Предпазване от остеопороза, какво можем да правим?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Предпазване от остеопороза, какво можем да правим?

Мнениеот sofi_black » 29 Юли 2014, 15:04

Здравейте!
Майка ми в момента се намира във възраст, в която е време да започне да се замисля за това как да се предпази от остеопорозата, преди да е станала факт. Истината обаче е, че е много безотговорна към здравето си, а и напоследък я сполетяха доста неприятности накуп и е станала още по-безотговорна.

Искам да попитам какви са ефикасните начини за предпазване от остеопороза, които мога по някакъв начин да й направя навик, без да разбере :? тъй като колкото повече се старае човек едно нещо да му стане навик, толкова повече забравя за него ли поне нейния случай е такъв ;)
Дали е възможно чрез храна да се предпази от остеопороза чрез определен начин на хранене или с хранителни добавки :?
sofi_black
 
Мнения: 488
Регистриран на: 05 Ное 2013, 14:39

Re: Предпазване от остеопороза, какво можем да правим?

Мнениеот Коцева » 29 Юли 2014, 15:10

Чувала съм, че чаша червено вино предпазва, както от рак на гърдата, така и от остеопороза, но не знам дали може да се вярва на това :? това се смята и за бирата и защитните й свойства от остеопороза, но отново не знам до колко работи :?
Коцева
 
Мнения: 213
Регистриран на: 04 Фев 2014, 17:36

Re: Предпазване от остеопороза, какво можем да правим?

Мнениеот FramarLekari » 11 Авг 2014, 12:48

Здравейте, sofi_black!

Превенцията на остеопорозата включва избягване или предотвратяване на рисковите фактори за развитие на остеопороза, които са потенциално променливи.
Подробна информация за рисковите фактори, свързани с появата на остеопороза, може да прочетете тук:
Рискови фактори за остеопороза


Основно профилактиката на остеопорозата се състои в промяна на начина на живот и хранене.

Здравословно балансираната диета предпазва не само от остеопороза, но и от други значими медицински състояния, като сърдечно-съдови заболявания. Калцият е важен за поддържането на здравето на костите. Храни, богати на калций, са: нискомаслени млечни продукти, зелени листни зеленчуци, риба, калций обогатени зърнени храни. Витамин D е необходим на организма за абсорбиране на калция. Много хора получават адекватни количества витамин D от слънчевата светлина, но това невинаги е достатъчно. Витамин D се намира в яйца, мляко, мазна риба. Ако приемът на калций и витамин D е недостатъчен, могат да се приемат допълнително добавки с тези вещества.

Промените в начина на живот включват редовна физическа активност, въздържание от тютюнопушене и ограничаване на приема на алкохол. Редовните упражнения са от съществено значение за превенцията на остеопорозата. Те са особено важни за подобряване на плътността и здравината на костите, укрепване на мускулите, сухожилията и ставите, както и за поддържане на здравословно тегло.

Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта