borkova написа:Но наистина скаридите изглеждат прекрасно, може ли рецепта?
Ето я - проста и лесна
За 3 порции:
500 г бланширани скариди - махнах главите, обелих ги, като оставих само опашките за фасон
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
2 средни моркова
2 средни червени чушки
1 тиквичка (случих на тъмнозелени, обичам ги много)
няколко бейби царевички (купих сурови, но иначе може да прибавите от консерва или нормална царевица на зърна)
1 чл джинджифил
1/2 чл куркума
сол на вкус
Всички зеленчуци са нарязани на пръчици (жулиени), царевичките - на дебели кръгчета.
В 1 лъжица олио на силен огън се задушават лука, морковите и чесъна - за две минути, колкото малко да омекнат. Вадят се от тигана, пак в 1 лъжица олио правим същото с чушките и царевичките, но за по-кратко време, че омекват по-бързо. Пращаме ги при лука и другите. Идва ред на тиквичките. Когато се позачервят, връщаме в тигана останалите зеленчуци, прибавяме скаридите, подправките, солта. Задушаваме под капак не повече от 5 минути. Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави, да не се "скашкат".
Това е. Може да се сервира върху спагети, лингуини или пък оризови нудъли, ако някой се притеснява, че ще остане гладен
По същия начин понякога готвя пилешко, свинско, пуешко. Месото се реже на жулиени и е първо по ред в тигана, за да се сготви до полуготовност. Нататък е същото.