rabotnata pchela написа:Съгласна съм, ние не знаем и нямаме такова ястие, при което комбинацията да не е месо и въглехидрати, колкото и да не ни се иска да си го признаем
Генералните обобщения не помагат никому... Пък в много случаи даже не са и верни. "Не знаем" и "нямаме" са много различни неща, Пчеличке
Напротив, в българската национална кухня има много ястия, които не са месо и въглехидрати.
Преди всичко, нека не забравяме, че само допреди 50 години не сме ядяли толкова много месо, постите са се спазвали стриктно и сме имали към 200 постни дни годишно - на практика по-голямата част от годината не сме яли комбинацията "месо с въглехидрати".
През пролетта са готвили агнешкото със спанак, с лапад, със зелен лук, със зелен фасул... Свинското зимата се е комбинирало с туршийка или кисело зеле, пилето лятото - с пресни зеленчуци или се е готвело на типичната доматена яхнийка... Също така пилето и заекът често се правят на яхния с лук и вино... В традиционния гювеч картофите са с минимално присъствие, основните зеленчуци там не са въглехидратни... И преди някой да е казал нещо за хляба, припомням - в българската традиция хлябът е пълнозърнест (т.е. не толкова въглехидратен). Ние не сме имали мелници, които отделят бялото от другото брашно. Белият хляб идва късно, а с него - и големите бели в здравето на българина...
Нека не обобщаваме, а да мислим и да си спомним добрите традиции
И нещата ще си дойдат на мястото.
Част от добрите традиции е и комбинацията на здраво хапване с добро движение. Хората обикновено се спират само на първото и резултатите са ясни...
Всичко това е валидно за хората, които държат на традиционното хапване. Като съвременни хора ние имаме достъп до други теории, традиции, кухни, продукти... И възможностите стават безгранични