Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

06 Окт 2014, 13:14

За този сезон за втори път ми се случва да купувам зеле и резултатът е един и същ - изглежда добре, но всъщност зелето е твърдо, сухо, все едно дъвчеш трески :(
Не зная дали тази година заради валежите всичкото зеле е такова, въпреки че и предни години ми се е падало такова, но по-често съм взимала сочно и вкусно зеле! :?

Предполагам, че има начин, по който може да се разпознава най-сочното и вкусно зеле на пазара, но тази технология още не съм я усвоила, не зная и как да разпознавам дали е станало такова, каквото виждам без химикали, предполагам, че има трик и за разпознаването на това :?

Кажете ми как избирате най-сочното зеле, например моментално бих взела подобна зелка
Cabbage.jpg
Cabbage.jpg (9.74 KiB) Прегледано 1821 пъти
просто, защото ми изглежда много апетитна, но каква ще е всъщност, според вас? :?

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

06 Окт 2014, 13:18

Вярно, че и аз съм попадала на такива сухи зелки, но тази година още не съм купувала, за да ти кажа дали са си така. Знам, че добре да се гледа кочана, трябва да е бял и твърд, здрав, но се съмнявам това да е вид гаранция за сочно и вкусно зеле :? по-скоро трябва да е тежка зелката илии не знам :roll:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

28 Ное 2014, 17:24

Всъщност зелето, което се смята за хубаво трябва да бъде твърдо, когато се натисне да не се хлътва почти и да не се усеща луфт. От друга страна това, което виждам горе на снимката е точно обратното :mrgreen:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

08 Дек 2014, 16:00

Lollipop написа:Всъщност зелето, което се смята за хубаво трябва да бъде твърдо, когато се натисне да не се хлътва почти и да не се усеща луфт. От друга страна това, което виждам горе на снимката е точно обратното :mrgreen:

Ти си като земеделка, но това е истината, че хубавото зеле е твърдо, дали ще е сочно, дали ще люти зависи от сорта и това няма как да се разпознае на пазара. :roll:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

14 Юли 2015, 08:22

Mon_ton написа:
Lollipop написа:Всъщност зелето, което се смята за хубаво трябва да бъде твърдо, когато се натисне да не се хлътва почти и да не се усеща луфт. От друга страна това, което виждам горе на снимката е точно обратното :mrgreen:

Ти си като земеделка, но това е истината, че хубавото зеле е твърдо, дали ще е сочно, дали ще люти зависи от сорта и това няма как да се разпознае на пазара. :roll:

Гледала съм от баба, не че разпознавам по друго. И на мен напоследък зелето винаги ми люти, не знам каква е причината.

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

14 Юли 2015, 09:36

Никога не съм го избирал, гледам по размер: "тва ще влезе в тенджерата, тва не" и тъй го купувам. :lol:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

14 Юли 2015, 09:48

Lollipop написа:
Mon_ton написа:
Lollipop написа:Всъщност зелето, което се смята за хубаво трябва да бъде твърдо, когато се натисне да не се хлътва почти и да не се усеща луфт. От друга страна това, което виждам горе на снимката е точно обратното :mrgreen:

Ти си като земеделка, но това е истината, че хубавото зеле е твърдо, дали ще е сочно, дали ще люти зависи от сорта и това няма как да се разпознае на пазара. :roll:

Гледала съм от баба, не че разпознавам по друго. И на мен напоследък зелето винаги ми люти, не знам каква е причината.

Да, кочана винаги ми е бил доста по-лют, но не зная дали зависи от сорта или все си е така. А така и не се научих да разпознавам зелето, малко на посоки, а и не съм убедена, че може да стане това :roll:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

14 Юли 2015, 13:39

Бабите на село си го познават, щото те си го садят. :) Скоро ядох едно зеле, на което не само кочана беше лют ами и самите листа, трябавше да го сготвя, по принцип го обичам сурово и гледам акто го купувам да е с чисти листа и твърдо :Р

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

14 Юли 2015, 14:38

Никога не съм го избирал, само гледам да не са му грозни листата и кочана да не е покафенял. :mrgreen:

Re: Как избирате най-сочното и вкусно зеле?

15 Юли 2015, 12:06

аз гледам първо да е българско и да е по-малко, а не някоя огромна китайска зелка.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2