Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот Margo » 16 Сеп 2011, 14:22

Ако някога сте се чудили къде да отидете на почивка в чужбина, не бива да пропускате Мармарис и турската Ривиера.
Тръгваме много рано сутринта, два -ти часа с автобуса и сме на границата. Границата на Турция не се минава толкова лесно както гръцката. Слизаме всички от автобуса, проверяват ни по списък и продължаваме към турската бариера. Подпис, печат на паспорти и документите на автобуса и вече сме в Турция.
Имаме 3-4 часа преход в европейската част на страната и стигаме до фериботното пристанище. Да си призная първия път ме беше страх да се кача на ферибот. Толкова много фериботи се разминаваха през Дарданелите, но гледката е наистина внушаваща. Между Европа и Азия.


Marmaris_framar.jpg
Marmaris_framar.jpg (16.02 KiB) Прегледано 3344 пъти


В азиатската част ни посреща един голям дървен кон -Троянския кон. На около тридесетина километра от град Чанакккале се намира легендарната местност където се е водила битката при Троя. По пътят към Одрин ще минете през много заведения където използват троянския кон като атракция за туристите.

Troqnski_kon_framar.jpg
Troqnski_kon_framar.jpg (16.74 KiB) Прегледано 3344 пъти


Топло е и добре, че има климатик в автобуса. Въпреки, че е в средата на пролетта температурите в Турция са с до 10 градуса по-високи и колкото по на юг пътуваме става все по-топло.
След като няколко часа редувах спане, спирки за тоалетна и снимане. Стигнахме до Одрин.

Odrin_framar.jpg
Odrin_framar.jpg (23.52 KiB) Прегледано 3344 пъти


Първото нещо, което ще ви направи впечатление в Турция е невероятно подредените градове, чистотата и горите от олеандри. В България им казваме Зокуми. Има ги в какви ли не цветове - бяло, кремаво, розово, тъмно червен.
От самото ни тръгване са минали поне 10 часа, но като, че ли не се усетиха. Морето започна да се показва и да ни следва по пътя към Мармарис.
Градът се вижда от възвишението, на което се намираме.Градчето се намира в залив в Егейско море, от трите му страни е ограден от гори, а от четвъртата с тюркоазено море.

ИСТОРИЯ

Има предположения, че Мармарис е създаден като селища още през 6-ти век пр.н.е. селището е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия.В началото на 16 век се разгарят ожесточени битки между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близките острови Додеканези. Султан Сулейман поръчва на архитекта да му построи замък в близост до пристанището, но архитектурата на византийците се е отличавала много от османската и след съграждането на крепостта след като султан Сюлейман я вижда, възмутен от грозотата и казва ' мимар ас", което означава "обесете архитекта". От там идва и съвременното наименование на града Мармарис. Самото градче до 1987 е било някакво просто рибарско село и само за 17 години е станало това, което е в момента. Има 35 хиляди жители, а през сезона почиват над 400 хиляди туристи във всеки един момент.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Мармарис е разделен на 5 квартала, като най-големият се нарича Ичмелер, който се намира се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава "изгубен рай" и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори.А атмосферата може да се определи най-точно като "вилна": тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета. Този квартал поради отдалечеността си от центъра на града и шума е предпочитан от по-възрастните туристи. Има много закътани плажове където можеш да се отдадеш на истински релакс.
Ако сте дошли в Мармарис да се отдадете на нощен живот трябва да посетите улицата на дискотеките, която се нарича "БАР СТРИЙТ".
Дискотеките са свободни, без вход и без ограничения, но за сметка на това цените са солени.
Не може да отидете в Турция и да не опитате да пушите наргилета. Покрай плажната ивица можете да откриете много заведения, които предлагат тази екстра.
В града има 3 аквапарка. Може да отидете на някоя интересна екскурзия,да посетите най-близкия остров Родос или Плажът на костенурките.
Изображение
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот lallali » 16 Сеп 2011, 14:24

Невероятно е! А този Плаж на костенурките защо са го нарекли така?
Аватар
lallali
 
Мнения: 148
Регистриран на: 26 Мар 2011, 12:47

Re: Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот Margo » 16 Сеп 2011, 14:54

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На третия ден от пребиваването ни в Мармарис отиваме на екскурзия по река Далян. Ставаме рано, екскурзията е от 7:30. Качваме се на едно корабче за около 500 човека, на корабчето сме поне 5 групи от цяла България.

marmaris_zalivi_framar.jpg
marmaris_zalivi_framar.jpg (26.18 KiB) Прегледано 3341 пъти


Движим се по заливите на Мармарис, морето сменя цвета си ту в синьо, ту в зелено. Яхтата спира от време на време за да се потопим във водите на Егейско море, водата е толкова солена, че остават кристалчета сол по тялото ти когато се изложиш на слънце. Ако имаш раничка по кожата щипе ужасно. След около час с яхтата, ни разделят на групи по 28 човека и се качваме на рибарски лодки. Тръгваме към река Далян и Плажът на костенурките. Екскурзоводката ни обяснява докато пътуваме, че в определено време от годината костенурките Карета Карета пристигат в залива където хвърлят яйцата си. Въпреки опитите ни да видим и заснемем костенурки такива не се появиха, дали бяхме много групи и ги изплашихме или това е рекламен трик да си оправдаят парите, които платихме за екскурзията, не стана съвсем ясно.
През цялото това време се движехме по река Далян.

Река Далян е сладководна река, въпреки, че се влива в морето. Името и идва от легендата за принцеса Далян.

reka_Dalqn_framar.jpg
reka_Dalqn_framar.jpg (11.32 KiB) Прегледано 3341 пъти


Преди много време, тук в нашия град Далян живели двама братя и тяхната сестра. Двамата братя си построили два отделни града, а сестра им останала с по – малкия, но имало нещо, за което никой не знаел. Тя била влюбена в по – големия си брат, които бил в своя град.Когато по – малкият брат разбрал, той изобщо не бил съгласен с това. Една вечер той отива при по – големия брат и го убива. Когато момичето научава за това не може да повярва, че брат й го е направил. На следващият ден тя се качва на най – високата скала до реката и скача от нея. Някои хора казват, че докато е скачала тя е плакала и сълзите й са се превърнали в река, а косите й – в тръстиката отстрани реката.

Likiq_krale_framar.jpg
Likiq_krale_framar.jpg (26.61 KiB) Прегледано 3341 пъти


В скалите над реката са разположени фасадите на Ликианските гробници, изрязани в скалата около 400 г. Руините на древния търговски град Каунос се намират на кратко плаване с лодка от другата страна на реката.
Звездата от „Спасители на плажа“ Дейвид Хазелхоф е съсобственик и от време на време управител на сладоледен бар „Гердерс“, който се намира на главния път изток-запад от центъра на града.

Курортът Далян придобива международна известност през 1986 г., когато предприемачи искат да построят луксозен хотел на близкия плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки карета. Проектът предизвиква широк международен диспут. По-късно е спрян и днес плажът е защитена зона.
Ако сте посетили този живописен град значи сте опознали Ориента. Мармарис носи отпечатъка на няколко цивилизации.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот qproin » 19 Окт 2011, 13:48

Страхотно е! В Турция има толкова много райски кътчета. Била съм в Анталия и останах очарована.
qproin
 
Мнения: 669
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

Re: Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот D-r Terziev » 06 Юли 2016, 16:43

Къде ги бутате тия хора, те искат евтинко море на бунгало и да ядат консерви и да се къпят в морето. :cheerleadersmileygirl:
D-r Terziev
 
Мнения: 47
Регистриран на: 08 Авг 2014, 10:44

Re: Мармарис - град в сърцето на турската Ривиера

Мнениеот penelopa » 07 Юли 2016, 09:44

D-r Terziev написа:Къде ги бутате тия хора, те искат евтинко море на бунгало и да ядат консерви и да се къпят в морето. :cheerleadersmileygirl:


Не всички са така :lol: . Я виж какъв народ се е юрнал по чуждото море!
penelopa
 
Мнения: 488
Регистриран на: 18 Яну 2016, 14:17


Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта