Има ли качествени колбаси?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот кора-бия » 11 Яну 2016, 15:58

Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)

Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.
кора-бия
 
Мнения: 111
Регистриран на: 22 Май 2015, 10:42

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот svetlozara » 11 Яну 2016, 16:39

кора-бия написа:
Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)

Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.

И аз имам големи опасения, не мисля, че е много добре, макар че не съм наясно каква е точно технологията, виждала съм само една снимка, ама как се прави идея нямам. Това пушено месо , което е по магазините дали е същото?
svetlozara
 
Мнения: 700
Регистриран на: 18 Юни 2015, 12:14

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот pavleta » 15 Мар 2016, 17:17

svetlozara написа:
кора-бия написа:
Jully написа:Не знам до колко са лесни и безопасни обаче. :/ Все пак става въпрос за някакви опушвания и подобни, ако отдолу се горят неприятни неща, знам ли :)

Не знам даил някой слага отдолу да гори гума на тир, но като цяло и аз не съм много ок с тея изпарения.

И аз имам големи опасения, не мисля, че е много добре, макар че не съм наясно каква е точно технологията, виждала съм само една снимка, ама как се прави идея нямам. Това пушено месо , което е по магазините дали е същото?


100% не е същото, добавят някакви химични съставки, които да придадат такъв вкус. Иначе ако тиси опушваш месо или риба, го правиш мисля, че беше с дъбови стърготини.
pavleta
 
Мнения: 453
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:33

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот Mon_ton » 12 Апр 2016, 14:39

Дори казват, че готвенето на въглища крие риск от рак, а дали готвенето на пара с обикновени въглища не крие същите проблеми? Може би наистина трябва специален материал, с който да се опушват.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2646
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот irka » 14 Апр 2016, 15:50

Дори и с дървени стърготини, които са натурален продукт, мисля, че не е много полезно за храната. Иначе има качествени колбаси, но не се разпространяват масово във всички магазини и са много скъпи.
irka
 
Мнения: 453
Регистриран на: 19 Яну 2016, 11:03

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот S_Milenska » 15 Апр 2016, 17:09

irka написа:Дори и с дървени стърготини, които са натурален продукт, мисля, че не е много полезно за храната. Иначе има качествени колбаси, но не се разпространяват масово във всички магазини и са много скъпи.

кои например? Дай някоя конкретна марка и в кои магазини ги има?
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2025
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Има ли качествени колбаси?

Мнениеот pravilno » 18 Апр 2016, 10:06

Специално колбасите и месата на Елит мес са страхотни. Отличават се по вкус от другите, но много трудно ги намирам, все се оглеждам за тях, но рядко ги има в нашия район. На Маджаров преди бяха добри, но май развалиха качеството.
pravilno
 
Мнения: 499
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:46

Качествени колбаси - без механично отделено месо

Мнениеот DMF » 25 Юли 2024, 12:18

„Тайната“ на качествения колбас
Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, колбасът съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.

Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90.
DMF
 
Мнения: 6
Регистриран на: 30 Май 2024, 10:46

Предишна

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта