Готварски рецепти

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Margo » 24 Окт 2011, 16:02

qproin написа:Торта с маскарпоне и течен шоколад


3 бр. готови блатове (шоколадови)
500 г сирене Маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. течен шоколад
1/2 ч.ч. готово кафе
100 г ядки за украса (аз използвах печени бадеми)
сметана от флакон за украса (или разбивате 200 г сметана)
Разбиваме сметаната на пухкав крем. Разбиваме маскарпонето с 3 с.л. захар и към него добавяме сметаната, като объркваме внимателно до хомогенизиране.
Слагаме първия блат и го навлажняваме с 1/3 от кафето. Отгоре разстиламе 1/3 от сметановия крем. Слагаме втория блат и него също навлажняваме с половината от останалото кафе. Намазваме с предварително затопления течен шоколад. Отгоре разстиламе половината от останалия млечен крем. С третия блат постъпваме както с първия. Намазваме цялата торта с маскарпоне и сметана. Смиламе ядките и украсяваме тортата по ръба. Отгоре шприцоваме сметанови розички.
Преди консумация е добре тортата да престои 1 нощ в хладилника.

Кой ти оставя такава торта една вечер в хладилника :lol: :lol: Дай снимка да знам какво да сънувам тази нощ ;) ;)
Margo
 
Мнения: 610
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 24 Окт 2011, 21:04

Margo написа:
qproin написа:Торта с маскарпоне и течен шоколад


3 бр. готови блатове (шоколадови)
500 г сирене Маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. течен шоколад
1/2 ч.ч. готово кафе
100 г ядки за украса (аз използвах печени бадеми)
сметана от флакон за украса (или разбивате 200 г сметана)
Разбиваме сметаната на пухкав крем. Разбиваме маскарпонето с 3 с.л. захар и към него добавяме сметаната, като объркваме внимателно до хомогенизиране.
Слагаме първия блат и го навлажняваме с 1/3 от кафето. Отгоре разстиламе 1/3 от сметановия крем. Слагаме втория блат и него също навлажняваме с половината от останалото кафе. Намазваме с предварително затопления течен шоколад. Отгоре разстиламе половината от останалия млечен крем. С третия блат постъпваме както с първия. Намазваме цялата торта с маскарпоне и сметана. Смиламе ядките и украсяваме тортата по ръба. Отгоре шприцоваме сметанови розички.
Преди консумация е добре тортата да престои 1 нощ в хладилника.

Кой ти оставя такава торта една вечер в хладилника :lol: :lol: Дай снимка да знам какво да сънувам тази нощ ;) ;)



Аууу, супер е тортичката!:) Записвам си рецептата, лесна, лесна колкото си искаш, а толкова вкуснааа, ммм:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот qproin » 25 Окт 2011, 23:04

valiart написа:
Margo написа:
qproin написа:Торта с маскарпоне и течен шоколад


3 бр. готови блатове (шоколадови)
500 г сирене Маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. течен шоколад
1/2 ч.ч. готово кафе
100 г ядки за украса (аз използвах печени бадеми)
сметана от флакон за украса (или разбивате 200 г сметана)
Разбиваме сметаната на пухкав крем. Разбиваме маскарпонето с 3 с.л. захар и към него добавяме сметаната, като объркваме внимателно до хомогенизиране.
Слагаме първия блат и го навлажняваме с 1/3 от кафето. Отгоре разстиламе 1/3 от сметановия крем. Слагаме втория блат и него също навлажняваме с половината от останалото кафе. Намазваме с предварително затопления течен шоколад. Отгоре разстиламе половината от останалия млечен крем. С третия блат постъпваме както с първия. Намазваме цялата торта с маскарпоне и сметана. Смиламе ядките и украсяваме тортата по ръба. Отгоре шприцоваме сметанови розички.
Преди консумация е добре тортата да престои 1 нощ в хладилника.

Кой ти оставя такава торта една вечер в хладилника :lol: :lol: Дай снимка да знам какво да сънувам тази нощ ;) ;)



Аууу, супер е тортичката!:) Записвам си рецептата, лесна, лесна колкото си искаш, а толкова вкуснааа, ммм:)

Тук ме хванахте по бели гащи. Тази торта я прави майка ми, но много я обичам и затова дадох рецептата. Тази седмица пак ще прави и ако не забравя ще я снимам, ама си е вкусничка.
qproin
 
Мнения: 594
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 25 Окт 2011, 23:17

Чакаме снимката, мила - обещала си :*
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот qproin » 26 Окт 2011, 22:52

Ми в петък имаме семейно парти, ще я снимам тогава евентуално. Ама не чакайте снимките, а запрятайте ръкави и си я направете. :D
qproin
 
Мнения: 594
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 26 Окт 2011, 23:40

Сега се наслаждавам на едно тирамису. Готово е, оригинално. Купих си го от Метро на Jildo & Maria ;) :D
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Готварски рецепти

Мнениеот southern_sun » 08 Ное 2011, 11:26

Когато се захлади сериозно и започвам да си мисля за Коледа и коледните празници, а какво е Коледа без коледни сладки. Няма по хубаво нещо от уханието на канела, джинджифил и ванилия, а на вън да вали ли, вали сняг.
Предлагам няколко любопитни неща около Коледа и коледните сладки, а за да подсилим ефекта и една рецепта :)

koledni_sladki.jpg
koledni_sladki.jpg (345.79 KiB) Прегледано 938 пъти

А къде се е видяло коледна трапеза без хрупкавите бабини сладки, които само по това време сръчните домакини си позволяват да правят. Кафяви, с цветна глазура, във форма на елхички, човечета, еленчета, звездички… Да, някога цялото това гастрономично разточителство е било привилегия на богата аристокрация, защото захарта е била прескъп лукс. Днес обаче коледната курабийка е радост не само за детските очи и покана за белобрадия старец да се подкрепи, преди да поеме с подаръците си към следващия дом. Към хрупкавата сладост си позволяват да посегнат дори дамите, спазващи най-строги диети. Всичко това си има стара, стара история, която идва от далечни векове. Възникването на коледните сладки, разбира се, е неразривно свързано с най-великото откритие на човечеството – хляба, появил се още в епохата на неолита като смес от вода и житни зърна, която хората слагали да се пече върху горещи камъни. Първото писмено споменаване на омесени с подправки медени сладчици е около 350 г.пр.Хр. Били са познати още на древните египтяни. Римляните пък говорят за медените лакомства „panus mellitus“.
Според историците във вида, в който са ни познати днес, коледните сладки са изобретени в град Динан, Белгия. Най-голямата заслуга за съществуването и популяризирането им обаче е на германците, които от векове приготвят своите „лебкухени“ специално за Рождество Христово. Някога католически монаси в Германия създават първия Lebkuchen /меденка/ – сладкиш с мед или петмез, подправен с джинджифил, смятан за първоизточник на коледните курабийки.
И на изток ги правят – в Русия още от IX век пекат „меден хляб“, първообраз на днешните руски коледни пряники. В началото това е смес от ръжено брашно с мед и плодов сироп, а през XII-XIII век, когато започват да се появяват и екзотични подправки от Индия и Близкия Изток, коледните курабийки получават днешното си наименование и задължително съдържат черен пипер, джинджифил, портокалова кора, лимон, ментата, ванилия, анасон, кимион, индийско орехче, канела или карамфил. През XVIII-XIX век производството на коледните сладки процъфтява и далеч на север, чак в Архангелск и Курск, а тверски сладкари отварят магазини в Берлин, Париж и Лондон.
През XVI-XVII век традицията завладява Стария континент. И досега има градове в Европа, исторически белязани от това специфично сладкарско производство – напр. германският Нюрнберг, полският Торун, чешкият Пардубице, руският Тула…
В месеца преди Коледа във всяка къща се пекат огромни количества сладки-меденки или познатите ни днес шприцовани курабии. Шведите предпочитат папаркакор – хрупкави, много вкусни кафяви сладки със и без украса, но задължително с лют джинджифил и черен пипер. Норвежците традиционно приготвят крумкаке – ароматизирани с кардамон вафли, които най-често се сервират, завити в конусовидна форма. С годините обаче се налагат традиционното изрязване на курабийките във форми с коледните символи.
Не друг, а холандците пренасят първите коледни сладки на запад към Америка през 1600 г. Самата дума cookie /бисквитка/, произлиза от холандската koeptje, която означава малък кейк. В рецептите навсякъде по света обаче е задължително присъствието на сушени плодове, мед или петмез /меласа/ и повече подправки като джинджифил, канела, кардамон, черен пипер, карамфил…
Коледните корабийки не само са популярни, те са семейна традиция, предавана от поколения наред. Разнообразието им е невероятно, а украсата – толкова различна, колкото са и хората, които ги правят. Най-често срещани са тези със захарна глазура, тъй като предоставят най-много възможности за декориране. Меденките с джинджифил и шприцованите сладки също са често изработвани от домакините. А рисуването им с бяла /или оцветена/ глазура, приготвяна от пудра захар и вода, е една от най-харесваните техники. Курабийките могат да бъдат тънки, плоски и твърди или пък пълнени с мармалад или орехова смес.
Можете да изпечете и големи, правоъгълни кори от тесто за коледни курабийки и да вложите цялата си фантазия, за да ги изрежете в различни фигурки или дори да направите от тях вкусни приказни изненади за децата. Заедно можете да „построите“ канелената къщичка на баба Яга, досущ като в приказката за Хензел и Гретел. Всъщност можете да я кръстите както пожелаете – на Снежанка или на Снежната кралица – в зависимост от украсата, която изработите. Важното е да има много мед, захар, подправки, захаросани плодове, шоколадови или захарни пръчици. И усмивки, разбира се. Една част отделете за украса на елхата и прозорците, друга – за да напълните чорапчетата на хлапетата вкъщи, трета – за да почерпите Дядо Коледа. А останалбото огромно количество? Нека ви е сладко – коледните курабийки са безценноизкушение, защото са дълготрайни и колкото повече стоят, по-вкусни стават.
koledni_sladki_sm.jpg
koledni_sladki_sm.jpg (17.66 KiB) Прегледано 938 пъти

Съвет: съхранявайте ги в метална кутия с парченца нарязана ябълка и винаги ще са свежи. Предлагаме ви една рецепта за коледни сладки:

Сладки за Коледа

Коледни сладки с подправки
Необходими продукти за около 40 броя:
100гр. меко масло; 80 гр. петмез; 250 гр. брашно; 1/2 ч.л. бакпулвер; 1/2 ч.л. канела; 1/2 ч.л. джинджифил; 1/2 ч.л. кардамон; 1/4 ч.л. сол; 3 зърна черен пипер; 50 гр. захар; 1 яйце; 150 гр. пудра захар; 2-3 с.л. гореща вода.
Начин на приготвяне:
Смесват се маслото и петмезът, загряват на умерен огън до еднородна смес, която после се охлажда. В купа се смесват пресятото брашно, бакпулверът, солта, захарта и подправките. Добавят се яйцето, маслото и петмезът. Бърка се с дървена лъжица до получаване на меко тесто, което се меси върху набрашнен плот, докато престане да лепне. Оставя се за 1 час в хладилник. После се разточва върху набрашнен плот кора с дебелина 5 мм. Изрязват се сладки в жилани форми. Пекат се на 180 градуса върху хартия за печене около 10-12 минути. Изваждат се от тавата едва след като изстинат . Украсяват се според желанието и фантазията ви.
southern_sun
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Bella » 08 Ное 2011, 11:51

