Моята баба правеше точно такава гръцка трахана (според нея, а истината каква е - не знам).
Никога не съм я правила, но знам как се прави, трябват ти:
1кг. домати, 10тина моркова, 2кг. картофи, половин тиква- цигулка (зависи от размера, като цяло основното е картофите да са най-много), чушки отново на около - 1/2кг горе долу.
Всичко се вари до готовност. След това смачкваш всичко и го прекарваш през гевгир, за да стане гладко, друг вариант е да пасираш.
После слагаш закваската (за нея ще напиша накрая) и брашно и месиш твърдо тесто. Правиш топки и разстилаш като за пица, оставяш на чаршаф да съхнат - това отнема дни
Налага се и да ги обръщаш от време на време
Трябва да с много сухи, защото накрая отново ги търкаш през гевгир/сито за да станат на трохи.
Закваската се прави или от стара трахана (миналогодишна), в която слагаш малко вода и оставяш за 2 дена да шупне на тъмно, или от мая и брашно, като отново изчакваш 2-3 дена докато се активира сместта. Това е
Трудоемко е.
Накрая можеш да го използваш за всичко, ние го хапвахме най-често с пиле, сваряваш пилето и накрая ръчкаш 1 чашка трахана, разбъркваш всичко изчакваш няколко минути да омекне траханата и хапвате с удоволствие.
Подхожда ѝ запържен червен пипер.