Винаги ли малка матка означава, че е недоразвита?

Винаги ли малка матка означава, че е недоразвита?

Мнениеот niya_mazova » 11 Юли 2014, 11:49

Вчера ходих за пореден път на гинеколог, понеже реших, че е време да го сменя. Гледа ме, гледа ме и ми каза, че имам малка, но хубава матка, затова предположи, че ми е трудно да забременея, но тогава въобще не се сетих, че малката матка означава недоразвита и това може да ми създаде проблеми не само със зачеването, но и с износването на дете.

Тогава за момент ме успокои думата хубава и не попитах какво искаше да каже с това - малка матка. По-късно, когато се прибрах прочетох в интернет някои мнения и оплаквания, но за по-сигурно пиша и тук.
Та се чудех дали всяка малка матка, означава, че е недоразвита и ако успея да забременея, дали ще мога и да си износя спокойно детето?
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Винаги ли малка матка означава, че е недоразвита?

Мнениеот Bambaa » 11 Юли 2014, 11:56

Най-добре е да отидеш за трето мнение, според мен. Сестра ми я мотаха така 3 години и след втората неуспешна бременност й казаха, че има малка матка и слаба матка, затова не може да износи плода, казаха й, че след 6, 7, 8 подобни аборта може и да успее да си задържи детенцето. В никакъв случай не искам да плаша, просто нея знам, че първоначално й казаха, че има двурога матка, след това още куп плашещи диагнози, докато не откриха това
Аватар
Bambaa
 
Мнения: 590
Регистриран на: 30 Апр 2014, 16:28

Re: Винаги ли малка матка означава, че е недоразвита?

Мнениеот FramarLekari » 10 Авг 2014, 15:40

Здравейте, niya_mazova!

Въпреки че няма точна дефиниция за "малка матка", определението се използва за матка, която е с около 25 % по-малка от средните стойности на размера на матката - 7,5 см дължина, 5 см ширина и 2,5 см дълбочина. Симптомите могат да включват нередовен цикъл и / или коремна болка. Много жени нямат никакви оплаквания. В повечето случаи не създава проблеми за забременяване и успешна бременност.

Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с акушерство и гинекология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта