Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
03 Яну 2012, 14:25
Изи написа:Темата е „отлежала“ и проблемите вероятно са разрешени, но ще вметна и аз нещо. В коремната кухина има и други органи, които могат при проблем да създадат усещане за тежест, газове и т.н. Конкретен случай: Близка приятелка се оплакваше от същите симптоми, тежест, подуд корем, без запек. Слушайки съвети, прецени , че са ѝ нужни Еспумизан и Спазмомен, но.. това не помогна. След посещение при гинеколог се оказа, че има голяма киста на яйчника и с адекватни медикаменти всичко се оправи.
Съветът ми е, ако дори в тривиалното подуване и тежест усетите нещо нестандартно, отивайте на лекар.
Не мисля, че каквото и подуване на стомаха и червата да има може да се нарече тривиално, но не бях чувала за киста на яйчника и връзка с газове и метеоризъм.
03 Яну 2012, 18:28
Тривиално си е, особено след боб..
Там е работата - реална връзка няма. Симптомите са подобни.
24 Мар 2012, 17:39
Аз съм забелязала, че ми се подува корема, когато пия определен вид кафе. Дори по скоро, нес кафе.Може да се дължи на консервантите в кафето или на нещо друго-не знам, но е много неприятно.
19 Май 2012, 13:05
В интерес на истината тялото на всеки човек реагира различно на различните храни,има хора, за които не е проблем да преработят млякото и млечните продукти, докато за други това е храна предизвикваща газове и дискомфорт.
Предлагам ви списък от най-често срещаните храни предизвикващи газове, макар че това не е гаранция и не важи на всички, все пак вие по-добре познавате тялото си и по-добре знаете кое ястие ще ви осигури безсънни нощи и подут корем през деня.
Ето и списъка на храните, които трябва да консумирате умерено и с особено внимание:
Мляко и млечни продукти
Продукти със скорбяла като картофите и пастата
Пшенични и овесени трици
Храни, в които има изкуствени подсладители ( газирани напитки, дъвка и бонбони)
Банани, праскови, кайсии, круши, ябълки
Смокини и пъпеши
Синя слива и сок от сини сливи
Кока-кола и други напитки, съдържащи фруктоза
Боб и леща
Лук, зелени чушки, арпаджик
Броколи, къдраво зеле, брюкселско зеле, грах
Царевица, аспержи, моркови, артишок и целина
29 Май 2012, 15:51
Аз знаете ли какво всъщност са газовете или така наречения метеоризъм? Това всъщност е повишено газообразуване в храносмилателния тракт повечето пъти придружено с неприятна миризма. А знаете ли,че : средно човек отделя по 10-15 пъти в денонощие газове (или общо около 0,5 – 1 литра газове). Газовете се делят на два вида: екзогенни и ендогенни , първите се образуват от погълнатия въздух, а вторите се образуват в стомаха и червата. Екзогенните се образуват от бързо погълната храна или течности, бонбони, дъвчене на дъвка. Ендогенните газове се образуват от някои храни, но това смятам,че вече е обсъдено и няма да го коментирам тук.