Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Snejna » 27 Май 2015, 11:49

Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот kauda » 27 Май 2015, 15:33

Snejna написа:Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!

Ядене му е тайната :)
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Локумът » 14 Сеп 2015, 15:27

kauda написа:
Snejna написа:Цяла година се мъча да направя перфектния козунак и тази година успях, наистина обаче му трябва и много биене и много месене!

Ядене му е тайната :)

И мен ме бива много в яденето, да! :lol: В приготвянето, добре че са ги измислили хлебопекарните, че там се получава по-добре и по-сигурно :)
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот S_Milenska » 16 Сеп 2015, 09:56

НЕ е същото в хлебопекарната като сам да си направиш козунака и да усетиш как назрява тестото в ръцете ти.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Mon_ton » 28 Яну 2016, 13:33

От както се сдобих с хлебопекарна тя прави тестото за козунак, и става много вкусно ::))) няма блъскане и биене, а лесно си става от само себе си, за мен остава само оформянето.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Bass » 28 Яну 2016, 14:44

Mon_ton написа:От както се сдобих с хлебопекарна тя прави тестото за козунак, и става много вкусно ::))) няма блъскане и биене, а лесно си става от само себе си, за мен остава само оформянето.

Губи му се кефа от печенето тогава :) Ако не е ръка да пипне, око да види, не вАжи!
Аватар
Bass
 
Мнения: 332
Регистриран на: 21 Апр 2015, 10:44

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Ваня Стойчева » 28 Яну 2016, 15:35

Правенето на козунак е наистина голяма философия, знам, че се мери докато капне капка върху тестото. :mrgreen:
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Локумът » 28 Яну 2016, 16:26

S_Milenska написа:НЕ е същото в хлебопекарната като сам да си направиш козунака и да усетиш как назрява тестото в ръцете ти.

Да бе, в единия случай всеки с вързани ръце може д аго направи, а иначе си трябва голям майсторлък, пък като се яде той не пита кой го е месил. :mrgreen: :utensils:
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Yunona » 28 Яну 2016, 17:48

Тайните на вкусния козунак не са една и две, никога не ги научих всичките.
Бабетка по майчина линия беше голяма майсторка (светла и памет), та от нея знам няколко:
Тя не биеше тестото никога, месеше го продължително, като бавно прибавяше по малко масло.
Козунак се прави в добре отоплена стая, не се допуска течение.
Самото месене е по-специфично - с изтегляне.
Всички продукти са с еднаква температура.
Внимателно със захарта - по-добре по-малко, отколкото повече.
С тези правила и моите козунаци стават много хубави, на конци... но никога не достигнах баба :)
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Мнениеот Anka » 28 Яну 2016, 18:00

Ееее, хайде, друго си е ръка да пипне, амкар че вкусът не се различава много, то определено усещането е по-различно, като знаеш, че някой си е правил труда да меси сто часа за теб :))
Аватар
Anka
 
Мнения: 1415
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:25

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта