от DMF » 25 Юли 2024, 12:18
„Тайната“ на качествения колбас
Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, колбасът съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.
Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90.