Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот d_2 » 17 Сеп 2011, 15:36

Живот като на филм - такъв е животът в Ню Йорк...
Тук всичко расте нагоре и нагоре в едно непрекъснато състезание към небето и слънцето. В това се изразява и основната разлика с европейските ни разбирания за градоустройство — тук силата не се разстила в безкрайни територии, ами остава концентрирана в собственото си усилие за извисяване.
framar-ny.jpg
framar-ny.jpg (47.2 KiB) Прегледано 1803 пъти


Град Ню Йорк е един от най-големите градове в света с население от 8 274 527 жители (2007), разположен в щата Ню Йорк, САЩ. Самият град се състои от пет района: Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд. Ню Йорк е сред най-важните финансови и комуникационни центрове в света. Много от най-богатите американски и световни компании са базирани в него и брутния продукт на метрополитния район е по-голям от този на повечето държави. Освен като двигател на глобалната икономика, Ню Йорк се слави и с космополитна култура, бидейки дом на хора от над 180 страни.
framara-NY3.jpg
framara-NY3.jpg (212.4 KiB) Прегледано 1803 пъти


По-голямата част от Ню Йорк е разположена върху архипелаг от острови по Източното крайбрежие на Северна Америка, най-големите от които са Манхатън, Статън Айлънд и Лонг Айлънд. Те оформят отлично пристанище, което е и първоначалната причина за основаването на града и допринася за неговото разрастване като транспортен и търговски център. Река Хъдсън, която се влива като приливен естуар в Нюйоркския залив, отделя Лонг Айлънд и Манхатън от разположения на континента Ню Джърси. Заливът е свързан с Атлантическия океан чрез пролива Статън Айлънд и Бруклин в югозападния край на Лонг Айлънд. Протокът Ийст Ривър отделя Лонг Айлънд от Манхатън и Бронкс, основната част от Ню Йорк, разположена на континента, която от своя страна е отделена от Манхатън с протока Харлем Ривър.

framar-NY2.jpg
framar-NY2.jpg (128.58 KiB) Прегледано 1803 пъти


Климатът на Ню Йорк е субтропичен океански. Лятото е горещо и влажно със средни максимални температури 26-29°C, като в отделни дни температурите могат да надхвърлят 38°C. Зимата е студена, като преобладаващите ветрове от континента намаляват омекотяващото времето влияние на океана. Въпреки това температурите са по-високи, отколкото във вътрешността, със средна минимална стойност за най-студения месец януари около 0°C и най-ниски стойности в отделни дни до -12°C. През пролетта и есента времето е много променливо, но обикновено е меко и с ниска влажност. Годишното количество на валежите е 1260 mm, относително равномерно разпределено през сезоните. Ураганите и тропическите бури са редки, но не и невъзможни.

Остров Манхатън е най-активната част на Ню Йорк и бива наричан „градът“, „ситито“ (the City), докато останалите райони са външните градчета (the Outer Boroughs). Въпреки това трудно е всеки от петте района да се опише специфично, тъй като те се разделят на стотици по-малки квартали, всеки със свой характер. Манхатън е бизнес-центърът и е най-силно урбанизиран, най-гъсто населен и там са повечето небостъргачи. Бронкс е единственият, който се намира на континента, а не на остров. Той претендира да е родното място на хип-хоп културата. Бруклин и Куинс се намират на Лонг Айлънд и са съответно с най-голямо население и площ. Стейтън Айлънд е сравнително изолиран от останалите части и най-видимо напомнящ предградие.
По оценки за 2007 година населението на Ню Йорк е 18 818 536 жители. Неговата гъстота е над 10 482 души/кв.км., което го прави най-гъсто населеният град в САЩ (вторият по гъстота е Сан Франциско). Разпределението по раси е около 45% бели, 27% афроамериканци, 10% азиатци и други. Хората с испански/латино произход са над една четвърт. Разнообразието е естествено като се има предвид, че над 1/3 от жителите на града са чужденци по рождение (най-много от Латинска Америка, следват Азия и Европа). От етническите групи най-силно представени са пуерториканци, италианци, ирландци, доминиканци и китайци. Освен това, Ню Йорк е дом на най-голямата еврейска общност в САЩ, наброяваща близо милион. Средната възраст е 34 години, по около 1/3 са в групите до 24, 25-44 и над 45 години. На 100 жени се падат около 90 мъже. Безработицата е малко над 5%, а близо 20% са под прага на бедността.
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот sarkis » 17 Сеп 2011, 23:05

Мдаа, градът в който можеш да се почувстваш нищожество, както и най-великия човек на света
преди употреба прочетете листовката!
преди да закупите прочетете на http://www.framar.bg
sarkis
 
Мнения: 25
Регистриран на: 14 Мар 2011, 17:46

10 места в Ню Йорк, които трябва да посетиш

Мнениеот ДжЪз » 09 Дек 2011, 11:03

Изображение
1. Всички исторически забележителности
Ако си гражданин на света, значи със сигурност се интересуваш от историята на различните държави. Ню Йорк е наситен с такава – Статуята на свободата, Островът на Елис, Емпайър Стейт Билдинг и още много национални паметници на САЩ са издигнати именно в мегаполиса. Ето защо поставяме всички тях в една точка от списъка ни – те са задължителни за посещение и две мнения по въпроса няма.

Изображение
2. Известните пицарии
Един от най-големите спорове между Ню Йорк и Чикаго е в кой от двата града пицата е по-вкусна. Затова няма как да не те посъветваме да си вземеш парче за из път, докато си в метрото, или да отделиш един час и да похапнеш в една от най-известните пицарии Ломбарди, която се намира на Спринг Стрийт, а може и в тази на Грималди, която се намира в Бруклин.

Изображение
3. Залата за наблюдение в Рокфелер плаза
Една от най-хитовите в последно време точки в Ню Йорк е т.нар. Зала за наблюдение, намираща се в известната сграда Рокфелер плаза. Тя е разположена на 67-ия, 69-ия и 70-ия етаж на зданието и предлага една от най-впечатляващите гледки в света. И тъй като работи до полунощ, можеш да наблюдаваш бляскавия Ню Йорк в най-прекрасните му часове, а именно нощем.

4. Метрополитният музей на изкуствата
Едни от най-впечатляващите портрети и скулптури от стомана, датиращи от началото на 20-и век, са само част от богатствата, които се крият в този музей. Той е толкова голям и необятен, че преспокойно можеш да изгубиш цял ден в обиколки вътре в него. Затова задължително си обуй равни обувки и сложи един наръчник по история на изкуствата в чантата.

Изображение
5. Радио Сити Мюзик Хол
Има ли по-американски театър от Радио Сити Мюзик Хол (Radio City Music Hall)? Тази непокътната от времето сграда привлича посетители от цял свят още от далечната 1930 г., а танцовото изкуство, което ще видиш на огромната сцена там няма да забравиш за цял живот.
Изображение
6. Музеят на Мадам Тюсо
Ако искаш да се снимаш до Бритни Спиърс, президентът Джордж Буш или пиратът Джак Спароу, можеш да го направиш именно в Музея на Мадам Тюсо, който е изпълнен с восъчни фигури с реалните размери на едни от най-известните хора в света.

Изображение
7. Бродуей
Ще си истински щастливец, ако посетиш поне едно шоу направо в Меката на развлекателния бизнес, а именно Бродуей. Там се намират едни от най-известните театри, на които се играят както класически постановки, като „Чикаго” и „Котките”, така и нови постановки. Бляскави, цветни и спиращи дъха – заслужава си да се видят.
Изображение
8. Таймс Скуеър
Не може да отидеш в Ню Йорк и да не посетиш едно от най-ключовите за града места, а именно Таймс Скуеър. Именно там, в сърцевината на града, можеш да усетиш духа на мегаполиса в пълната му неподправеност и очарование. Мултимедийни стени, украсили сградите до самия им връх, натоварено движение, хиляди бързащи за някъде хора ще ти замаят главата и ще усетиш колко малък е човекът и какъв голям е прогресът в този град.
Изображение
9. Карнеги Хол
Едни от най-атрактивните ресторанти, магазини за сувенири и музеи се намират именно там. Ето защо американците наричат Карнеги Хол национална институция.

Изображение
10. Сентръл Парк
Знаеш ли, има нещо специално, магическо в Сентръл Парк. Ако отидеш там, изведнъж забравяш за шума и динамиката и се пренасящ в рая на тишината и спокойствието. И не за друго това е един от най-известните американски паркове.
Аватар
ДжЪз
 
Мнения: 33
Регистриран на: 07 Дек 2011, 13:35

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот зозо » 09 Дек 2011, 16:38

Живях в Ню Йорк доста време. Това наистина е един различен град, който никога не заспива, в който винаги нещо се случва; това е място, където не можеш да усетиш скуката, защото нея просто я няма. Тук човек е наистина свободен. В същото време този огромен град носи и много тъга. Това е онази скрита, неразбрана и бореща се за оцеляване тъга, която дебне зад всеки ъгъл.
Аватар
зозо
 
Мнения: 74
Регистриран на: 17 Ное 2011, 11:23

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот valiart » 09 Дек 2011, 19:52

За мен Ню Йорк, въобще не е приказка, по-скоро е кошмар, пълна лудница!
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот Куката » 10 Дек 2011, 23:21

Всеки, който някога се докоснал до този град, знае, че тук няма невъзможни неща. Тук се случва невъзможното. Живях там повече от 5 години и модга да каже, че не съжалявам. Видях много. Ако искате да се почувствате живи това е градът.
Аватар
Куката
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2011, 23:11

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот Ariana » 11 Дек 2011, 11:24

Да, има какво да се види в Ню Йорк и както пее Синатра, няма да видите този град никога да заспи. Има много ужасни неща в този огромен град, които те дебнат из улиците, но същевременно винаги има къде да се скриеш. NY винаги ще намери място, където да те приюти и да започнеш отначало.Винаги можеш да си намериш нови приятели, винаги ще места, където не си ходил и за който дори не си предполагал, че съществуват. Ако обичате да се чувствате свободни, то Ню Йорк е мястото за вас...
Понякога намираме другите в този мрак, а понякога ги губим в него.
Аватар
Ariana
 
Мнения: 35
Регистриран на: 11 Дек 2011, 10:01

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот pasta » 20 Дек 2011, 12:46

Дано имам възможността някой ден да посетя този град :)
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот jasmin » 10 Авг 2012, 10:02

Живяла съм в Ню Йорк. Прекрасен град за екскурзия, но да се установиш там е пълен кошмар. Естествено това е въпрос на гледна точка. Много хора казват, че там никога никой не се чувства сам - напротив - забързания живот поражда точно самота :) И все пак го обичам и ми липсва....
Аватар
jasmin
 
Мнения: 54
Регистриран на: 29 Юли 2012, 09:08

Re: Приказка за Ню Йорк - градът, който никога не спи

Мнениеот tweety » 10 Авг 2012, 14:44

jasmin написа:Живяла съм в Ню Йорк. Прекрасен град за екскурзия, но да се установиш там е пълен кошмар. Естествено това е въпрос на гледна точка. Много хора казват, че там никога никой не се чувства сам - напротив - забързания живот поражда точно самота :) И все пак го обичам и ми липсва....

На мен също не ми допада натоварения трафик, постоянното бързане и големите разстояния.Ако трябва да избирам не бих живяла в Ню Йорк!
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Следваща

Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта