gomez123 написа:Всъщност задължително ли е да се слага и друго брашно или може и само с такова от лимец и какъв вкус има?
Какъв вкус да има? На хубав пълнозърнест хляб
Лимецът всъщност е жито, изконното хубаво българско жито, което са сяли дедите ни. Елин Пелин има доста приятни еротични стихове за случващото се между селските младежи и девойки "у лимецО" Към 50-те години на 20-ти век лимецът е изместен от новата хибридна пшеница, защото тя дава по-високи добиви и съдържа повече глутен, т.е. хлябът е по-пухкав. Именно затова е и доста вредна...
Спокойно си правете хляб само от пълнозърсто брашно от лимец. Ако желаете, заменяйте 30-50 процента от него с типово брашно (за да е по-лек хлябът, ако не сте свикнали с вкуса на изцяло пълнозърнестия). Семки и ядки също са добре дошли (аз слагам 5-10 процента от теглото на брашното, не повече)