Ох не е здравословно да се чете тази тема около обед :lol: как огладнях само....
Хайде да се включа и аз с една рецепта от баба ми :)
Овесени Коледни бисквити:

oveseni_biskviti_sm.jpg
oveseni_biskviti_sm.jpg (21.45 KiB) Прегледано 937 пъти

Необходими продукти:
200 гр овесени ядки
1 яйце
3 супени лъжци мед
100 гр краве масло
3-4 супени лъжици натрошени орехи
3 супени лъжици нарязани сушени кайсии или стафиди
0.5 чаена лъжица канела

oveseni_biskviti1.jpg
oveseni_biskviti1.jpg (42.54 KiB) Прегледано 937 пъти

Пускам печката на 200 градуса.

Смилам овесените ядки в кухненския робот за около 3-4 минути, за да станат на по фини парченца. След това добавям останалите сухи съставки – орехите, сушените кайсии и канелата – и смилам/размесвам с робота за около 1 минута.

oveseni_biskviti2.jpg
oveseni_biskviti2.jpg (71.97 KiB) Прегледано 937 пъти

Идва ред и на мокрите съставки – добавям яйцето, маслото и меда, разбърквам с ножа на робота докато се получи хомогенна смес. Маслото го вадя направо от хладилника, не го размеквам предварително – кухненския робот се справя с него.

Със лъжица слагам сладки на разстояние една от друга върху хартия за печене. Не се старая да им придавам форма, тъй като сладките спадат, докато се пекат.

Пъхам в предварително загрятата фурна и пека около 10 минути, след което изключвам фурната и оставям сладките за около още 5 минути вътре. Изваждам ги и ги изчаквам окончателно да се охладят, преди да ги махна от тавичката.

От тези продукти ми се получиха 17 сладки.
Аватар
Bella
 
Мнения: 215
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Готварски рецепти

Мнениеот valiart » 08 Ное 2011, 19:11

ммм и аз имам рецепта за коледни сладки. ето една за медени мечета:

ПРОДУКТИ: 1 яйце, 2 с.л. мед, половин чаена чаша олио, половин чаена чаша захар, брашно за средно твърдо тесто, ванилия, канела и половин чаена лъжичка сода бикарбонат.
ПРИГОТВЯНЕ: към разбитото яйце, прибавяме олиото, меда, захарта, подправките и брашното. Омесва се средно твърдо тесто, разточва се на кора 0,5 см и се изрязват формички, които печем в загрята фурна на 180 градуса около 15 мин. Сега ще споделя с вас тайната за успеха на тези медени мечета: за да са мекички, веднага още от тавата, сладките се затварят в кутия. Едва след няколко часа се слепват със сладко и отново се съхраняват в кутията. И така на следващия ден медените вкусотии са мекички.
Прикачени файлове
medeni_me4eta.JPG
medeni_me4eta.JPG (113.83 KiB) Прегледано 935 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 936
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: КЕКС НА ЩАСТИЕТО

Мнениеот radowen » 22 Ное 2011, 12:02

delinda написа:
framar-cake.jpg


Това е моята лична рецепта, знам я от баба.
Освен това има бонус освен, че е вкусен кексът носи и щастие.
Винаги, когато го направя се случва нещо хубаво. Опитайте го ГАРАНТИРАМ ви, че ще ви се случи нещо ....

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 Олио
1 ч. вода
2 ч. брашно + сода (една лъжичка)
1/2 Орехи
Течен шоколад (по избор, може и сладко)

Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладко (или шоколад) се разбърква с водата и се добавя към общата смес. Прибавят се накрая и орехите. Готовата смес се пече на 180 градуса.

Мен не ме бива много по готвенето, но днес задължително ще пробвам този "кекс на щастието" като се надявм се усмихне най-сетне щастието...:)
radowen
 
Мнения: 150
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта