Без пенсия и работа, но с влошено здраве, как е възможно да се справим?

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Без пенсия и работа, но с влошено здраве, как е възможно да се справим?

Мнениеот mixa1984 » 11 Юни 2015, 08:42

Здравейте! От известно време майка ми получава силен световъртеж и губи равновесие, знам че е и с високо кръвно. Проблема е че е на 67 години, а стажът и не стига за пенсия, трябва да ходи да се подписва в бюро по труда и я пращат да мете улиците, за да получава някаква мизерна сума и да има осигуровка. Та въпроса ми е, при положение че няма осигуровка какви са вариантите в тази ситуация, примерно за лекар и изследвания мога да платя свободно, но от там нататък какво? Не е в състояние да работи, а пенсия няма, не знам какво да направя. Ще съм благодарен за всякакви съвети и идеи.
mixa1984
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Юни 2015, 12:48

Re: Без пенсия и работа, но с влошено здраве, как е възможно да се справим?

Мнениеот Kremiliya » 12 Юни 2015, 12:32

Защо не пробвате да видите колко години й липсват до пенсия, има опции за доплащане и да се пенсионира. А сигурни ли сте, че е от високото кръвно, то не може ли да се регулира лесно с медикаменти, проблемът е в този случай, че не може и телк да мине за високо кръвно. Все пак е хубаво да уточните здравословните й проблеми дали са само от високото кръвно, може да има хормонален дисбаланс. Истината е, че на тези години няма да си намери нормална работа, младите едва си намират такава, а какво остава за една баба, за съжаление е абсурдно в момента, възрастни хора трябва да работят. Единствения ми съвет е наистина да проверите в НОИ колко трябва да й се доплатят, за да се пенсионира, иначе може и близките 10 години да не стигне до пенсия изобщо. :(
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Без пенсия и работа, но с влошено здраве, как е възможно да се справим?

Мнениеот Krum » 12 Юни 2015, 12:43

Пробвайте да купите няколко години, колкото липсват за пенсия, аз дадох пари на майка ми да се пенсионира, не нея й липсваха 2 години стаж, а вече беше доста възрастна, но не знам процедурата тя сама се оправи.
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30

Re: Без пенсия и работа, но с влошено здраве, как е възможно да се справим?

Мнениеот kristin » 28 Ное 2016, 20:04

mixa1984 написа:Здравейте! От известно време майка ми получава силен световъртеж и губи равновесие, знам че е и с високо кръвно. Проблема е че е на 67 години, а стажът и не стига за пенсия, трябва да ходи да се подписва в бюро по труда и я пращат да мете улиците, за да получава някаква мизерна сума и да има осигуровка. Та въпроса ми е, при положение че няма осигуровка какви са вариантите в тази ситуация, примерно за лекар и изследвания мога да платя свободно, но от там нататък какво? Не е в състояние да работи, а пенсия няма, не знам какво да направя. Ще съм благодарен за всякакви съвети и идеи.

При тези оплаквания предполагам, че не е само с високо кръвно, може да има и Мениеров синдром, също и да е претърпяла микроинсулт. Нека мине на изследване при невролог, след това и при ортопед, на тази възраст не може да няма гонартроза, коксартроза, дископатия и други костно ставни оплаквания. Изобщо нека самата тя да мине през повече лекари /нефролози, вътрешни болести и т.н./ и да събере епикризи, ако е лежала в някое здравно заведение. След това чрез личния лекар да подаде молба до ТЕЛК за да й се даде пенсия, докато навърши годините, когато ще получи пенсия по старост.
kristin
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Ное 2016, 00:40


Назад към Социални дейности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта