Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот red_eyes » 27 Юли 2015, 13:23

Lollipop написа:
Kaya написа:По време на пости е подходящо да се готвят различни неща, които обикновено не се сещаме - киноа, булгур, елда, ориз, картофи, зеленчуци на грил или на пара. :)

Тези неща не ги готвя по никое време на годината, само картофите и ориза ядем.
С киноата ми е много странно положението - как може някой да дава пари за нещо, което е 10лв. килограма и да използва половин пакет на едно ядене?

Не смятам, че като се пости трябва да се дават някакви убийствени пари за модерни храни като чия и киноа, всеки има предпочитания, но пред това да си направя зеленчуци на грил или да си варя киноа, която дори не зная с какво се гарнира :roll:
Аватар
red_eyes

Мнениеот Andrey » 27 Юли 2015, 14:49

Защо пък да не се дават повече пари, като се ядат спагети с емсо и сметани да не би да е по-евтино от 5лв за киноа?
Аватар
Andrey

Мнениеот nadqta » 27 Юли 2015, 15:29

Andrey написа:Защо пък да не се дават повече пари, като се ядат спагети с емсо и сметани да не би да е по-евтино от 5лв за киноа?

Е ти по време на пости спагети с кюфтета ли ядеш? То затова иде реч, преглеждай малко по-нагоре като тръгваш да пишеш :idea:
nadqta

Мнениеот Yunona » 27 Юли 2015, 22:10

Lollipop написа:Тези неща не ги готвя по никое време на годината, само картофите и ориза ядем.
С киноата ми е много странно положението - как може някой да дава пари за нещо, което е 10лв. килограма и да използва половин пакет на едно ядене?

Не си представям пред цялото разнообразие от зеленчуци на пазара да ям предимно картофи и ориз :)
Съгласна съм, че киноата е с изкуствено завишена цена - не знам къде има киноа по 10 лв килограма, за съжаление аз за толкова купувам 500 г. По тази причина не я приготвям твърде често, но все пак - за една порция киноа със зеленчуци се предвиждат 50 г киноа, т.е. половин кило стига за 10 порции! Колко човека ще нахраниш с месо, купено за 10лв.?

Храненето през пости не е проблем за мен, защото през последните години консумирам много малко месо и вече имам приличен запас от рецепти за вкусни постни ястия.
Ям много бобови храни - всички видове леща, фасул, нахут, които винаги съчетавам с житни, за да се получи пълноценна и лесноусвоима комбинация от растителни протеини.
Днес например си носих за обяд в офиса салата от нахут и пълнозърнест кус-кус, селска краставичка, розов домат, червен лук и магданоз. Леко, засищащо, вкусно :)
Утре ще е чушки с доматен сос :) Много обичам зеленуци на грил, ориз с различни зеленчуци, зеленчукови пастети върху препечени филийки черен хляб, киноа в различни варианти.
Пълнените зеленчуци са безкрайна вселена - често експериментирам с различни комбинации. Особено сполучливи се оказаха пълнени чушки с просо, черна леща, задушени лук, чесън, морков, подправки. Пълнени домати с ориз и дребно нарязани задушени зеленчуци. Пълнени тиквички, пълнени патладжани и т.н.
Постна пица. Всякакви зеленчукови супи, вкл. крем супи. Традиционни български ястия като картофена яхния, постен гювеч, боб (и боб със зеле :) ), постна мусака и какво ли не още :)
Yunona

Мнениеот Jully » 28 Юли 2015, 05:38

Yunona написа:....но все пак - за една порция киноа със зеленчуци се предвиждат 50 г киноа, т.е. половин кило стига за 10 порции! Колко човека ще нахраниш с месо, купено за 10лв.?

Не препоръчват ли Киноата да се готви вместо ориз? Аз не съм вземала, страшно скъпа ми се вижда и като чуя използвайте вместо ориз, как да сложа чаша и половина киноа? :mrgreen:
Аватар
Jully

Мнениеот Yunona » 28 Юли 2015, 10:31

Jully написа:
Yunona написа:....но все пак - за една порция киноа със зеленчуци се предвиждат 50 г киноа, т.е. половин кило стига за 10 порции! Колко човека ще нахраниш с месо, купено за 10лв.?

