Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот Yunona » 21 Мар 2016, 15:26

Днес обядвах киноа, смесена със зеленчуци, печени на фурна върху хартия - лук, гъби, моркови, чушки, тиквички. Подправих със зехтин, лимонов сок, лимонова кора, черен пипер и сол, разбира се. Много лесно, бързо и вкусно ястие. Може да се приготви и с просо, ориз или булгур.
Десертът е печена тиква с мед и канела. И кафе :)
Yunona

Мнениеот Mon_ton » 21 Мар 2016, 15:59

Yunona написа:Днес обядвах киноа, смесена със зеленчуци, печени на фурна върху хартия - лук, гъби, моркови, чушки, тиквички. Подправих със зехтин, лимонов сок, лимонова кора, черен пипер и сол, разбира се. Много лесно, бързо и вкусно ястие. Може да се приготви и с просо, ориз или булгур.
Десертът е печена тиква с мед и канела. И кафе :)

Звучи супер. Аз пробвах киноа, направих си я със зеленчуци, но изобщо не ми хареса, може би защото ги готвих заедно, сега мисля да ги пробвам отделно. Все още не постя, понеже кърмя, но се старая да избягвам вредните храни и подбирам доста, затова намивам и покрай тази тема :)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Yunona » 21 Мар 2016, 17:42

Mon_ton написа:Звучи супер. Аз пробвах киноа, направих си я със зеленчуци, но изобщо не ми хареса, може би защото ги готвих заедно, сега мисля да ги пробвам отделно. Все още не постя, понеже кърмя, но се старая да избягвам вредните храни и подбирам доста, затова намивам и покрай тази тема :)

О, не ги готвя заедно. Зеленчуците режа на едри парчета, които разбърквам със зехтин, черен пипер, малко сол и много малко лимонов сок. Винаги ги разполагам на тънък пласт в тавата, за да не пуснат вода, а да се изпекат бързо. Пека на 200 градуса за около половин час.
Киноата се сварява за 10-15 минути, гледам да не я преваря. Смесвам горещите зеленчуци с отцедената гореща киноа, подправям с лимонова кора и друго по желание (магданоз например, зависи от използваните зеленчуци). Може да се хапва след 15 минути, може и на следващия ден. Възможно е да се наложи да добавиш още зехтин или лимон - според вкуса. И още нещо - в съотношението киноа:зеленчуци при мен винаги преобладават зеленчуците, повече ми харесва така, защото киноата няма изразителен собствен вкус.
Опитай по този начин, мисля, че ще ти хареса :)
Yunona

Мнениеот rabotnata pchela » 22 Мар 2016, 10:55

Вчера в мастър Шеф готвиха с киноа, нещо не им се получи на всички. Стана ми интересна една супа, та на въпроса, киноата ако се слага в супи - ползва се вместо картоф, вместо ориз или вместо фиде? Или тези съставки не ѝ пречат? :roll: Имам едно пакетче из нас.. :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Yunona » 23 Мар 2016, 14:53

rabotnata pchela написа:Вчера в мастър Шеф готвиха с киноа, нещо не им се получи на всички. Стана ми интересна една супа, та на въпроса, киноата ако се слага в супи - ползва се вместо картоф, вместо ориз или вместо фиде? Или тези съставки не ѝ пречат? :roll: Имам едно пакетче из нас.. :)

Спокойно си я ползвай вместо ориз или фиде. Сварява се за 10-15 минути (да омекне, но да не се разкашка).
Преди да я сложиш в супата я изплакни добре няколко пъти (за да се отмие леката горчивина, която е характерна за нея). Аз обикновено я измивам в две-три води, накисвам я за 10-15 минути, отново изплаквам два-три пъти и тогава я готвя.
Yunona

Мнениеот kauda » 23 Мар 2016, 15:34

Аз също я накисвам преди да я сготвя. Но из начало е странно да се хапва, ако не си свикнал с тези вкусове. :)
Аватар
kauda

Мнениеот Lollipop » 24 Мар 2016, 11:40

Направо ви се възхищавам на постещите. За мен е направо непосилно да си представя, че няма да ям нищо животинско толкова много време.
Аватар
Lollipop

Мнениеот Rali_hr » 24 Мар 2016, 12:31

Lollipop написа:Направо ви се възхищавам на постещите. За мен е направо непосилно да си представя, че няма да ям нищо животинско толкова много време.

Не е хапка за всяка уста. Майка ми пости абсолютно всички пости през годината, възхищавам ѝ се, че успява да яде това, което трябва и то толкова време, въпреки че живее с други хора, на които готви.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот analizatorka » 28 Мар 2016, 10:32

Когато постя, понякога се улавям, че прекалявам с хляба. Някой път така наваксвам заради храните, които съм изключила от списъка си по време на постите. Това е грешка, която трудно коригирам, но горе-долу успявам.
analizatorka

Мнениеот miron » 06 Апр 2016, 15:53

analizatorka написа:Когато постя, понякога се улавям, че прекалявам с хляба. Някой път така наваксвам заради храните, които съм изключила от списъка си по време на постите. Това е грешка, която трудно коригирам, но горе-долу успявам.

Прекалявай с бобовите храни тогава, хем ще сваляш килограми, хем ще си сита.
miron

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети