Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Най - горещите теми от сферата на здравеопазването.

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот Yunona » 31 Авг 2016, 16:21

fawla написа:Друг е въпросът защо в България, при тази уж добра система, има толкова боледуващи..


Много интересен въпрос. Мисля, че отговорът е комплексен: преди всичко, българинът няма здравна култура. Не ходи редовно на профилактични прегледи. Посещава лекар, само ако нещо го боли, и то силно. В резултат на това често диагнозата се поставя в напреднал стадий на заболяването. Като че ли не осъзнаваме все още, че нашето здраве не е само личен въпрос. То е и отговорност към семейството и към компанията, в която работим. Много хора разчитат на нас, затова трябва да се грижим за здравето и добрата си форма.
Второто е в липсата на санкции - в много страни, ако не ходиш на профилактични прегледи, губиш здравноосигурителните си права, независимо че редовно плащаш вноските си. Тук нямаме такива глоби. Ако имахме, и личните лекари, и ние самите щяхме да сме по-отговорни.
И последно - не съм запозната с точни статистически данни за България, но се ужасих от потреблението на памперси за възрастни в някои западноевропейски страни. Оказва се, че богатото, сито хранене никак не е гаранция за здраве. Тъкмо напротив.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот Alex_mor » 31 Авг 2016, 16:26

МИ с годините ставаме все по-болни, това е истината, но да, говореше се, че ще има някакви санкции при липсващи профилактични прегледи. От друга страна, какво толкова ти помага, онзи ден отивам да ми изследват кръвната захар, завишена е и доктора ми вика абе не яж повече от 2 бонбона, викам докторе аз сладко не ям "а, добре" и чао.. :roll:
Alex_mor
 
Мнения: 390
Регистриран на: 18 Юни 2015, 09:39

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот pravilno » 01 Сеп 2016, 12:17

Мисля, че имаше някаква парична глоба, ако не отидеш на профилактичен преглед, но не знам да има глобени. За мен повече се набляга на търговските отношения между болници, в частност лекари и пациенти, отколкото на профилактика, качествено обслужване и лекуване. Не знам как се получи това нещо.
pravilno
 
Мнения: 508
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:46

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот fawla » 02 Ное 2016, 13:59

pravilno написа:Мисля, че имаше някаква парична глоба, ако не отидеш на профилактичен преглед, но не знам да има глобени. За мен повече се набляга на търговските отношения между болници, в частност лекари и пациенти, отколкото на профилактика, качествено обслужване и лекуване. Не знам как се получи това нещо.

Лекарите фиктивно си вписват толкова много прегледи, че не остава възможност да не си бил на необходимата профилактика. А и той прпофилактичния преглед е следния - мери се кръвното и килограмите, обиколката на талията и това е. Евентуално може да се пусне направление за кръвна захар и толкова. Не знам този преглед как повлиява на здравето ти и как ти открива евентуални проблеми.
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот pitanka » 02 Ное 2016, 14:18

Никак не оказва влияние на здравето, профилактичен разбирам кръвни изследвания, ЕКГ, урина минимум. Като плащаме, да е както трябва. Тези, които не плащат осигуровки и си плащат за всичко дали получават нужното обслужване? Съмнявам се.
pitanka
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Юли 2016, 15:40

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот Snejna » 03 Ное 2016, 17:00

pitanka написа:Никак не оказва влияние на здравето, профилактичен разбирам кръвни изследвания, ЕКГ, урина минимум. Като плащаме, да е както трябва. Тези, които не плащат осигуровки и си плащат за всичко дали получават нужното обслужване? Съмнявам се.

Защо да не получват нужното обслужване, според теб като отидеш на лекаря ти личния, или да си пуснеш кръвни изследвания в лаборатория, като те видят, че не си здравно осигурен ти се сменят и не ти правят изследванията ли...
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Предишна

Назад към Здравна политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта