Бостън - най-европейският град в САЩ

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Бостън - най-европейският град в САЩ

Мнениеот d_2 » 19 Сеп 2011, 11:56

Бостън е eдин от най-старите градове в Съединените американски щати. Той ще остане завинаги в историята на страната като лоно на на американската революция. Бостън днес е столицата и най-голямото населено място на щата Масачузетс. Съвременното лице на Бостън като модерен и оживен град се базира най-вече на факта, че той е световноизвестен студентски център. Не бива да подминаваме, обаче и архитектурата му , съставена от исторически тухлени сгради, датиращи от 19 век.
Културното лице на Бостън е оформено от множеството галерии и най-разнообразни експозиции и изложби, които могат да се разгледат в тях, а също така Бостън има и вековни традиции в театралното изкуство.
Навярно заради спецификите на архитектурата Бостън се счита за американския град с най-европейско излъчване, което е резултат от смесения дух на двете култури. Географски Бостън се намира на източното крайбрежие на САЩ. Целият град е разположен на площ от 232 кв. километра, като в него живеят повече от 6 000 000 души. Заедно с хората, които населяват предградият, общият брой на жителите на Бостън достига до около 4 500 000 милиона души. Плътността на населението е 4 815 човека на квадратен метър.
framar-boston.jpg
framar-boston.jpg (52.6 KiB) Прегледано 835 пъти

Историята на Бостън започва през 1630 година, като първоначалното селище е основано от заселници – пуритани. В следващия век Бостън е един от основните елементи по време на борбата за независимост на САЩ. Множество решаващи хода на историята битки са се провели в земите на Бостън, когато тук се сражават армиите на заселниците и тези на английската кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т.нар. Бостънско чаено парти.
Бостън Небостъргачи
Това събитие се случва в четвъртък, 16 декември, 1773 и спомага за започването на войната за независимост в САЩ. Т.нар. Бостънско чаено парти е протест на американските колонисти срещу политиката на Обединеното кралство и непосилните британски данъци. Случилото се в пристанището на Бостън остава с това двусмислено име в историята заради унищожаването на голямо количество щайги с пресован британски чай по корабите. Бостън процъфтява като един от главните пристанищни и производствени центрове на Америка след обявяването на нейната независимост.
Днес модерният град Бостън привлича над 16 милиона туристи от всички краища на света. Важно е да се отбележи, че Бостън е един от световните университетски центрове. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж – Харвард (Harvard College). Това се случва през 1636 година. Сред другите основни образователни центрове на Бостън са Масачузетският технологически институт (Massachusetts Institute of Technology), Бостънският университет (Boston University), Масачузетският колеж по фармация и здравни науки (Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences), Бостънският колеж (Boston College), Бостонският институт по изкуство (Art Institute of Boston) и мн. др. В над стоте колежа, университета и научни институции в Бостън се обучават около 250 хиляди млади хора от целия свят.
framar-bostonC.jpg
framar-bostonC.jpg (60.13 KiB) Прегледано 835 пъти

Бостън може и да се похвали със своята Обществена библиотека, която е една от най-големите на територията на САЩ. Тя е забележителна, както с фасадата си, така и с интериора си, като всяка една от залите в нея притежава уникален дух и стил. Точно срещу сградата на Библиотеката в Бостън се намира и един от религиозните му символи – църквата „СВ. Троица (Trinity Church), която е забележителна със своите стъклописи и красиви фрески. Непосредствено до храма се извисява и най-високата постройка в Бостън – небостъгачът The John Hancock Tower. Известен още с наименованието „дружелюбния небостъргач”. Този гигант в Бостън има изцяло стъклената огледална фасада.
Бостън
Един любопитен факт-гордост за Бостън е, че тук е прекарано и първото метро на територията на САЩ. Сред музеите, които очертават културното лице на града са Музеят на науката (Museum of Science), в който може да се разгледа богата колекция от материали, в областта на техниката, биологията и астрономията. В Музея на изкуството (Museum of Fine Arts) пък се намира една от най-големите колекции от картини на Моне, а също така посетителтие могат да видят голяма колекция от египетски мумии. Доста атрактивен е и Куинси Маркет (Quincy Market) , който е старият градски пазар. Тук е обичайното място на бостънските артисти и художници. В Куинси Маркет в Бостън може да похапнете вкусно, като имате избор между всевъзможни ресторанти, предлагащи кухня от цял свят.
framar-Boston1.jpg
framar-Boston1.jpg (188.07 KiB) Прегледано 835 пъти
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Бостън - най-европейският град в САЩ

Мнениеот Violetta » 31 Окт 2011, 09:39

Била съм там, много е красиво и стилно, наистина, европейски е, но има и много от Новата Земя...
Violetta
 
Мнения: 466
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Бостън - най-европейският град в САЩ

Мнениеот spend » 20 Дек 2011, 09:42

Миналата година бях в Бостан за няколко дни. Хареса ми. Градът е хубав, има какво да се види. Интересното е, че за разлика от всички американски градове, тук може да видите една наистина европейска инфраструктура. Дори самите сгради не са типичните сиви американски небостъргачи. Това е един много различен град и мисля, че ако имате път натам си заслужава да го посетите.
Аватар
spend
 
Мнения: 109
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Re: Бостън - най-европейският град в САЩ

Мнениеот DestructionX » 08 Юли 2019, 20:42

Силно ме съмнява там да има нещо европейско. Освен имигрантите. Но по някакви причини, болшинството от българи са в Чикаго. Румънците и сърбите още не са го налазили.
DestructionX
 
Мнения: 15
Регистриран на: 08 Юли 2019, 20:35


Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта