Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

17 Апр 2015, 14:30

Вчера попаднах на една статия, която не съм сигурна как да тълкувам!
Понеже съм на диета и реших да се поинтересувам малко повече от калории и това как е добре да са сготвени ястията, за да са възможно по-малко калорични, та разбрах, че калориите варират особено, например при варенето на супите калориите спадат едва между 2 и 4%, докато при свинското с 10 пъти повече!

В такъв случай не мога да разбера защо, когато съм на диета не мога да хапвам това, а се налага да си мия стомаха със супи?! :shock:
steaks.jpg
steaks.jpg (42.56 KiB) Прегледано 1501 пъти
Не зная как реално се променят калориите на различните продукти, когато се преработят, но все си мисля, че след това, което прочетох няма абсолютно никакво значение дали си ял супа или пържола, освен ако не е пържена :idea:

А кои са начините за преработка на различните продукти, за да се променят калориите, към по-малко, разбира се :?: :)
И най-вече стрували ли ви се вярно това разсъждение за еднаквата калорийност на свинските пържолки със супата?

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

17 Апр 2015, 14:43

Едва ли може да ти е по-грешно това успокоение! :D Малшанс да си изпечеш пържола като тази на барбекюто и тя да се окаже по-малко калорична от супата, най-малко, че всички така щяха да слабеят :idea:

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

17 Апр 2015, 14:54

Най-добре, като искаш месце си го свари, а ако наистина искаш да отслабнеш яж зелева супа, може и с литри!

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

17 Апр 2015, 14:54

Пържолата си е пържола, но е истина, че е по-добре да бъде сготвена по-здравословно! :))

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

17 Апр 2015, 16:54

Свинско каре - 329 кал. на 100 гр
Зеленчукова супа - около 43 кал на 100 мл.

Сега може би ти е по-ясно ;)

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

19 Апр 2015, 23:12

Добре де, в такъв случай дайте да изясним как стоят нещата с най-диетичното приготвяне на храната - на пара, варено, печено?

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 09:27

Mamacita написа:Добре де, в такъв случай дайте да изясним как стоят нещата с най-диетичното приготвяне на храната - на пара, варено, печено?

Мисля, че най-диетично е на пара и варено, не знам дали може да се приготви месо на пара, затова за него най-добрия вариант е свареното. :)

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 10:15

Не знаех, че се променят, бях чувала, че зависи дали храната е студена или топла и по това може да се определи дали има повече, или по-малко калории :))

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 11:18

Едно месо е полезно еднакво много ако е варено или печено от гледна точка на калории. След като не добавяш мазнина, няма как да има разлика в полезността му, Важи за всички продукти. Друг е въпросът относно витамини, минерали и т.н. Разбира се, при зеленчуци да речем, много от полезните неща се губят при термиична обработка.

Re: Как се променят калориите на различните продукти, когато се преработят?

20 Апр 2015, 11:34

Е логично е, че ако храната е пържена, тя освен собствените си мазнини поема и странични и разбира се стара вредна. :) Мисля, че при печенето на месото е същото - все по някое време започва да се пържи в собствените си мазнини. Единствено за зеленчуците не мисля, че има някаква разлика дали са печени или варени. Пърженето тотално отпада като вариант. ;)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4