Подходящи рецепти, споделен опит и съвети, начин на живот
08 Апр 2016, 15:17
roksana написа:Понеже много обичам яйца и картофи, реших да ги смеся при направата на омлет
. Предварително задушавам в малко мазнина лука и нарязания на много тънко картоф, после добавям и чушка. Като омекнат, изсипвам разбитите с подправки яйца и изчаквам да стане готово, с шпатула обръщам да се позапече и от другта страна.
Това звучи много добре, задължително ще го пробвам. Една такава порция стига ли за наяждане? :)
08 Апр 2016, 16:59
И на мен ми хареса, а сигурно, ако картофките са настъргани ще стане също много добре :)
19 Апр 2016, 10:23
сега се сещам, че гледах подобен клип. :) който беше нарежда се тънко нарязан картоф в тиган, като се застъпват (както се реди мезе), слагат се подправки и се запича за няколко минути. После се добавя малко доматено пюре и отгово се запича под капак. Накрая се чуква едно яйце по средата и се слага мнооого кашкавал и отново се запича под капак докато се сгтови яйцето. :)
25 Апр 2016, 15:09
Вчера сготвих нещо просто и вкусно, но забравих да го снимам :)
Критараки със зеленчуци.
Критараки е гръцка паста с форма на едър ориз (наричат го още ризон). Сварих за 5 минути 250 г критараки в 2 л. вода, която овкусих със сол и сушени зеленчуци.
В дълбок тиган задуших за 4-5 минути голяма глава лук, 4 стръка пресен чесън, 2 моркова на дребни кубчета, после добавих 2 червени чушки на ивички, 2-3 минути след тях и две тиквички на малки кубчета. След още 5 минути сложих два средни домата от консерва (отцедени), отцеденото от водата критараки, сол, черен пипер и готвих още 5 минути. Накрая добавих нарязан магданоз, разбърках и махнах от котлона. Това е. Много приятно, леко и засищащо ястие. Може да се поднесе и като гарнитура за някой месояден.
Или да се наръси с някакво сухо жълто сирене.
27 Апр 2016, 12:28
Yunona написа:Вчера сготвих нещо просто и вкусно, но забравих да го снимам :)
Критараки със зеленчуци.
Критараки е гръцка паста с форма на едър ориз (наричат го още ризон). Сварих за 5 минути 250 г критараки в 2 л. вода, която овкусих със сол и сушени зеленчуци.
В дълбок тиган задуших за 4-5 минути голяма глава лук, 4 стръка пресен чесън, 2 моркова на дребни кубчета, после добавих 2 червени чушки на ивички, 2-3 минути след тях и две тиквички на малки кубчета. След още 5 минути сложих два средни домата от консерва (отцедени), отцеденото от водата критараки, сол, черен пипер и готвих още 5 минути. Накрая добавих нарязан магданоз, разбърках и махнах от котлона. Това е. Много приятно, леко и засищащо ястие. Може да се поднесе и като гарнитура за някой месояден.
Или да се наръси с някакво сухо жълто сирене.
Много харесвам ориз със зеленчуци
. Предполагам, че ще стане и с обикновен ориз, нали? Ти защо точно този тип си използвала?
27 Апр 2016, 13:49
penelopa написа:Много харесвам ориз със зеленчуци
. Предполагам, че ще стане и с обикновен ориз, нали? Ти защо точно този тип си използвала?
Ползвах критараки, защото си го донесох от Гърция. Много обичам кулинарни сувенири :)
А то не е ориз всъщност, паста е. Само формата е като на ориз, но с огромни зърна.
Иначе може да си го сготвиш и с истински ориз или пък с някаква дребна паста.
28 Апр 2016, 12:37
В България продава ли се? Не съм го виждала. Сигурно има специфичен вкус?
Стана топло и аз почнах да наблягам на по-постното. Като е горещо не ми се яде месо толкова
.
03 Май 2016, 12:16
mamina написа:В България продава ли се? Не съм го виждала. Сигурно има специфичен вкус?
Стана топло и аз почнах да наблягам на по-постното. Като е горещо не ми се яде месо толкова
.
Виждала съм го тук-там в България, известно е като паста "орзо".
Вкусът му е като на всяка друга паста. В Гърция имат и варианти с добавен спанак или червени чушки, домати (както е и при някои видове италианска паста).
03 Май 2016, 13:24
След тези дъждове копривата и спанакът са свежички и готови за приготвяне
. Снабдих се от градината на мама по празниците и сега ще потърся по- разнообразни рецепти, че традиционните с тях ми омръзнаха. Нещо по-завъртяно да открия ми се ще
.
10 Май 2016, 14:20
Yunona написа:penelopa написа:Много харесвам ориз със зеленчуци
. Предполагам, че ще стане и с обикновен ориз, нали? Ти защо точно този тип си използвала?
Ползвах критараки, защото си го донесох от Гърция. Много обичам кулинарни сувенири :)
А то не е ориз всъщност, паста е. Само формата е като на ориз, но с огромни зърна.
Иначе може да си го сготвиш и с истински ориз или пък с някаква дребна паста.
Да се намеся и аз :) Баща ми го донесе от Гърция преди години, като .. нали любимо нещо. Хапвахме го често класическо със сос болонезе, но накрая запечено и обилно поръсено с кашкавал. Аз лично не го харесвам, формата ми е като че ли съм фитка и не го приемам особено, но правя понякога, за разнообразие.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.