Не препоръчват ли Киноата да се готви вместо ориз? Аз не съм вземала, страшно скъпа ми се вижда и като чуя използвайте вместо ориз, как да сложа чаша и половина киноа? :mrgreen:

Не е нужно да използвате всеки ден киноа, както и всеки път да замествате ориза с нея :) Но с чаша и половина киноа (което е половин пакет, т.е. 5 лв) и зеленчуци за максимум 2 лв. (напимер - глава лук, два моркова, зелена чушка, червена чушка, тиквичка), ще сготвите вкусно ястие за 4 до 6 души (зависи дали ще е предястие или основно), т.е. порцията ще струва от 1.80 до 1.20 лв. Не е лошо, нали :)
С добавка на сиренце (50 г) или дребни парченца пилешко например (100 г), ще се получи изключително засищащо ястие, а "цената" на порцията" ще се увеличи с 50 ст. до 1 лв.
Ако искате да нахраните 4-5 човека с месо ще Ви трябва около 1 кг - по-скъпо е от 5 лв.

Киноата съдържа много протеини, не е необходимо да се яде като гарнитура към месо. Засища повече и по-дълготрайно от ориза, картофите и другите въглехидратни храни, традиционни тук. В крайна сметка не излиза толкова скъпо, колкото изглежда :)
Yunona

Мнениеот Pipilota » 28 Юли 2015, 11:00

Наистина направи ли се така сметката не излиза зле. Но в магазина като видим 1 пакет за 10 лв си казваш баси ориза 1кг е 3лв и в тея години се отказваш. Разликата между София и другите градове е огромна. Като слушам yunona и рецептите й надали е от провинцията, тук не ядем бри,нито киноа. :(
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Nightmare » 28 Юли 2015, 11:48

Pipilota написа:Наистина направи ли се така сметката не излиза зле. Но в магазина като видим 1 пакет за 10 лв си казваш баси ориза 1кг е 3лв и в тея години се отказваш. Разликата между София и другите градове е огромна. Като слушам yunona и рецептите й надали е от провинцията, тук не ядем бри,нито киноа. :(

А и така разбита сметката е много по-ок, отколкото като влезеш в магазина и си вземеш от всичко, защото оставяш едни 50 лева и си с почти празни ръце, нищо че порцията ти ще излезе 2 лева, най-много :idea:
Nightmare

Мнениеот Yunona » 28 Юли 2015, 12:25

Pipilota написа:Наистина направи ли се така сметката не излиза зле. Но в магазина като видим 1 пакет за 10 лв си казваш баси ориза 1кг е 3лв и в тея години се отказваш. Разликата между София и другите градове е огромна. Като слушам yunona и рецептите й надали е от провинцията, тук не ядем бри,нито киноа. :(

Yunona е от провинцията (ах, как обичам тази дума!!!) :) Родена в провинциален град (но отраснала на село), живееща в друг провинциален град :) И не се изхранва само с бри и киноа, просто ги включва в менюто от време на време...

Пипи, какво значение има всичко това, наистина?
Ако има - то си е до среда и възпитание. В ранна възраст ме научиха да се стремя да се развивам, за да мога да имам повече избор и възможности (като не си богат наследник, търсиш други варианти :) ). На това си уча и децата. И друго ме научи мама - да си правя сметката. Което, съчетано с желание да опитваш нови неща, води до разнообразно, здравословно, вкусно (и достъпно) меню на цялото семейство...
Yunona

Мнениеот Pipilota » 28 Юли 2015, 12:31

Има значение, разбира се ;))
Аз лично у нас с нашия доход и 2 деца не си позволявам да ям луксозни неща, за съжаление всичко полезно е такова, случва се да пестя дори от плодове. Наистина е тъжно как живеем всички и заделяме бели пари за черни дни!
У нас храната е необходимост, рядко е лукс и все пак гледам да влизаме в някакви прилични здравословни норми, до колкото можем да си го позволим. :)
А иначе супер, че си от провинцията (и моя любима дума хаха) ;)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети