Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Търся рецепта за домашна боза – можете ли да ми помогнете?

16 Окт 2014, 13:52

Спомням си навремето, когато баба правеше боза, беше невероятно! :idea: :idea: Вярно, че беше стотинки купешката боза, а беше и истинска, не като днешната, но баба държеше да ни направи от нейната! :)

Преди няколко месеца се бях сетила затова време и се чудех дали мога отново да направя като бозата баба? :? Лошото е, че не зная рецептата, затова й търся такава, а не ми се купува от бозата с аспартам, а досега не съм виждала боза със захар, всички са с подсладители!
boza.JPG
boza.JPG (20.32 KiB) Прегледано 3852 пъти
Надявам се някой да е записал рецептата на неговата баба за боза и да ми помогне да я направя такава, каквато ние пиехме едно време! :!:

Re: Търся рецепта за домашна боза – можете ли да ми помогнете?

16 Окт 2014, 13:57

и аз си спомням ясно това време, лошото е, че сме били на такъв акъл и го приемахме за даденост, а не беше даденост, когато започнаха да стават промените, пък тийнове кой ще се сети, че след още 10 години нещата толкова ще се променят! За съжаление, не помня дори майка ми някога да е правила боза и да е имала рецептата :(

03 Дек 2014, 10:10

Никога не съм опитвала домашна боза! И аз съм любопитна как ли се прави :))

10 Дек 2014, 13:17

Някой да извади една рецепта, аз съм любопитна как се прави! :)

19 Юли 2015, 09:19

У нас всички луднаха по бозата не знам от къде им хрумна тая любов, но кой какво прави у нас се купува боза, та вече спешно си търся рецепта! :mrgreen:

23 Юли 2015, 11:44

Аз правя често домашна боза у нас много я обичаме всички:
1 ч.л захар, 1 ч.ч. вода и 2 с.л. брашно от просо - това е за закваската. Разбъркваме и я оставяме да ферментира ден-два. Но в това топло време и ден е достатъчен.
За бозата трябват: 2 ч. ч. брашно от просо
2 ч. ч. кафява захар
около 4-5л. вода (аз правя в такова количество, може да намалите всичко на половина)
Запичате брашното в сух тиган и разбърквате често. :)
Когато се запече, охлаждам и слагам част от водата, бъркам докато стане еднородна смес, добавям захарта и останалата част от водата. Оставям да ври 10-12 минути. ;)
Когато изстине слагам закваската, оставям в хладилника и след ден-два имаме боза :)

23 Юли 2015, 15:57

Имам рецепта и често правя на моите внучки, но ще трябва довечера да я намеря и утре ще я напиша, защото не си спомням точно пропорциите. Тук четох, че се прави с брашно от просо. Аз я правя с бяло брашно и вместо закваска слагам 1 малка боза. Но с точвост - утре.

23 Юли 2015, 16:04

Не съм опитвал домашна боза, предполагам че е вкусна, мисля да пробвам и аз ще чакам и по-лесната рецепта. :)

23 Юли 2015, 16:46

r_veni написа:Имам рецепта и често правя на моите внучки, но ще трябва довечера да я намеря и утре ще я напиша, защото не си спомням точно пропорциите. Тук четох, че се прави с брашно от просо. Аз я правя с бяло брашно и вместо закваска слагам 1 малка боза. Но с точвост - утре.

Звучи лесно, от години не съм пила домашна боза, имах една рецепта, приличаше на тази, но съм я загубила някъде, ще чакам, ставаше много вкусна!

23 Юли 2015, 16:57

Едно време съм пил домашна боза, ама тогава и от магазина беше друга!
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2