Съвети от отопляващите се на дърва?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Съвети от отопляващите се на дърва?

Мнениеот LEILA » 20 Окт 2014, 12:05

За първа години ще се отопляваме на дърва. Лятото купихме голяма камина, прокарахме водна риза из къщата и съм много доволна от това, което се получи като краен резултат. 8-) :)

Работата е там, че все още нямаме достатъчно дърва, с които да се отопляваме през зимата. :oops: Мъжът ми купи няколко кубика, за да пробваме как ще е и до този момент сме палили няколко пъти камината, а когато гори вкъщи е прекрасно - топло и уютно!
Но май дървата, които е купил мъжът ми не са от най-икономичните, изглежда да горят добре, но камината ги гълта като бонбони :D :D
fire.jpg
fire.jpg (85.59 KiB) Прегледано 4391 пъти
Не разбирам много, а мъжът ми няма много време, за да потърси повече информация и от къде могат да се намерят по-икономични дърва за отопление, затова ми се иска да ми дадете повече съвети :!:

Ще съм много благодарна, ако споделите какви дърва купувате, горе-долу колко тона или кубика, какво помещение отоплявате и каквито още съвети се сетите! :) :) :)
LEILA

Re: Съвети от отопляващите се на дърва?

Мнениеот Bambaa » 20 Окт 2014, 12:10

Родителите ми преди време се отопляват на дърва, когато и аз живеех при тях и казано честно това е един от най-добрите начини и същевременно най-трудоемък и студен, докато не запалиш камината де :D :D Предполагам сме купували около 5 кубика дърва, но ние не стояхме постоянно вкъщи, може и повече, може и по-малко, ориентировъчно е около толкова, а за калоричността на различните дърва, нищо не мога да кажа :?
Аватар
Bambaa

Мнениеот denimeni » 20 Окт 2014, 14:34

Здравейте от 6 години се отопляваме по този начин. Живеем в краен апартамент от 83кв.м. Ежегодно горим около 10 тона дърва Подчертавам ТОНА не кубика. Удобството е че е топло навсякъде у дома и топлим водата на 100 литров бойлер в банята, но не постоянно, а само следобед, неудобството е носенето на дърва и мизерията която става. Важно е да се знае колко голяма е камината, т.е. киловата?
denimeni

Мнениеот stefan.golchev » 20 Окт 2014, 21:58

здравейте и от мен ! отоплявам се на дърва от 20години и моят съвет е за печки тип камини са отопявайте с дъбови дърва ,те са по плътни и по бавно изгарят.
така камината няма да ги гълта много бързо.
за 4 членно семейство около 8-10 кубика.зависи и колко време гори камината.
stefan.golchev

Мнениеот градинар » 20 Окт 2014, 23:18

От 8 години се отоплявам с дърва и съм много доволен ,със 7-8 кубика загрявам 5 стаи ,с помощта на камина с водна риза ,естествено.Живея на четвъртия етаж,хамалогията не е малка ,но гледам от добрата страна ,малко физическа активност не вреди никому.Досега използвах дъб,габър или бук ,но идващата зима ще се грея със ясен.
градинар

Мнениеот LEILA » 21 Окт 2014, 11:51

Ехаа, много ви благодаря за отговорите, сега е и мой ред - камината е 17 киловата и се помещаваме в 4 стаи, близнаците ми са все още бебета и се предполага, че камината ще гори през цялото време почти. Надявам се да се справим с по-малко от 15 кубика дръвца, но поне вече знаем какви да търсим! :idea: :idea:
Още веднъж благодаря и чакам да споделяте още от вашия опит! :) :)
LEILA

Мнениеот chesnan » 22 Окт 2014, 13:09

Най-добре дъб или граница както му викат някой хора. Държат най-много жар!
chesnan

Мнениеот Pipilota » 18 Ное 2014, 16:16

Е то като си купуваш дърва избираш ли си от какво дърво да бъдат? Каквото се продава, такова ще се ползва, според мен трябва да имаме поне близо 10 кубика,за да се отоплява едно семейство, а нон стоп, поне двойно.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Snejna » 02 Дек 2014, 14:47

У нас тази година за първи път се отопляваме на дърва, взехме си за начало 3 тона дърва, не знам до къде ще стигнат, предполагам, че ще имаме нужда от още. Трудното е, че печката ни не е модерна и нова, но ако се направи с парно наистина нещата са други - тогава вече целият апартамент може да е топъл. От друга страна е трудно, вечер като се приберем е студено, докато се почисти печката, докато се запали, ангажимент е, но сметката за ток е далеч по-ниска, дори и като сложим разхода за дърва.
Аватар
Snejna

Мнениеот Kremiliya » 04 Мар 2015, 14:43

Гадното е на дървата, че става много мръсно, затова приемам идеи, моята печка ли връща, комина ли не знам но винаги е страшно мръсно по пода около печката, а не съм някаква мърлячка да не чистя.
Аватар
Kremiliya

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси