от tani05 » 24 Ное 2016, 14:41
Здравейте!
Зеленият орех е много полезен, богат е на витамин С и йод, консумирам го без проблеми през месец септември в суров вид до 10 броя, като го меля в блендер с вода, получава се орехово мляко, прецеждам и пия водата, а ядката поръсвам в салата или таратор, ядката е много вкусна може да се яде и бели се задължително. През месец май-юни приготвям сладко и лечебен сироп. Хубаво е да се берат орехите преди да е започнало формирането на черупката. Откъсвате около 100 орехчета и настъргвате зелената част на ситно ренде с мед в стъклен буркан и оставяте да престои 40 дни, след което прецеждате, работите с ръкавици, тъй като йода не само ще оцвети ръцете ви, но и ще ги изгори, може да добавите и билки, напр. липа, индрише. Бялата част разрязвате на 2 или 4 и поставяте в съд с вода и 1-2 с.л. оцет, за да не се оцветят, кипвате, изливате водата, наливате нова и отново кипвате още 2 пъти, като изливате водата, наливате нова и варите, докато поомекнат, след което сипвате захарта и варите, докато се сгъсти, добавяте 1 с.л. лимонтозу и консервирате в буркан, обръщате още топли и е готово. Сладкото е много вкусно, полезно и е като бонбон. Сиропът е много полезен, взима се на гладно по 1 кафена лъжичка, разредена с малко вода, за да не изгори лигавицата, има затягащ ефект и е отлична бомба с витамини. Хубаво е за имунитета и очите да се ядат орехи всеки ден, препоръчителна доза до 5 ореха.