Испания – кралството на страстта

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Испания – кралството на страстта

Мнениеот lallali » 27 Сеп 2011, 12:53

„Плаках във Венеция, загубих се в Манхатън, израснах в Хавана, чувствах се незначителен в Париж, Мексико ме плаши, Буенос Айрес ме убива, но винаги пътуването ми с влака завършва в Мадрид.“ Хоакин Сабина, испански поет и музикант

Кралство Испания е известно с бикоборството, фламенкото, красивите си курорти, вкусната храна и модерните градове. Казват, че Испания е земя на страстите, чиято сила се усеща в танците, изкуството и в начина на живот на испанците.

Мадрид

Първите сведения за Мадрид са от 9 век. Предполага се, че тогава емирът на Кордоба заповядва изграждането на малък дворец на територията, на която се намира днешната испанска столица. През следващите векове Мадрид често сменя владетелите си, влизайки във владение на различни династии. Тук туристите имат възможност да разгледат както дворци, катедрали и над 100 музея, така и зоологическата градина, която е сред най-големите в Европа.
Framar-Madrid.jpg
Framar-Madrid.jpg (11.18 KiB) Прегледано 958 пъти

Различните владетели на Испания са оставили своя отпечатък върху развитието на страната. За това свидетелстват многобройните исторически паметници.


За замъците и дворците...

На около 100 километра от Мадрид е разположен замъкът “Алказар” - архитектурно бижу, извисяващо се на скалист хълм, точно над мястото, където се сливат двете преминаващи около града реки.
Zamakat Alkazar.jpg
Zamakat Alkazar.jpg (21.09 KiB) Прегледано 958 пъти


Според археологическите доказателства замъкът е бил поредният мавритански форт, който местните наричали „двора на девиците”, според легендата за стоте девици, които всяка година били искани от маврите като данък от християнските царства в Иберия. Името Алказар идва от арабски и означава кралска резиденция.

Окупирал върха на Серро де ла Сабика, дворецът Алхамбра също привлича туристи от цял свят. Историята му ни връща в годината на основаването на династията на Несридите. Заселил се по покрития с гори хълм Алкасаба, владетелят Мохамед бен Юсюф бен Наср си мечтаел за „Рай на земята”. Така била направена първата копка на двореца...

За боя с домати и бикоборството...

Един от испанските празници- "Томатина"- събира хиляди гости от цял свят в село Буньол всяка година в края на август. Празникът води началото си от средата на миналия век. Всъщност всичко започнало през лятото на 1945 г., когато на площада в селото се сбили две групи младежи и започнали да се замерят с домати. Включили се и възмутени граждани, улучени погрешка. На следващата година боят бил повторен - този път за развлечение.

Кметството се обявило категорично против боя с домати, но населението на Буньол останало вярно на разкрепостения си дух и в отговор на суровата забрана организирало майтапчийско "Погребение на домата" - с шествие, съпроводено от оркестър в черни костюми, който изпълнявал траурни мелодии. Накрая властите разрешили празника. Днес жителите на Буньол са изключително горди, че „Томатина" е най-популярната фиеста в Испания след надбягването с бикове в Памплона, което пък трае цели 9 дни. За първи път се е провело през 1591 г. Всеки ден в 8 сутринта 6 бика тръгват от покрайнините на града по тесните улички към центъра. Смелчаците могат да се впуснат в изпълнената с опасност и адреналин същинска част - бягането от разярените бикове.
Framar - Boi-s-domati.jpg
Framar - Boi-s-domati.jpg (103.21 KiB) Прегледано 957 пъти

Фестивалът добива световна популярност, след като Ърнест Хемингуей го описва в романа си от 1962 г. "Слънце изгрява. Фиеста". Романът разказва за група изгнаници от разочарованото “изгубено поколение” след Първата световна война. Главни герои са лейди Брет Ашли и Джейк Барнс. Лейди Брет обича Джейк, който е ранен във войната и не може да отговори на нейните сексуални нужди.Опитвайки се да се справят с отчаянието, те се обръщат към алкохола. Историята е разказана в първо лице и завършва горчиво: "О, Джейк” , казва лейди Брет,“ние можехме да прекараме дяволски добре заедно".
Хемингуей пише и преработва романа в различни части на Испания и Франция между 1924 и 1926 г. Той става неговият първи голям успех като романист.
Аватар
lallali
 
Мнения: 148
Регистриран на: 26 Мар 2011, 12:47

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот valiart » 18 Окт 2011, 21:19

ммм Барселонааа...любимият ми град... бях там за десетина дни. Градът на Гауди. Беше много красиво и романично...няма какво друго да ви казвам, освен че там получих годежният си пръстен ;)
Прикачени файлове
barcelona.JPG
barcelona.JPG (79.73 KiB) Прегледано 931 пъти
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот Sofito » 18 Окт 2011, 22:01

Супер. Аз само в Мадрид съм била, но много ми се ходи в Барселона. Догодина планираме с мъжа ми да идем на почивка. Дано да ме огрей :)
Sofito
 
Мнения: 53
Регистриран на: 18 Окт 2011, 21:57

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот valiart » 27 Окт 2011, 01:29

Sofito написа:Супер. Аз само в Мадрид съм била, но много ми се ходи в Барселона. Догодина планираме с мъжа ми да идем на почивка. Дано да ме огрей :)


От сърце ти го пожелавам!:) Готова съм да споделя повече по организацията на пътуването и самия престой в Барселона. Ние сами си планирахме всичко, без да използваме агенция и определено си искарахме чудесно!:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот delinda » 14 Дек 2011, 14:10

Миналата година посрещнах новата година в Мадрит. Това е уникален град. Заслужава си да го посетите. ;)
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот DestructionX » 08 Юли 2019, 20:41

Умряла работа, кореняците испанци са уморени от живота. Само гледат да спят. Виж, баските са друга работа. Но те пък не са испанци.
DestructionX
 
Мнения: 15
Регистриран на: 08 Юли 2019, 20:35

Re: Испания – кралството на страстта

Мнениеот Любомира » 09 Юли 2019, 09:48

Винаги съм мечтала за Испания - слънцето, хората...Моя приятелка наскоро ходи и се върна очарована. Надявам се някога да сбъдна тази мечта.
Любомира
 
Мнения: 54
Регистриран на: 14 Юни 2019, 08:59


Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron