственика на апартамента в който живея (свекъра ми) предстояха избори и бяха приели закон с който само с нотариален акт да си смениш постоянния адрес, заради изборния туризъм тогава. Не е нужно апартамента да е на двамата, вероятно ще се иска само документ за собственост, а може и вече да не искат,аз сменях документи преди 3 години. По принцип след 5-тата година след сключване на граждански брак собствеността става обща(освен ако няма предбрачен договор) без значение на кой се води имуществото.
Колкото до документите за един ден става всичко, просто трябва да знаете къде да ходите. И си пригответе 1-2 копия на удостоверението за брак.
xrisy_vd
 
Мнения: 70
Регистриран на: 04 Мар 2014, 15:11

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот viking » 11 Юли 2014, 12:23

xrisy_vd написа:Разбрах те :) провери във вашата община какъв е закона, аз водих собственика на апартамента в който живея (свекъра ми) предстояха избори и бяха приели закон с който само с нотариален акт да си смениш постоянния адрес, заради изборния туризъм тогава. Не е нужно апартамента да е на двамата, вероятно ще се иска само документ за собственост, а може и вече да не искат,аз сменях документи преди 3 години. По принцип след 5-тата година след сключване на граждански брак собствеността става обща(освен ако няма предбрачен договор) без значение на кой се води имуществото.
Колкото до документите за един ден става всичко, просто трябва да знаете къде да ходите. И си пригответе 1-2 копия на удостоверението за брак.

Ехее... наистина ли е имало такива мерки :shock: :lol: :lol: и не знаех, че има такива закони по общини, е ние сме женени от 3 години без малко, така че за по-сигурно ще й кажа да изчака ;)
А като стана по-горе въпрос за глобите, да кажа, че не сме от изрядните и беше закъсняла с някакъв срок, та й сложиха минималната глоба от 20 лева ;)
viking
 
Мнения: 243
Регистриран на: 27 Май 2014, 10:29

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот xrisy_vd » 11 Юли 2014, 13:40

За закона едва ли е бил само за нашия град, силно се съмнявам да е така и не го твърдя. Мисълта ми беше, че там където издават удостоверения за постоянен адрес ще дадат най- точна информация (в Бургас се издават от общината). По принцип е добре да се сменят документите на време, иначе сами си създаваме главоболия. В работата си често срещам проблеми с разминаване на личните данни, вярвайте ми никак не им става приятно на хората като им кажа, че трябва да изкарат още документи за да докажат, че са себе си. На всички вас желая да нямате такива проблеми ;)
xrisy_vd
 
Мнения: 70
Регистриран на: 04 Мар 2014, 15:11

Re: Въпрос за подмяна на документи след сключване на брак

Мнениеот Kaya » 18 Май 2017, 11:47

Всичко трябва да се подмени, скоро бяхме на сватба (през април), булката смени всички документи в срок, защото е много разсеяна, ми се наложи да ходя с нея. Обиколихме банките, в общината се подава заявление, ако ще се подменя адреса, там искат да се яви собственика, за да потвърди, че там живее човека. С този документ се пускат новите лични карти, както и шофьорската книжка. Ако има застраховки също трябва да уведоми, тя е собственик на фирма, та и до данъчното ходи, за да каже за промяната в имената си.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52


Назад към Социални дейности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта