Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

22 Авг 2014, 16:05

Скоро реших да готвя при един приятел, който е готвач! Може и грешка да е било, но поне научих достатъчно, за да ви се похваля тука :D :D

Докато правих сала ме санкционира няколко пъти :D Първо разбрах, че за да стане наистина вкусна една салата трябва да я правиш в стъклен или порцеланов съд, понеже металните бързо се окисляват и вкусът на салатите се променя.
salad-bar-cropped.jpg
salad-bar-cropped.jpg (35.78 KiB) Прегледано 660 пъти
На следващата ми стъпка - нарязването, също бях в грешка, разбрах, че зеленчуците трябва да се режат спрямо плътността им, съответно, ряпа, цвекло, моркови се режат на съвсем ситно, краставици и домати средно, а марулята може да бъде накъсана! ;)

Ще се радвам да споделите още от тънкостите за приготвянето на вкусни салати, а аз обещавам да продължа да готвя на готвача, за да прихвана това-онова и обещавам да споделям!

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

22 Авг 2014, 16:10

Ами чувала съм, например, за салатите, които са с картофи или други зеленчуци, които се варят, че никога не трябва да се смесват, докато са топли с другите съставки на салатата, понеже се разваляло по-бързо иии естествено много е важен ножът :!: когато режа домати или такива сочни плодове и зеленчуци, никога не използвам назъбен нож, понеже колкото и да е остър, сокът изтича в по-голямо количество, от колко, когато режеш с грапав :idea:

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

26 Ное 2014, 10:43

MollyDolly написа:Ами чувала съм, например, за салатите, които са с картофи или други зеленчуци, които се варят, че никога не трябва да се смесват, докато са топли с другите съставки на салатата, понеже се разваляло по-бързо иии естествено много е важен ножът :!: когато режа домати или такива сочни плодове и зеленчуци, никога не използвам назъбен нож, понеже колкото и да е остър, сокът изтича в по-голямо количество, от колко, когато режеш с грапав :idea:


Каква е разликата между грапав и назъбен нож? :D Аз пък точно за домати използвам назъбен, защото най-лесно изрязва ципата отвън, докато обикновен гладък нож има доста да стържа, докато я пробия. :roll:

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

05 Дек 2014, 12:33

и аз знам, че не трябва да се допира ножът до марулята, аз обаче не усещам разлика от накъсана и нарязана маруля. :mrgreen: Друго, за което се сещам е редът по който овкусяваме - най-напред сол, после оцет (лимон или каквото там си ползваме) и накрая мазнината - олио или зехтин :)

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

04 Яну 2015, 13:39

Според мен тайната на салатата е в дресинга :)

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

04 Яну 2015, 14:29

Malina написа:Според мен тайната на салатата е в дресинга :)

Така е, основното е в овкусяването, но и самите зеленчуци е хубаво да бъдат качествени и вкусни, иначе не знам кой зеленчук с какъв нож трябва да се реже, май само за марулята знам, че е хубаво да бъде накъсана. А що се отнася до кореноплодните, мисля, че се настъргват, защото иначе са твърди за хапване. :roll:

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

05 Яну 2015, 12:38

За да е вкусна една салата трябва да бъде много богата на вкусове, аз обичам да си слагам маслини в салатата :)

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

05 Яну 2015, 14:39

Е мисля, че е ясно защо зеленчуците се режат според плътността им, защото ако можеш да сдъвчеш на две на три марулята, то не можеш да лапнеш голямо парче цвекло да речем, нали ще се задушиш най-вероятно. :mrgreen:
За ножовете не съм особено съгласен, че са от значение, по-скоро качеството им отколкото формата им.

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

05 Яну 2015, 16:52

Салатите ги правя с повече подправки, не използвам само традиционните сол, оцет и олио, а слагам и свежи подправки, сушени чушки понякога, правя различен дресинг, но най ги обичам само с лимон. :)

Re: Тънкости при приготвянето на наистина вкусни салати – можете ли да допълните?

05 Яну 2015, 17:06

Мда съгласна съм, че маслините подхождат на много от салатите, да не кажа на всички, но пък плътността на салатата, като вкус смятам, че идва от млечния дресинг или поне сега съм си паднала по такъв :D
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3